Widgets

Το νόημα της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού στη ζωή μας


H Aνάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού είναι η πραγματικότητα της ζωντανής ελπίδας και της δικής μας Αναστάσεως. Της Αναστάσεως μας από το θάνατο στη ζωή, από τη σκλαβιά της αμαρτίας στην ελευθερία της μετάνοιας, από την αδιαφορία και το μίσος στο ενδιαφέρον μας για τα προβλήματα των συνανθρώπων μας και στη στροφή μας προς το μεγαλείο της άδολης αγάπης.

του Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως 

και Πρετορίας Σεραφείμ

Όπως τονίζει πολύ εύστοχα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. Θεόδωρος Β’, «Ανάσταση αδελφοί μου, σημαίνει: άφεση, συγχώρηση, μεταμόρφωση και ανάπλαση της σχέσεως μας με το Θεό, τον εαυτόν μας, τους ανθρώπους και την ευλογημένη και ταλαιπωρημένη αυτή κτίση μέσα στην οποία ζούμε, χωρίς δυστυχώς τις περισσότερες φορές να νοιαζόμαστε γι’ αυτή...» (Πασχαλινή Πατριαρχική Εγκύκλιος 2009).

Η Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού αποτελεί ένα παγκοσμοσωτήριο γεγονός που αναφέρεται στη σωτηρία ολόκληρης της Ανθρωπότητας και της Δημιουργίας του Θεού. Η παγκοσμιότητα της Αναστάσεως του Χριστού αγγίζει κάθε άνθρωπον, μικρούς, μεγάλους, λευκούς, μαύρους, κίτρινους, φτωχούς και πλούσιους, τους ανθρώπους όλων των λαών κι όλων των Εθνών του κόσμου. Στα μάτια του Θεού όλοι μας είμαστε παιδιά Του.

Ο Χριστός ελευθερώνει όλους τους ανθρώπους από τον θάνατο, γιατί στο Θεϊκό του παντοδύναμο Πρόσωπο ανασταίνει για πάντα την νεκρωθείσα από την αμαρτία ανθρώπινη φύση.

«Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, ΘΑΝΑΤΩ ΘΑΝΑΤΟΝ ΠΑΤΗΣΑΣ και τοις εν τοις μνήμασιν ζωήν χαρισάμενος». Με το θάνατον του ο Ιησούς Χριστός συνέτριψε το θάνατον, γιατί ως Θεός ήταν αδύνατον να πεθάνει. Έτσι όταν ο Ιησούς Χριστός πεθαίνει πάνω στο Σταυρό ως άνθρωπος, αυτό γίνεται αφορμή λόγω του ότι η αδύνατη ανθρώπινη φύση ήταν ενωμένη με τη παντοδύναμη Θεϊκή φύση του να συντρίψει και να καταργήσει το θάνατο τελεσίδικα. Πλέον ο θάνατος του ανθρώπου έχει προσωρινό χαρακτήρα ύπνου. Γι’ αυτό πλέον τους νεκρούς μας τους λέμε κεκοιμημένους και τα μέρη που τους θάβουμε τα λέμε πλέον Κοιμητήρια κι όχι νεκροταφεία.

Η πραγματικότητα της Αναστάσεως του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού ως νίκη του Χριστού κατά του θανάτου γίνεται πραγματικότητα στη δική μας ζωή όταν ζούμε σύμφωνα με το Θέλημα του Θεού, («Πάτερ ημών ο εν τοις ουρανοίς...Γεννηθήτω το Θέλημα Σου...). Όταν δηλαδή κάνουμε αυτό που προσευχώμαστε καθημερινά με την Προσευχή του «Πάτερ Ημών...., όταν δηλαδή ζούμε σύμφωνα με τις Εντολές του Θεού, με κυριότερη εντολή να αγαπούμε τους διπλανούς μας όπως τους εαυτούς μας. Να πρωτοστατούμε δηλαδή στο έργο της φιλανθρωπίας και της Ιεραποστολής της Εκκλησίας μας.

Ζούμε σε μια εποχή σε μια χώρα που η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει τεράστια κοινωνικά προβλήματα όπως το πρόβλημα της έλλειψης ασφάλειας, της φτώχειας, του έϊτς, της ανεργίας, της οικονομικής κρίσης, της καταστροφής του Περιβάλλοντος και τόσα άλλα προβλήματα που συνδέονται με την προτεραιότητα που δίνει ο σύγχρονος αμαρτωλός άνθρωπος στις υλικές αξίες παραβλέποντας τις πνευματικές, τις ηθικές, τις ανθρωπιστικές, τη φιλανθρωπία, το πατριωτισμό, την αγάπη για την οικογένεια, την ελεημοσύνη, την ανθρώπινη ευαισθησία μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επικράτηση της ειρήνης στο κόσμο. 


Έχει κυριαρχήσει παντού ο ατομισμός, ο εγωϊσμός, ο υλισμός, η απρέπεια προς το σεβασμό προς το Περιβάλλον της Δημιουργίας του Θεού. Η διαφθορά και η απάτη κυριαρχούν παντού. Πολλοί άνθρωποι παντρεύονται για να χωρίζουν ή είναι εμπλεγμένοι σε παράνομες σχέσεις. Δεν ντρέπονται κανένα. Έγιναν ξεδιάντροποι, ελεεινοί και τρισάθλιοι, καταστρέφοντας πνευματικά και τους εαυτούς τους και τα παιδιά τους, κάνοντας τους γονείς τους να παθαίνουν καρδιακά εμφράγματα και εγκεφαλικά από τη στενοχώρια τους. Το αγαθόν της ελευθερίας εκλαμβάνεται και συγχύζεται από πολλούς ως ασυδοσία. 

Η ασέβεια που υπάρχει στην τοπική κοινωνία είναι απαράδεκτη. Πολλοί κλέβουν και πολλοί σκοτώνουν ανελέητα. Μίσος και κακία. Η βίαιη εγκληματικότητα που παρατηρείται στη τοπική κοινωνία σημαίνει απόρριψη της Αναστάσεως του Χριστού. Σημαίνει ότι αυτοί οι φονιάδες και οι εγκληματίες δεν πιστεύουν ότι η ζωή είναι δώρο του Θεού κι ότι πρέπει να προστατεύεται από όλους μας. 

Γι’ αυτό οι ευθύνες όλων μας να επικρατήσει η πίστη μας στην Ανάσταση του Χριστού στην τοπική κοινωνία είναι επιτακτική για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερες ημέρες με ασφάλεια και ειρήνη. Η στήριξη του Ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας μας θα μας βοηθήσει τα μέγιστα προς αυτή τη κατεύθυνση. 

Πάνω απ’ όλα όμως, όπως τονίζει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ.κ. Θεόδωρος B’ «Ανάσταση σημαίνει ότι βρήκαμε τον δρόμο που οδηγεί στη χαμένη μας πατρίδα...την Βασιλεία των Ουρανών. Ανάσταση σημαίνει ακόμα, ότι έχουμε την δυνατότητα να προσεγγίσουμε πραγματικά την αλήθεια και το μυστήριο της υπάρξεως μας...».

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ


        
amen.gr

Φώτης Κόντογλου - Ἀνέστη Χριστός, Ἡ δοκιμασία τοῦ λογικοῦἩ πίστη τοῦ χριστιανοῦ δοκιμάζεται μὲ τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ σὰν τὸ χρυσάφι στὸ χωνευτήρι. Ἀπ᾿ ὅλο τὸ Εὐαγγέλιο ἡ Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ εἶναι τὸ πλέον ἀπίστευτο πράγμα, ὁλότελα ἀπαράδεκτο ἀπὸ τὸ λογικό μας, ἀληθινὸ μαρτύριο γιὰ δαῦτο. Μὰ ἴσια-ἴσια, ἐπειδὴ εἶναι ἕνα πράγμα ὁλότελα ἀπίστευτο, γιὰ τοῦτο χρειάζεται ὁλόκληρη ἡ πίστη μας γιὰ νὰ τὸ πιστέψουμε. Ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι λέμε συχνὰ πὼς ἔχουμε πίστη, ἀλλὰ τὴν ἔχουμε μονάχα γιὰ ὅσα εἶναι πιστευτὰ ἀπ᾿ τὸ μυαλό μας. Ἀλλὰ τότε, δὲν χρειάζεται ἡ πίστη, ἀφοῦ φτάνει ἡ λογική. Ἡ πίστη χρειάζεται γιὰ τὰ ἀπίστευτα.

Οἱ πολλοὶ ἄνθρωποι εἶναι ἄπιστοι. Οἱ ἴδιοι οἱ μαθητάδες τοῦ Χριστοῦ δὲν δίνανε πίστη στὰ λόγια τοῦ δασκάλου τους ὅποτε τοὺς ἔλεγε πὼς θ᾿ ἀναστηθῆ, μ᾿ ὅλο τὸ σεβασμὸ καὶ τὴν ἀφοσίωση ποὺ εἶχαν σ᾿ Αὐτὸν καὶ τὴν ἐμπιστοσύνη στὰ λόγια του. Καὶ σὰν πήγανε οἱ Μυροφόρες τὴν αὐγὴ στὸ μνῆμα τοῦ Χριστοῦ, κ᾿ εἴδανε τοὺς δυὸ ἀγγέλους ποὺ τὶς μιλήσανε, λέγοντας σ᾿ αὐτὲς πὼς ἀναστήθηκε, τρέξανε νὰ ποῦμε τὴ χαροποιὰ τὴν εἴδηση στοὺς μαθητές, ἐκεῖνοι δὲν πιστέψανε τὰ λόγια τους, ἔχοντας τὴν ἰδέα πὼς ἤτανε φαντασίες: «Καὶ ἐφάνησαν ἐνώπιον αὐτῶν ὡσεὶ λῆρος (τρέλα) τὰ ῥήματα αὐτῶν, καὶ ἠπίστουν αὐταῖς»...

Βλέπεις καταπάνω σὲ πόση ἀπιστία ἀγωνίσθηκε ὁ ἴδιος ὁ Χριστός; Καὶ στοὺς ἴδιους τοὺς μαθητάδες του. Εἶδες μὲ πόση μακροθυμία τὰ ὑπόμεινε ὅλα; ...Καὶ μ᾿ ὅλα αὐτὰ, ἴσαμε σήμερα οἱ περισσότεροι ἀπὸ μᾶς εἴμαστε χωρισμένοι ἀπὸ τὸν Χριστὸ μ᾿ ἕνα τοῖχο παγωμένον, τὸν τοῖχο τῆς ἀπιστίας. Ἐκεῖνος ἀνοίγει τὴν ἀγκάλη του καὶ μᾶς καλεῖ κ᾿ ἐμεῖς τὸν ἀρνιόμαστε. Μᾶς δείχνει τὰ τρυπημένα χέρια του καὶ τὰ πόδια του, κ᾿ ἐμεῖς λέμε πὼς δὲν τὰ βλέπουμε. Ἐμεῖς ψάχνουμε νὰ βροῦμε στηρίγματα στὴν ἀπιστία μας γιὰ νὰ ἱκανοποιήσουμε τὸν ἐγωϊσμό μας, ποὺ τὸν λέμε Φιλοσοφία καὶ Ἐπιστήμη. Ἡ λέξη Ἀνάσταση δὲν χωρᾶ μέσα στὰ βιβλία τῆς γνώσης μας... Γιατὶ «ἡ γνώση τούτου τοῦ κόσμου, δὲ μπορεῖ νὰ γνωρίσει ἄλλο τίποτα, παρεκτὸς ἀπὸ ἕνα πλῆθος λογισμούς, ὄχι ὅμως ἐκεῖνο ποὺ γνωρίζεται μὲ τὴν ἁπλότητα τῆς διάνοιας».

Ναί, ἐκείνους ποὺ ἔχουνε αὐτὴ τὴν εὐλογημένη ἁπλότητα τῆς διάνοιας, τοὺς μακάρισε ὁ Κύριος, λέγοντας: «Μακάριοι οἱ πτωχοὶ τῷ πνεύματι, ὅτι αὐτῶν ἐστι ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. Μακάριοι οἱ καθαροί τῇ καρδίᾳ, ὅτι αὐτοὶ τὸν Θεὸν ὄψονται». Καὶ στὸν Θωμᾶ, ποὺ γύρευε νὰ τὸν ψηλαφήσῃ γιὰ νὰ πιστέψῃ, εἶπε: «Γιατὶ μὲ εἶδες Θωμᾶ, γιὰ τοῦτο πίστεψες; Μακάριοι εἶναι ἐκεῖνοι ποὺ δὲν εἴδανε καὶ πιστέψανε».

Ἂς παρακαλέσουμε τὸν Κύριο νὰ μᾶς δώσει αὐτὴ τὴν πλούσια φτώχεια, καὶ τὴν καθαρὴ καρδιά, ὥστε νὰ τὸν δοῦμε ν᾿ ἀναστήνεται γιὰ νὰ ἀναστηθοῦμε κ᾿ ἐμεῖς μαζί του.


Αὐτὴ ἡ ἀνηξεριὰ (ἡ ἄγνοια) εἶναι ἀνώτερη ἀπὸ τὴ γνώση: «Αὕτη ἐστὶν ἡ ἄγνοια ἡ ὑπερτέρα τῆς γνώσεως». Καλότυχοι καὶ τρισκαλότυχοι ἐκεῖνοι ποὺ τὴν ἔχουνε.

Χριστὸς ἀνέστη!
Καλή Ανάσταση σε όλους τους Έλληνες!Η ημέρα της Λαμπρής

1.

Καθαρώτατον ήλιο επρομηνούσε
Της αυγής το δροσάτο ύστερο αστέρι,

Σύγνεφο, καταχνιά, δεν απερνούσε

Τ’ ουρανού σε κανένα από τα μέρη∙

Και από ’κει κινημένο αργοφυσούσε

Τόσο γλυκό στο πρόσωπο τ’ αέρι,

Που λες και λέει μες στης καρδιάς τα φύλλα:

Γλυκειά η ζωή κι ο θάνατος μαυρίλα.

2.

Χριστός Ανέστη! Νέοι, γέροι και κόρες,
Όλοι, μικροί μεγάλοι, ετοιμαστήτε∙

Μέσα στες εκκλησίες τες δαφνοφόρες

Με το φως της χαράς συμμαζωχτήτε∙

Ανοίξτε αγκαλιές ειρηνοφόρες

Ομπροστά στους Αγίους και φιληθήτε∙

Φιληθήτε γλυκά χείλη με χείλη,

Πέστε: Χριστός Ανέστη, εχθροί και φίλοι.

Δάφνες εις κάθε πλάκα έχουν οι τάφοι.
Και βρέφη ωραία στην αγκαλιά οι μανάδες∙

Γλυκόφωνα κοιτώντας τες ζωγραφισμένες εικόνες,

ψάλλουνε οι ψαλτάδες∙

Λάμπει το ασήμι, λάμπει το χρυσάφι,

Από το φως που χύνουνε οι λαμπάδες∙

Κάθε πρόσωπο λάμπει απ’ τ’ αγιοκέρι,

Οπού κρατούνε οι Χριστιανοί στο χέρι.

www.xryshaygh.com

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΣΤΑΣΗ
Άρθρο της διευθύντριας της εφημερίδας «Εμπρός«, Ειρήνης Δημοπούλου – Παππά στην στήλη «Εγέρθητι».

Υπάρχει μια αναμφισβήτητη νομοτέλεια σε όσα έχει διαπιστώσει και αποδεχθεί η αν­θρώπινη εμπειρία. Πιστεύουμε στην βεβαιό­τητα της εναλλαγής της νύχτας με την μέρα, στην νί­κη του Καλού, στην αναγκαιότητα του σκοταδιού ώστε να εκτιμηθεί το φως του πρωινού. Αν όμως δεν είναι έτσι; Ποια θα ήταν η σειρά αν δεν έσχιζε τον ουρανό το άρμα του Ήλιου, αν δεν υπήρχε Κα­λό να αντιπαλέψει και εν τέλει να νικήσει το Κακό; Τι θα γιορτάζονταν στην Ανάσταση των Χριστιανών αν δεν υπήρχε ο Διαλεχτός να κηρύξει, να καλέσει, να διδάξει, να ανατρέψει τους πάγκους των βέβη­λων εμπόρων, να αποκαλύψει τις πονηρίες και την υποκρισία του εβραϊκού ιερατείου;

Δεν αμφιβάλλω για την διαπίστωση των φυσικών φαινομένων από γενιές ανθρώπων πριν από μας. Ούτε αμφιβάλλω για το βίωμα και την αξία της θρη­σκευτικής τους πίστης και της βεβαιότητας της δι­καίωσης. Αμφισβητώ όμως την χρήση αυτών των βε­βαιοτήτων για να δικαιολογηθεί η οκνηρία και να αποκτήσει θρησκευτική υπόσταση η μοιρολατρία. Αμφισβητώ την διάχυτη τάση, στην ανάγκη να πάρου­με και να δώσουμε θάρρος με ρήσεις σαν ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία μας και δεν την παίρνει πίσω, να ξεχνούμε ηθελημένα ή αθέλητα πως την ώρα που ξεστόμιζε τα λόγια αυτά ο Κολοκοτρώνης, κρατούσε στο χέρι του το γιατα­γάνι και την σπάθα, όργωνε τον Μωριά, έφερνε την Ελλάδα και την Ευρώπη τ’ απάνω-κάτω. Με άλλα λό­για, απ’ το πατρογονικό «συν Αθηνά και χείρα κίνει» δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε τον Θεό αλλά δεν γίνεται να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια.

Αυτοί που ξερογλύφονται δείχνοντας στον χάρτη την Ελλάδα, είτε οδηγούν ορδές εμπειροπόλεμων sans culottes στα πατρικά εδάφη μας, είτε συσκέ­πτονται στα πολυτελή τους γραφεία στις δυο πλευ­ρές του Ατλαντικού, δεν περιμένουν να πέσει κάπο­τε η Ελλάδα στα πόδια τους σαν ώριμο φρούτο. Δου­λεύουν ασταμάτητα, με πρόγραμμα, με δίκτυο, με θράσος. Το ίδιο κι αυτοί που έχουν αποδυθεί στο κυνήγι των Εθνικιστών. Δουλεύουν με πάθος και μί­σος που αν διοχετευόταν εναντίον των εχθρών της Ελλάδος πολλά θα ήσαν διαφορετικά. Δεν έχουμε λοιπόν δικαίωμα να περιμένουμε την Ανάσταση, πα­ρά μόνο να δουλεύουμε για να κερδίσουμε την Ανά­σταση.

Η αφομοίωση του Χριστιανισμού σε ένα παγκό­σμιο μήνυμα ζωής, ένα υπερθρησκευτικό, πανθρησκειακό απόφθεγμα, από τον μεν Χριστιανισμό αφαιρεί την θρησκευτική ταυτότητα, από τον δε άν­θρωπο την διάθεση και την δύναμη να αγωνιστεί για την ζωή του, για ό,τι πιστεύει ότι αξίζει την προσπάθειά του, για ό,τι αγαπά και τον νοιάζει αρκετά ώ­στε να παλέψει γι’ αυτό και να το διεκδικήσει.

Η πεποίθηση της άκοπης νομοτέλειας της επικρά­τησης του Καλού, αφήνει τον δρόμο ανοιχτό στο Κα­κό να κάνει τις δουλειές του ανενόχλητο, να κατα­κτά, να καταστρέφει, να αλλοιώνει, να ισοπεδώνει. Οι υποσχέσεις και η ελπίδα των χρησμών συντεί­νουν στην απάθεια. Όχι πια, όχι σε μας.

H ψυχή κάθε λαού είναι δομημένη με τον τρόπο που την κάνει να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνα­τοτήτων της, ώστε να εκπληρώνεται ο σκοπός της παρουσίας του στην γη. Η μοιρολατρεία, η παραίτη­ση, ο συμβιβασμός δεν είναι ίδιον των Ελλήνων. Το προσκυνείν είναι ίδιον των βαρβάρων, λέει ο Δημο­σθένης.

Για μας τους Έλληνες υπάρχει μόνο μια επιλογή, ταιριαστή απόλυτα με την φύση μας: Εγέρθητι!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ - ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ - ΑΡΧΙΜ. ΑΡΣΕΝΙΟΣ ΚΑΤΕΡΕΛΟΣ


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 903498095402590763

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item