Widgets

Πυρηνική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο


Άρθρο του Γ. Φράγκου στην εφημερίδα "Εμπρός".

Κατασκευάζονται σταθμοί σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια

Σε πυρηνικό κλοιό κινδυνεύει να βρεθεί η Ελλάδα, καθώς Αλβανία και Σκόπια σχεδιάζουν με την υλικοτεχνική υποστήριξη της Τουρκίας να κατασκευάσουν πυρηνικά εργοστάσια ισχύος 1.310 MW. Την τεχνογνωσία θα την προσφέρει η τουρκική εταιρεία EGC που ήδη συνεργάζεται στον τομέα αυτό με την αμερικανική Westinghouse Electric Company και την κινέζικη SNPTC.

Η Άγκυρα μέχρι το 2023 σχεδιάζει να αποκτή σει έως και πέντε πυρηνικά εργοστάσια, δύο στην νοτιοανατολική Τουρκία, στην σεισμογενή περιοχή της Μερσίνης, ένα στην Σινώπη, ένα στην Μανίσα κοντά στην Σμύρνη, απέναντι από τα Ελληνικά νησιά κι ένα στο Τεκιρντάγκ στην Ανατολική Θράκη, σε απόσταση αναπνοής από την Κωνσταντινούπολη. Στην Αλβανία, Τούρκοι ειδικοί έχουν βρει, μετά από σχετικές γεωλογικές έρευνες, τις κατάλληλες τοποθεσίες για την ανέγερση πυρηνικού εργοστασίου, στον άξονα Δυρραχίου - Λακ - Αλέσιον, ενώ στα Σκόπια, στο Κράτοβο. Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθεί με ανησυχία η Ελληνική Επιτρο πή Ατομικής Ενέργειας (Ε Ε ΑΕ), στην οποία έχουν περιέλθει σχετικές πληροφορίες και ήδη βρίσκεται σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας.

Ο προβληματισμός είναι περισσότερο έντονος στις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες, αφού στο Δυρρά χιο, το οποίο ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ναυτική βάση της Τουρκίας στην Αδριατική, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2014 μεγάλα έργα που αφορούν κυρίως την κατασκευή υπόγειων αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την τουρκική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί ένα σιλό που να φιλοξενεί πυρηνικά όπλα, τα κλειδιά του οποίου θα έχουν φυσικά οι Τούρκοι. Σε κάθε περίπτωση, γεγονός είναι ότι από το 2011 η εξ Ανατολών χώρα έχει αναθέσει στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα που θα ξεπερνά σε ισχύ τα 4800 MW στην Αττάλεια (Ακουγιού), ακριβώς πάνω στο λεγόμενο ρήγμα της Ανατολίας, ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στο 2020.

Κι εδώ ακριβώς αποκαλύπτεται η πρόθεσή της να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, αφού ασκεί πιέσεις στην συγκεκριμένη εταιρεία να κρατήσει για λογαριασμό της τις ράβδους χρησιμοποιούμενου πυρηνικού καυσίμου. Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τους διεθνείς κανόνες που διέπουν την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με τις ράβδους στα χέρια της η Άγκυρα και με την μέθοδο του εμπλουτισμού ουρανίου, μπορεί να κατασκευάσει τουλάχιστον τρεις βόμβες πλουτωνίου.

Ήδη, από το 2008, η Τουρκία έχει προμηθευτεί από το Πακιστάν, άλλη «φίλη» χώρα, οι υπήκοοι της οποίας στην Ελλάδα θα αποτελέσουν την πέμπτη φάλαγγα σε περίπτωση σύρραξής μας με τους «μεμέτηδες», τις απαραίτητες για τον σκοπό αυτό, συσκευές φυγοκέντρησης. Όσο για τον φορέα των βομβών θα είναι έτοιμος μέσα στο τρέχον έτος, καθώς με την συνεργασία και την τεχνογνωσία του Πακιστάν, ήδη κατασκευάζεται ο πρώτος τουρκικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς, που θα έχει ακτίνα δράσης τα 2500 χλμ, δηλαδή θα περιλαμβάνει όλο τον Ελλαδικό χώρο. Το πρόβλημα εντείνεται και προκαλεί εύλογους συνειρμούς για πυρηνική περικύκλωση της χώρας μας, καθώς ήδη στο πρόγραμμα κατάρτισης (που έχει ξεκινήσει το 2011) Τούρκων επιστημόνων στην πυρηνική τεχνογνωσία συμμετέχουν και Αλβανοί στρατιωτικοί απόφοιτοι της Τουρκικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων. Όσο για το εργοστάσιο στην Σινώπη, θα διαθέτει ισχύ 4.480 MW, και θα το αναλάβει κοινή ιαπωνικογαλλική κοινοπραξία, στην οποία κυριαρχεί η εταιρεία Τοpco, που είναι γνωστή από το πυρηνικό ατύχημα στην Φουκουσίμα.

Στην βιασύνη της να κατασκευάσει πυρηνικά εργοστάσια η Τουρκία, προκειμένου να αποκτήσει έμμεσα πυρηνική τεχνολογία, υποπίπτει σε χονδροειδή λάθη που μπορεί να μετατρέψουν εξαιτίας ενός ατυχήματος σε «Χιροσίμα» την Ανατολική Μεσόγειο. Το μεν εργοστάσιο στην Μερσίνα (Ακουγιού) βρίσκεται σε απόστα ση μόλις 16 χλμ από ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά ρήγματα που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμό άνω των 7,5 ρί χτερ, ενώ αυτό της Σινώπης, σε έδαφος αργιλώδες, εντελώς ακατάλλη λο για την ανέγερση βιομηχανικής μονάδας, πόσω μάλλον, αν πρόκειται για πυρηνικούς αντιδραστήρες. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εντός των προσεχών ημερών αρχίζουν οι εργασίες κατασκευής στο Ακουγιού, το οποίο επισκέφθηκε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Τανέρ Γιλντίζ. Ιθύνων νους του προγράμματος είναι ο Πακιστανός Αμπντούλ Καντίρ Χαν, που είναι πλέον μόνιμος κάτοικος Άγκυρας και θεωρείται ως ο «πατέρας» της κατασκευής πυρηνικής βόμβας από την χώρα του.

Η άποψη ενισχύεται και από την προμήθεια, σε μεγάλους αριθμούς μάλιστα, από το Ισλαμαμπάντ, ραδιενεργών ισοτόπων, όπως το πλουτώνιο 239 και το ουράνιο 233 που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για παραγωγή πυρηνικών όπλων. Όσο για το ουράνιο, ήδη εξορύσσεται σε σημαντικές ποσότητες, σε ορυχεία της περιοχής Σοργκούν της περιφέρειας Γι ζγκάτ.

Καμπανάκι από την Χρυσή Αυγή

Το μοναδικό πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα που υπεύθυνα είχε αναφερθεί στο μέγεθος της απειλής που αποτελούν για την χώρα μας οι «πυρηνικές» ανησυχίες του νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν και του βεζίρη της «Υψηλής Πύλης» Αχμέτ Νταβούτγλου, ήταν η Χρυσή Αυγή. Στο τέλος Ιανουαρίου του 2015 είχε «διαρρεύσει» ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή και προβλέπει την δομή και λειτουργία της Ρυθμιστικής Αρχής Πυρηνικής Ενέργειας. Αν και παρόμοιες αρχές έχουν συσταθεί και σε άλλα κράτη που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς, σε καμία απ’ αυτές τα στελέχη τους δεν υπάγονται (δηλαδή δίνουν λογαριασμό) απευθείας στον πρωθυπουργό της χώρας. Μόνο σε χώρες που διαθέτουν πυρηνικό οπλοστάσιο όπως το Ισραήλ, Πακιστάν και Βόρειο Κορέα συμβαίνει αυτό. Το κυριότερο είναι ότι σύμφωνα με το ν/σ, προβλέπεται ότι είναι αδύνατος ο έλεγχος της αρχής αυτής και φυσικά των προμηθειών που θα κάνει, όπως και των κονδυλίων που θα δαπανά από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, εκτός από τον Ερντογάν.

Όσο για τα ονόματα του προσωπικού της συγκεκριμένης αρχής, η οποία αρχικά θα συγκροτηθεί από μέλη της ομάδας του Καντίρ Χαν, θα διέπονται από πλήρη μυστικότητα. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδω σε ο Λαϊκός Σύνδεσμος, ευθύς μόλις αποκαλύφθηκε το θέμα, με το συγκεκριμένο νόμο η Τουρκία ουσιαστικά προχωρά στην απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου και μάλιστα υπάρχουν συντριπτικές αποδείξεις για τις προθέσεις της. Δυστυχώς τα υπόλοιπα κόμματα που κινούνται στον άξονα του εθνοπροδοτικού τόξου, προτιμούν να συνεχίσουν τους τεμενάδες στους πασάδες της Άγκυρας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τους εξευμενίσουν, παρά να θωρακίσουν την χώρα. Προφανώς στο πλαίσιο του ραγιαδισμού που τους διακατέχει, δεν θέλουν να αξιοποιηθούν για την προστασία της χώρας, τα Ελληνικά «λαμπρά μυαλά», δηλαδή οι ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται σε διάφορα ερευνητικά κέντρα, κυρίως των ΗΠΑ, και έχουν ως αντικείμενο την ανάπτυξη καινοτομιών στην πυρηνική και στρατιωτική τεχνολογία. Και μην ξεχνάμε, ότι η ιστορία μας έχει διδάξει, όπως λέει κι ο θυμόσοφος λαός μας πως «ο Τούρκος φίλος δεν πιάνεται».

Το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο αποτελεί απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο αποτελεί απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο

Τον Απρίλιο τρέχοντος έτους ξεκίνησε η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Μερσίν που κείται στα παράλια της νότιας Τουρκίας, ακριβώς απέναντι από τις ακτές της βόρειας Κύπρου. Το πυρηνικό εργοστάσιο στην τοποθεσία Άκκουγιου αυτής της επαρχίας είναι το πρώτο από τα τρία εργοστάσια που θα κατασκευάσει η Τουρκία. Το δεύτερο έχει προγραμματισθεί να κατασκευαστεί στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ενώ για το τρίτο δεν υπάρχουν εισέτι στοιχεία.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Άκκουγιου θα κοστίσουν περίπου 20 δισ. ευρώ και ο σκοπός της εγκατάστασης, σύμφωνα με δηλώσεις επισήμων φορέων της Τουρκίας, είναι η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Άκκουγιου κατασκευάζεται με ρωσικό know-how και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020παράγοντας κατ’ αρχή 1.200 μεγαβάτ (MW) ηλεκτρικής ενέργειας από ένα αντιδραστήρα. Ο σχεδιασμός του προβλέπει άλλους τρεις αντιδραστήρες με δυναμικότητα επίσης 1.200 μεγαβάτ έκαστος. Η δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Σινώπη που θα κατασκευαστεί με ιαπωνικό know-how θα έχει δυναμικότητα 4.800 ή 5.600 μεγαβάτ. 

Η εγκατάσταση ενός πυρηνικού εργοστασίου σε μια σεισμογενή περιοχή δεν φαίνεται να ενοχλεί τους Τούρκους. Οι ανεγειρόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μια περιοχή που μόλις προ ενός έτους έδωσε ένα σεισμό των 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής, κάτι που δείχνουν και τα ιστορικά στοιχεία. Το 1872 είχε εκδηλωθεί σεισμός 7,5 Ρίχτερ, ενώ το 1998 ισχυρός σεισμός είχε σαρώσει τα Άδανα που κείνται μόλις 135 χλμ από το Άκκουγιου. Σε περίπτωση ατυχήματος λόγω σεισμού ή άλλης ενέργειας είναι δεδομένο ότι πλην της Τουρκίας θα απειληθεί με ραδιενεργό νέφος πρωτίστως η νησιωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου, αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Μια απειλή που ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες θα ήταν άμεσα θανατηφόρα για πάρα πολλούς Έλληνες, ενώ θα είχε και μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.

Σημαντικά ερωτηματικά προκαλεί και το θέμα των αποβλήτων των πυρηνικών καυσίμων, ήτοι των ράβδων ουρανίου που θα χρησιμοποιηθούν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Άκκουγιου. Τα απόβλητα των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι σχάσιμα υλικά για παραγωγή πυρηνικών βομβών, πρέπει να αποθηκεύονται υποχρεωτικά σε εργοστάσια ραδιενεργών αποβλήτων για περαιτέρω απεμπλουτισμό και να είναι απαραιτήτως προσβάσιμα σε διεθνή έλεγχο, ούτως ώστε να μην δύνανται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, ήτοι να πωληθούν σε άλλες χώρες ή να χρησιμοποιηθούν από την ίδια την Τουρκία για την παραγωγή πυρηνικών βομβών. 

Τέτοιες εγκαταστάσεις απεμπλουτισμού  δεν υπάρχουν στην Τουρκία, αλλά ούτε προβλέπεται και η κατασκευή τους. Η Τουρκία λοιπόν με την μεθοδικότητα και την προσήλωση που την χαρακτηρίζει στους αυστηρά προκαθορισμένους στρατηγικούς της στόχους, μετά το 2020 θα έχει πρόσβαση σε σχάσιμα πυρηνικά υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, μια τεχνολογία που ήδη κατέχει και στην οποία έχει εμβαθύνει με την βοήθεια πακιστανών επιστημόνων.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ο ελλαδικός χώρος απειλείται από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας εις διπλούν. Πρώτον από μια πιθανή δυσλειτουργία ή ατύχημα που μπορεί να προκύψει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Άκκουγιου και δεύτερον από την ουσιαστικά ελεύθερη πρόσβαση που θα έχει ο εχθρός μας σε πυρηνικά σχάσιμα υλικά για την δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.

Η Χρυσή Αυγή έχει πολλάκις επισημάνει τον κίνδυνο από τον στρατιωτικό γιγαντισμό της Τουρκίας, προτείνοντας ρηξικέλευθες λύσεις. Σε αυτό τον γιγαντισμό προστίθεται πλέον και ο πυρηνικός κίνδυνος. Ουδόλως βέβαια ελπίζουμε ότι θα αντιδράσουν οι πολιτικάντηδες. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι οσονούπω θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός απομακρύνοντας αυτό τον συρφετό οσφυοκαμπτών από την εξουσία.

Γ. Λιναρδής

www.xryshaygh.com


Σοβαρό ατύχημα στο Ακκιουγιού θα απαιτούσε εκκένωση της Κύπρου 


Λευκωσία: Η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για την ανέγερση του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακκιουγιού της Τουρκίας, δηλώνει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου, Κώστας Ν. Παπανικόλας, υπογραμμίζοντας πως η γεωγραφική εγγύτητα δίνει στις κυπριακές Αρχές το νομικό έρεισμα να έχουν λόγο στην αδειοδότηση λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου, καθώς η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας.


Το ΚΥΠΕ μίλησε με τον κ. Παπανικόλα με αφορμή την έναρξη, την Τρίτη 14 Απριλίου, της ανέγερσης της πρώτης από τις τέσσερις μονάδες (πυρηνικοί αντιδραστήρες) δυναμικότητας 1.200 MW έκαστη. Η ανέγερση της πρώτης μονάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020. Να σημειωθεί πως το Ακκιουγιού βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Κύπρου, μόλις 180 χιλιόμετρα από τις ακτές της Καρπασίας και λιγότερο από 300 χλμ από τη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανικόλα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με κορυφαία ιδρύματα όπως το Max Planck της Γερμανίας, έχουν εκπονήσει και δημοσιεύσει μελέτες για την ραδιενεργό ρύπανση που μπορεί να προκύψει από ατυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια, περιλαμβανομένου και του Ακκιουγιού.

«Οι μελέτες έχουν δείξει ότι σοβαρό ατύχημα στο Ακκιουγιού, αντίστοιχο λ.χ. αυτού της Φουκουσίμα, θα απαιτούσε ίσως και εκκένωση της Κύπρου, καθότι βρίσκεται στην πρώτη ζώνη επικινδυνότητας», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπανικόλας, πυρηνικός φυσικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών.

Με βάση τις προσομοιώσεις που έκανε το Ινστιτούτο, «το ρίσκο επιφανειακής συγκέντρωσης, εναπόθεσης και ανθρώπινης έκθεσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι σχετικά μεγάλο λόγω των επικρατούντων βόρειων και δυτικών ανέμων που επηρεάζουν κυρίως την Κύπρο».Περαιτέρω, η μέση μηνιαία σχετική συγκέντρωση του ραδιοϊσότοπου Ιοδίου-131 στην Μερσίνη, την πλησιέστερη στο σταθμό πόλη στην Τουρκία, θα ακολουθούσε συγκρίσιμες τιμές με τη Λευκωσία. Το ρίσκο κυμαίνεται εποχιακά, με τις ψηλότερες συγκεντρώσεις ραδιενεργών αερίων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε, μετά από πρόσκληση, σε ειδικό τεύχος του έγκυρου επιστημονικού περιοδικού Energies1 (Δεκέμβριος, 2014).

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, πρέπει να πάρει την δέουσα προσοχή. Πιστεύω ότι μας δίνει νομικό έρεισμα για να έχουμε λόγο στην αδειοδότηση και παρακολούθησης της λειτουργίας του συγκεκριμένου εργοστασίου», ανέφερε ο κ. Παπανικόλας, υπογραμμίζοντας όμως ότι «το θέμα είναι καθαρά τεχνικό - επιστημονικό και θα ήταν λάθος κατά την γνώμη μου να μπει σε πολιτική βάση».

Ο κ. Παπανικόλας σημείωσε πως η Κύπρος οφείλει να ενδιαφερθεί για αυτό το θέμα, το οποίο μας αφορά άμεσα και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Είναι σαν να το κτίζαμε εμείς οι ίδιοι, σε Κυπρικό έδαφος».

«Οι εκρήξεις, οι καταστροφές δεν σέβονται σύνορα. Συνεπώς με βάση καθαρά επιστημονική επιχειρηματολογία, γενικά αποδεκτή από την διεθνή κοινότητα, είμαστε άμεσα ενδιαφερόμενοι», συνέχισε ο κ. Παπανικόλας, επισημαίνοντας ότι «αυτό μας δίνει νομικά ερείσματα και είναι ευθύνη της Πολιτείας να τα αναζητήσει και αναδείξει, ώστε να έχουμε άμεση και έγκυρη πληροφόρηση και λόγο για την ασφάλεια αυτών των εγκαταστάσεων γιατί είμαστε πραγματικά στην πρώτη ζώνη κινδύνου».

Καταλήγοντας είπε πως υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες και πάρα πολύ αδημοσίευτο υλικό από το Ινστιτούτο Κύπρου ώστε με τεχνικά κριτήρια να διεκδικήσουμε τον ρόλο αυτό.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ 4358147247380690596

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item