Widgets

Πίστη ζυμωμένη με αίμα


Άγιοι Μάρτυρες

Οι άγιοι Μάρτυρες είναι αυτοί που υπέγραψαν την μαρτυρία της Πίστεως και της αγάπης τους προς τον Χριστό με το ίδιο τους το αίμα. Αποτελούν το πιο επίλεκτο σώμα της Εκκλησίας, αφού Αυτή θεμελιώθηκε επί του Αίματος του Κυρίου μας αλλά κατ’ επέκτασιν και στα αίματα των Μαρτύρων. Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τα εγκαίνια των Ιερών Ναών τοποθετούνται εντός των Αγίων Τραπεζών Ιερά Λείψανα Μαρτύρων. Το πόσο σημαντική είναι η εθελούσια προσφορά της ζωής στον Χριστό από το γεγονός ότι με το μαρτύριο ξεπλένεται κάθε αμάρτημα ενώ ακόμη και εάν ο μαρτυρήσας δεν είχε βαπτιστεί θεωρείται αυτομάτως βαπτισμένος και Άγιος. Χρησιμοποιούνται σύνθετες λέξεις με την λέξη μάρτυς για να υποδηλώσουν την ιδιότητα του κάθε Αγίου Μάρτυρος (π.χ. Ιερομάρτυς= Μάρτυρας που ήταν ιερωμένος, Οσιομάρτυς= Μάρτυς που ήταν μοναχός).

Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο (Μάιος)

1 Μαΐου: Η αγία Ισιδώρα η διά Χριστόν σαλή, παράδειγμα αφάνταστης υπομονής και καρτερικότητας. Αφού υπέμεινε για χρόνια τους εμπαιγμούς και τις κοροιδίες των αδελφών, ζώντας στην εσχάτη ταπείνωση και ένδεια, έπειτα αφού γίνεται γνωστή η αρετή της, εξαφανίζεται και κοιμάται οσιακά.

4 Μαΐου: Η αγία παρθένος Πελαγία αφήνει την πνοή της μέσα σε ένα πυρωμένο χάλκινο βόδι. Την είχε καταγγείλει για χριστιανή η ίδια της η μητέρα. Οἱ Ἅγιοι Ἀντωνίνος, Ἀφροδίσιος, Βαλεριανός, Λεόντιος, Μακρόβιος καὶ Μίδας τελειούνται διά λιθοβολισμού και ροπάλων.

6 Μαΐου: Ημέρα μνήμης του δικαίου και πολυάθλου Ιώβ. Με παραχώρηση Θεού και με πειρασμο του Σατανά έχασε παιδιά και πλούτη ενώ ο ίδιος προσβλήθηκε από λέπρα. Όμως φτάνοντας στην εσχάτη ταπείνωση δεν βλασφήμησε τον Θεό. Του ανταποδόθηκαν όλα πολλαπλάσια και προσετέθη σ'αυτόν μακρότητα ημερών. Τύπος του πάσχοντος Χριστού.

9 Μαΐου: Ο άγιος προφήτης Ησαΐας μαρτυρεί διά πριονισμού (με ξύλινο πριόνι).

19 Μαΐου: Η αγία Πουδενδιάνα, κόρη μάρτυρα, μοιράζει την περιουσία της στους φτωχούς και αφιερώνεται στην υπηρεσία των μαρτύρων. Μαρτυρεί και η ίδια σε ηλικία 16 ετών.

25 Μαΐου: Ο άγιος Κελεστίνος καλεί τους ειδωλολάτρες να πιστέψουν στον Χριστό, καταγγέλεται γι'αυτό ως υβριστής και βασανίζεται σκληρά με πυρακτωμένα σίδηρα. Ούτως και τελειούται.

29 Μαΐου: Η αγία Θεοδοσία η παρθενομάρτυς καταξέεται στα πλευρά και τις κατακόβουν τους μαστούς. Μένοντας στέρεα στην πίστη της ρίχνεται στην θάλασσα όπου και τελειούται.
Ο Λέων ο Ισαυρος ο εικονομάχος διατάζει την καταστροφή της εικόνας του Χριστού στην Χαλκή Πύλη. Τότε η οσία Θεοδοσία επικεφαλής καλογραίων και γυναικών γκρεμίζουν τον αξιωματικό από την σκάλα που ανέβηκε για να εκτελέσει το ανοσιούργημα και με πέτρες και ξύλα επιτίθενται κατά του πατριαρχείου. Οι δε γυναίκες κατασφάζονται ή διώκονται, η αγία Θεοδοσία όμως συλλαμβάνεται και αποκεφαλίζεται δια πολιορκητικού κριού!

31 Μαΐου: Ο υπέργηρος Ερμείας αφού παρέμεινε θαυματουργικά αβλαβής μετά από εκδορά, συντριβή σαγόνων, κάμινο, δηλητήριο, ρίψη σε καυτό έλαιο, τύφλωση και κρέμασμα, μετά αποκεφαλίζεται.***

Εκκλησιαστικό Ημερολόγιο (Aπρίλιος)

7 Απριλίου: Πεθαίνει στον σταυρό, ο έφηβος Καλλιόπιος, ομολογώντας τον Χριστό εν αίματι και μετά από βασανιστήρια και φυλάκιση.

10 Απριλίου: Απαγχονίζεται στην Πόλη ο πατριάρχης του Γένους, Γρηγόριος ο Ε΄. Αφορμή η ελληνική επανάσταση στον Μοριά και την Ρούμελη. Χαρακτηριστική είναι η γενναία ποιμαντική του στάση, όταν του πρότειναν να εγκαταλείψει την Πόλη και να σωθεί. Το όνομα του εξακολουθεί να σπιλώνεται ακόμα και σήμερα, από πονηρούς ιστορικούς,ως αφοριστή της επαναστάσεως, όπως ακριβώς το πανάγιο σκήνος του κάποτε, καθυβρίστηκε από τον όχλο των αλλοπίστων.

11 Απριλίου: Ο Άγιος Αντίπας, επίσκοπος Περγάμου, που χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Κύριο στην Αποκάλυψη "μάρτυς πιστός", αποστομώνει τους ειδωλολάτρες και καίγεται στην φωτιά.

13 Απριλίου: Εξορίζεται στην Χερσώνα και τελειούται εν μέσω κακουχιών, ένας νέος Χρυσόστομος της Εκκλησίας, ο άγιος πάπας Μαρτίνος, υπέρμαχος της ορθοδοξίας έναντι των Μονοθελητών.

23 Απριλίου: Ο άγιος μεγαλομάρτυς Γεώργιος ο τροπαιοφόρος και ταξίαρχος των μαρτύρων,υπομένει διαμελισμό στον τροχό, πύρινα υποδήματα, φυλάκιση στον ασβέστη και πολλά άλλα σατανικά βασανιστήρια, ανασταίνει νεκρό, μεταστρέφει ειδωλολάτρες στην πίστη, οι οποίοι και συμμαρτυρούν μαζί του(μεταξύ τους και η ίδια η βασίλισσα Αλεξάνδρα) και τέλος αποκεφαλίζεται.

24 Απριλίου: Ο άγιος Δούκας καταγόταν από τη Μυτιλήνη και εργαζόταν ως ράπτης σε κάποιο ραφείο της Κωνσταντινουπόλεως. Όταν κάποτε πήγε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο σπίτι κάποιου Τούρκου μεγιστάνα, δέχθηκε άμεση επίθεση από την ακόλαστη γυναίκα του, αλλά ως άλλος σώφρων Ιωσήφ απομακρύνθηκε από το σπίτι της. Τότε εκείνη για να αποσείσει την ντροπή από πάνω της πήγε και συκοφάντησε τον Δούκα στο Βεζίρη ότι ο μάρτυρας προσπάθησε να τη βιάσει στο σπίτι της. Ο έπαρχος αμέσως συνέλαβε το Δούκα και τον οδήγησε μπροστά στο Βεζίρη ο οποίος με κολακείες και υποσχέσεις προσπάθησε να τον πείσει να αρνηθεί το Χριστό και να γλιτώσει τη ζωή του. Ο Δούκας πεισματικά αρνήθηκε και υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Τελικά τον έγδαραν ζωντανό και έριξαν το δέρμα του στη θάλασσα στις 24 Απριλίου 1564 στην Κωνσταντινούπολη.

30 Απριλίου: Δολοφονείται με μαχαίρι στα Ιεροσόλυμα, από τον Ηρώδη Αγρίππα, ο απόστολος Ιάκωβος του Ζεβεδαίου, δεύτερος μάρτυρας μετά τον Στέφανο και πρώτος μαρτυρήσας από τους δώδεκα.

Τούρκοι απαγάγουν την αγία Αργυρή, κάτω από τα στέφανα του γάμου της, επειδή δεν θέλησε να παντρευτεί μουσουλμάνο. Μετά από χρόνια εξευτελισμών και μαρτυρίων σε μια απαίσια φυλακή, ανάμεσα σε ανήθικες συγκρατούμενες, παραδίδει το πνεύμα της στον ποθούμενο Χριστό.


http://www.impantokratoros.gr/ http://iereasanatolikisekklisias.blogspot.com/


Πίστη ζυμωμένη με αίμα (Δεκέμβριος)


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ 2894395631696500127

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item