Widgets

1915-2017: 102 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων - Δεν ξεχνούμε τα εγκλήματα των Οθωμανών


Σαν σήμερα στις 24 Απριλίου του 1915, οι οθωμανικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συλλαμβάνουν 300 εξέχοντα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Πόλης τα οποία εκτοπίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κοντά στην Άγκυρα. Είναι το σημείο εκκίνησης ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη σύγχρονη Ιστορία, της Γενοκτονίας των Αρμενίων.


Ήμερα μνήμης για όλους τους Αρμένιους η 24η Απριλίου καθώς θεωρείται συμβολικά ως έναρξη της Αρμένικης Γενοκτονίας από τους νεότουρκους. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη της ισχυριζόμενη πως πραγματοποιήθηκε μόνο ένας βίαιος εκτοπισμός. Η θέση της Τουρκίας, που αποτελεί διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι ότι ο όρος «γενοκτονία» είναι αδόκιμος και ισχυρίζεται πως οι εκτοπισμοί ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών του Πολέμου και της συνεργασίας των Αρμενίων με τους Ρώσους. Επιπλέον, η Άγκυρα θεωρεί αναχρονισμό το να χρησιμοποιείται ένας όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα για ένα γεγονός που έγινε 30 χρόνια νωρίτερα.

Η Ελλάδα την αναγνώρισε το 1996 μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων το 1994. Μετά τη Γαλλία και το Ισραήλ αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Μία επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, μέτρο που αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.

Ο αριθμός των θυμάτων καθώς και ο τρόπος εκτέλεσής τους έμεινε μοναδικός στη σύγχρονη Ιστορία, κάνοντας την 24η Απριλίου του 1915 διεθνώς γνωστή ως Ημέρα της Πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Πέρα από το ενάμιση εκατομμύριο σφαγιασθέντες, περίπου μισό εκατομμύριο Αρμένιοι, διέφυγαν στα εδάφη που σήμερα αποτελούν τη Δημοκρατία της Αρμενίας, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Κάποιοι βρέθηκαν στην Κύπρο. 
Πηγή

  

24 Απριλίου 1915 - Γενοκτονία Αρμενίων: Δεν ξεχνούμε τα εγκλήματα των Οθωμανών


Σε ένα ανθελληνικό κράτος που την ιστορία, όταν δεν μπορούν να τη διαγράψουν τη διαστρεβλώνουν, θα ήταν αφέλεια να περιμένουμε να τιμούνται οι Αρμένιοι που γνώρισαν το μαχαίρι του Οθωμανού τούρκου.

"Κόκκινη Κυριακή" αποκαλούν λοιπόν οι Αρμένιοι τη φοβερή νύχτα της 24ης Απριλίου 1915, όταν με διαταγές του αιμοδιψούς υπουργού Εσωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Ταλαάτ Πασά που ήταν ηγετικό στέλεχος των Νεοτούρκων, συνελήφθησαν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες περιοχές και φυλακίστηκαν σε κρατητήρια κοντά στην Άγκυρα, περίπου 250 ηγέτες της αρμενικής κοινότητας.Οι περισσότεροι από αυτούς -πολιτικοί, ιερωμένοι, συγγραφείς, επιστήμονες, εκδότες, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και εκπαιδευτικοί- δολοφονήθηκαν λίγο αργότερα και η εξόντωσή τους σήμανε την οργανωμένη εξολόθρευση του αρμενικού λαού που ακολούθησε. Στο θέμα αυτό της γενοκτονίας, που αρχίζει με τη δολοφονία της πνευματικής ελίτ των θυμάτων, οι τούρκοι υπήρξαν κορυφαίοι... δάσκαλοι των γενοκτόνων του 20ού αιώνα, δηλαδή των Σοβιετικών του Στάλιν με τον μαζικό και συστηματικό αφανισμό των Πολωνών αιχμαλώτων τους στο δάσος του Κατίν το 1940.

Μετά την ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1918, βρέθηκε η έγγραφη διαταγή του Ταλαάτ Πασά προς τη νομαρχία Χαλεπίου, για «να τεθεί τέρμα στην ύπαρξη των διαβιούντων στη χώρα Αρμενίων». Αφού έστρωσαν τον δρόμο της βαρβαρότητας με συκοφαντίες, ψέματα και φτηνή προπαγάνδα ότι δήθεν οι χριστιανοί Αρμένιοι και οι Έλληνες αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια της χώρας, οι Μογγολικής καταγωγής ηγήτορες της Οθωμανικής Τουρκίας διέταξαν την εξόντωσή τους, που έγινε σε δύο φάσεις: κτύπησαν πρώτα τον αντρικό πληθυσμό της αρμενικής μειονότητας μέσω μαζικών σφαγών και καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη συνέχεια στράφηκαν προς τις γυναίκες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς, που τους εξανάγκασαν σε πορείες θανάτου στην έρημο της Συρίας, σε μιαν απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, χωρίς φαγητό και νερό μέχρι φυσικής τους εξόντωσης εν μέσω βιασμών και βασανιστηρίων.

Τις ανηλεείς σφαγές πραγματοποιούσαν αδιακρίτως ηλικίας ή φύλου, όπως και τους βιασμούς και τη σεξουαλική κακομεταχείριση των θυμάτων, ανδρών και γυναικών. Ο συνολικός αριθμών των θυμάτων υπολογίζεται μεταξύ 1 και 1,5 εκατομμύριου Αρμενίων. Για να κατανοήσει κανείς την απίστευτη αγριότητα των δραστών, θα πρέπει να γνωρίσει τον τρόπο που σκέφτονταν και τις συνθήκες του γενοκτονικού εγκλήματος.

Οι χριστιανοί θεωρούνταν κατώτεροι άνθρωποι από τους μουσουλμάνους, ενώ στα δικαστήρια δεν γινόταν αποδεκτή μαρτυρία χριστιανού εναντίον μουσουλμάνου!  Απαγορευόταν στους Αρμενίους,όπως και στους Ελληνες να φέρουν όπλα, να καβαλικεύουν άλογα, να έχουν σπίτια ψηλότερα από τα σπίτια μουσουλμάνων (!) ακόμα και να ηχούν τις καμπάνες των εκκλησιών τους. Αν τολμούσαν να παραβούν αυτούς τους κανόνες, διακινδύνευαν να τιμωρηθούν με σκληρά πρόστιμα, με φυλακίσεις ή και με θανάτωση.Ο Βρετανός εθνογράφος William Ramsay έγραψε λίγο πριν από το 1900, αφού επισκέφθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία: «Η εξουσία των Τούρκων ήταν μια ατέλειωτη περιφρόνηση προς τους εξουσιαζόμενους. Οι Αρμένιοι και οι Έλληνες ήταν, γι’ αυτούς, σκυλιά και γουρούνια… για να τους φτύσεις. Αν η σκιά τους έπεφτε πάνω σε έναν Τούρκο, ήταν λόγος για να εξοργιστεί, αφού γι’ αυτόν δεν είναι τίποτε περισσότερο από το χαλάκι όπου πάνω του σκουπίζει τα λασπωμένα πόδια του. Μέσα στους αιώνες σκλαβιάς και ανοχής της καταφρόνιας και της προσβολής των Τούρκων, τίποτα δεν ανήκει στους Αρμενίους, ούτε περιουσία, ούτε σπίτι, ούτε ζωή, ούτε η οικογένεια, ούτε ο εαυτός τους - και τίποτε δεν είναι ασφαλές από τη βία, την τυχαία και απρόκλητη βία των εξουσιαστών».

Και επειδή Λαοί που δεν έχουν μνήμη είναι καταδικασμένοι να χαθούν και έχοντας στο νου τη ρήση πως "όλβιος όστις της ιστορίας έσχεν μάθησιν" δεν ξεχνάμε ούτε τα ειδεχθή εγκλήματα της τουρκικής κτηνωδίας σε βάρος των αδελφών Αρμενίων που γνώρισαν τη φωτιά μαζί με τους Έλληνες και που στην Ελλάδα βρήκαν καταφύγιο, προστασία και περίθαλψη,προκόβοντας και αναδεικνυόμενοι στο εδώ φιλόξενο κοινωνικοικονομικό περιβάλλον χωρίς να λησμονούν τη τουρκική βαρβαρότητα και κτηνώδη και εγκληματική συμπεριφορά που έκανε τον κόσμο ολόκληρο να φρίξει και να καταδικάσει από του βήματος του έστω ευνουχισμένου ΟΗΕ την Αρμενική γενοκτονία σαν πράξη κατά της ίδιας της Ανθρωπότητος. Ούτε οι Αρμένιοι ούτε οι Ελληνες λησμονούν!

Μάκης Τουμάσης

xryshaygh.com

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΠΙΖΩΝΤΩΝ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΤΑΙΝΙΑ 1915BINTEO: ''ΤΗΕ GENEX'' Μια ταινία του Αrt Sevada αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Αρμενίων για τα 100 χρόνια μνήμης. Πρώτη παγκόσμια προβολή την 24η Απριλίου 2015.

 

ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ AΓΚΥΡΑ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ
Άρθρο της Κορίνας Πενέση στην εφημερίδα «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
»

Η άρνηση της Τουρκίας να αντιμετωπίσει την ιστορική πραγματικότητα και να αναγνωρίσει τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων κατά την περίοδο 1915-1922 από τον τουρκικό στρατό, την φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο μακριά από την Ευρώπη.

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων και οι εκδηλώσεις που οργανώνονται παγκοσμίως πληθαίνουν. Κανένας δεν περίμενε όμως από τον ίδιο τον Πάπα να κάνει αναφορά για το θέμα. Συγκεκριμένα, ο Πάπας Φραγκίσκος, σε ομιλία του στο Βατικανό την Μ. Παρασκευή έκανε λόγο για «την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων» και κάλεσε όλους να αναγνωρίσουν αυτό το ιστορικό γεγονός και να μην αφήνουν «ανοιχτή την πληγή».

Η Τουρκία, οργισμένη, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Βατικανό και προσέβαλλε ουκ ολίγες φορές τον πνευματικό ηγέτη 1,5 δις. Καθολικών. Ο Ερντογάν από τη μία, απειλητικά, προειδοποίησε τον Πάπα να «μην ξανακάνει αυτό το λάθος», αλλά και ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, άφησε απαράδεκτα υπονοούμενα για τον Ποντίφικα.

Η Τουρκία δυσαρεστήθηκε τόσο από την αναφορά του Πάπα στη Γενοκτονία των Αρμενίων, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, πολιτική και πνευματική σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο δε Πάπας, δεν είναι ευάλωτος στις πιέσεις της Άγκυρας όλα αυτά τα χρόνια ώστε να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία. Οι Τούρκοι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάνουν τα πάντα ώστε να πιέσουν με όποιον τρόπο μπορούν προς τη μη αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ενδεικτικά, έχουν μισθώσει εταιρεία για να κάνει λόμπι κατά της προσπάθειας αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ακόμη, έχουν απειλήσει ότι θα περιορίσουν την πρόσβαση αμερικανικών πλοίων και αεροσκαφών στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και θα αποκλείσουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις από το να κάνουν έργα στο έδαφος της Τουρκίας. Παρά λοιπόν τις παρεμβάσεις του State Department προκειμένου να εμποδιστούν αποφάσεις για τη Γενοκτονία, στο Κογκρέσο εκκρεμεί πρόταση ψηφίσματος από τριάντα σχεδόν βουλευτές για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Πολύ ισχυρό πλήγμα για τους Τούρκους αποτέλεσε και το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, με το οποίο καλεί την γείτονα χώρα να συμφιλιωθεί με το παρελθόν της και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Αρμενία.

Η Τουρκία, δείχνοντας για άλλη μια φορά το πραγματικό της πρόσωπο απάντησε, μέσω του αδιάλλακτου Ερντογάν, ότι όσα λέει το Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα «από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν»!

Δημοκράτες μέχρι εκεί που δεν παίρνει οι Τούρκοι, οι οποίοι με τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις τους όσον αφορά τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το μόνο που καταφέρνουν είναι να εντείνουν την καχυποψία που ήδη υπάρχει εναντίον τους από τους Ευρωπαίους.

Αφού, μάλιστα, έχουν φτάσει στο προκλητικό σημείο να συνδέουν τις δηλώσεις του Πάπα με την τύχη της Αγίας Σοφίας, απειλώντας ότι ως «αντίποινα» θα μετατρέψουν το τεράστιο αυτό χριστιανικό μνημείο σε τζαμί, είναι εύκολο να κατανοήσει ο καθένας για ποιο λόγο δεν είχαν, δεν έχουν, ούτε και θα έχουν ποτέ θέση στην Ευρώπη, όντας «κολλημένοι» σε πρακτικές ριζωμένες πίσω, στα βάθη της Ανατολίας… ethnikismos.netΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8242667437611643942

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item