Widgets

Η Μεγάλη Ελλάδα ανάμεσα στον Μύθο και την Ιστορία


Με το παρόν άρθρο θα εξετάσουμε τα στοιχεία εκείνα της εποποιίας της Μεγάλης Ελλάδας τα οποία κατά την γνώμη μας μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς τόσο για τον Ιταλικό όσο και για τον Ελληνικό Εθνικισμό.


Η ιστορία μας διδάσκει ότι υπήρξε αποικισμός στην σημερινή Νότια Ιταλία από την περιοχή του Αιγαίου κατά τους αιώνες VIII και VII π.Χ. Γεννήθηκαν τότε δύο διαφορετικοί πολιτισμοί με πάρα πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Εκείνοι της Μεγάλης Ελλάδας και της Ελληνικής Σικελίας.

Ο πρώτος πολιτισμός είχε ως όριο την Νότιο Ιταλία μέχρι την Μεσσήνη και ο δεύτερος το εσωτερικό της Σικελίας. Από την ένωσή τους προέκυψε αυτό που ονομάζουμε σήμερα Μεγάλη Ελλάδα. Αυτή η Ελλάδα της Δύσης συμμετείχε από κοινού με την Μητέρα Πατρίδα σε όλες τις εκστρατείες εκπολιτισμού, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την εξάπλωση του Πανελλήνιου Πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη.

Αυτός ο Ελληνικός κόσμος ήταν ενωμένος χάρη στην Ελληνική κουλτούρα, παρ’όλες τις εμφύλιες διαμάχες των Πόλεων Κρατών που ενισχύονταν από την εχθρότητα μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης. Μεγάλη ήταν η συνεισφορά στον Πολιτισμό των πόλεων της Μεγάλης Ελλάδας. Ο Ζάλευκος από τους Λοκρούς χάρισε στην πόλη του και στην ανθρωπότητα το πρώτο κείμενο γραπτών νόμων θέτοντας έτσι τις βάσεις της νομοθεσίας.

Το επίπεδο της Φιλοσοφίας ήταν αρκετά υψηλό χάρη στις Πυθαγόρειες σχολές. Όμως και τομείς πιο απλοί της ζωής όπως η Γαστρονομία αναπτύχθηκαν από τον Αρχέστρατο. Τα παραδείγματα είναι άπειρα από τον Τάραντα μέχρι την Σύβαρη και από άλλες δύο σημαντικές πόλεις εκείνες του Κρότωνα και της Συρακούσας που συμμετείχαν στις εκπολιτιστικές εκστρατείες από τις οποίες ωφελήθηκε ο Ελληνικός Κόσμος και γέμισε η Ιστορία και η Μυθολογία από τα κατορθώματά τους!

Ο Κρότωνας και η Συρακούσα, πόλεις δυνατές, με πολιτικές διαφορές μεταξύ τους, είχαν το πνεύμα του κατακτητή. Ο Στράβωνας αναφερόμενος στην ίδρυσή τους έγραψε ότι οι δύο εποικιστές ο Μίσελος και ο Αρχίας πήγαν στο μαντείο των Δελφών για να ζητήσουν τον χρησμό για τις τοποθεσίες που ήταν κατάλληλες για να χτίσουν τις αποικίες που ονειρεύονταν.

Στους δύο τέθηκε το ερώτημα αν θέλουν μια πόλη πλούσια ή μία πόλη με υγεία και ευζωία λόγω του κλίματος. Ο Μίσελος διάλεξε την Υγεία και διατάχθηκε να ιδρύσει την πόλη του Κρότωνα, ο Αρχίας τα πλούτη και ίδρυσε την Συρακούσα. Ο «ομφαλός της Γης» είχε αποφασίσει την ίδρυση ενός ακόμα Ελληνικού Κόσμου!

Ο Μίσελος διάλεξε την τοποθεσία εκείνη όπου το κλίμα και το γεωγραφικό περιβάλλον ήταν ιδανικά για την υγεία των κατοίκων του. Δεν είναι τυχαίο που στον Κρότωνα αναπτύχθηκε η Ιατρική επιστήμη χάρη στην σχολή του Αλκμέονα.

Ο Ηρόδοτος έγραψε ότι οι γιατροί του Κρότωνα είναι οι καλύτεροι του κόσμου! Εκτός από την Ιατρική αναπτύχθηκε και ο αθλητισμός. Οι αθλητές του Κρότωνα ήταν φημισμένοι για τις επιδόσεις τους όπως ο Μίλων που θεωρούνταν ο πιο δυνατός αθλητής της εποχής του.

Ο Στράβωνας τόνισε ότι ο τελευταίος αθλητής του Κρότωνα ήταν πρώτος στην υπόλοιπη Ελλάδα αφού κέρδιζαν συνεχώς πρώτες θέσεις στους Ολυμπιακούς αγώνες. Επηρεαζόμενοι από την Ιατρική σχολή οι αθλητές του Κρότωνα γνώριζαν ότι η διατροφή επηρεάζει την απόδοσή τους. Φημισμένες για την ομορφιά τους ήταν οι γυναίκες της πόλης.

Στην πόλη του Κρότωνα η Ιατρική, ο αθλητισμός, το κλίμα, η γεωγραφική τοποθεσία, η φυσική ομορφιά ενωμένες με την φιλοσοφική σχολή του Πυθαγόρα δημιούργησαν μία κοινωνία αριστοκρατική, ασκητική και πολεμική.

Η άλλη σημαντική πόλη της Μ. Ελλάδας ήταν η Συρακούσα. Ο μύθος λέει ότι ενώ οι Κροτωνιάτες απολάμβαναν το εξαίσιο κλίμα της πόλης τους, οι κάτοικοι της Συρακούσας παρ’όλο που ζούσαν μέσα στα πλούτη, είχαν ανεπτυγμένο το αίσθημα του πολεμιστή. Ο Κικέρων διηγείται πως ήταν η πιο μεγάλη και όμορφη Ελληνική πόλη. Αν στον Κρότωνα ζούσε ο Πυθαγόρας στην Συρακούσα ζούσε μία άλλη ιδιοφυία, ο Αρχιμήδης που χάρισε στην ανθρωπότητα τις ανακαλύψεις του!


Αλλά και στον πολεμικό τομέα μνημειώδης είναι η νίκη της πόλης κατά των Καρχηδονίων στην Χιμαίρα, το 480πχ, που κατά αρκετούς ιστορικούς διεξήχθη την ίδια μέρα με την ναυμαχία της Σαλαμίνας. Την στιγμή μάλιστα που στην Σαλαμίνα συμμετείχε και ο στόλος των Κροτωνιατών υπό την καθοδήγηση του Φαύλου.

Αποδεικνύεται έτσι περίτρανα η συμμετοχή των Ελλήνων της Μ. Ελλάδας σε δύο μεγάλες συγκρούσεις του Ελληνισμού οι οποίες κατέληξαν νικηφόρες διασφαλίζοντας έτσι το μέλλον της φυλής αλλά και της Ευρώπης τόσο από τους Πέρσες όσο και από τους Καρχηδονίους!

Με αυτήν την ιστορική αναφορά (που έγινε σε δύο μέρη) θελήσαμε να τονίσουμε την συνεισφορά των Ελλήνων της Μ. Ελλάδας στο σύνολο του Ελληνισμού. Για εμάς τους σύγχρονους Ιταλούς της περιοχής, ο μύθος ενσαρκώνεται σε μία ισχυρή ταυτότητα συνδεδεμένη με την Ελληνική κουλτούρα. Δεν θα αφήσουμε την φωτιά του Μύθου να σβήσει, θα την κρατήσουμε αναμμένη μετουσιώνοντας την σε ένα σύγχρονο Εθνικισμό σεβόμενοι πάντα την Ελληνική κληρονομιά μας!

Δεν είναι δυνατό να σκεφτεί κάποιος ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κόσμο της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης. Η Αρχαία Ρώμη δεν θα ήταν η ίδια χωρίς την συνεισφορά της Ελλάδας το έγραψε και ο Οράτιος «Η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον αγενή κατακτητή». Είναι αλήθεια πως η σοφία και πολιτισμός των Ελλήνων κατέκτησαν τον Ρωμαϊκό και μαζί κυρίευσαν τον κόσμο!


Συνοψίζοντας θα θέλαμε να τονίσουμε πως για να αφυπνίσουμε την σημερινή κοινωνία που βρίσκεται σε παρακμή θα πρέπει να την μπολιάσουμε με τρία στοιχεία: Μύθο, παράδοση και ταυτότητα. Με αυτά τα τρία στοιχεία ο Ελληνορωμαϊκός Πολιτισμός θα μετουσιωθεί σε έναν νικηφόρο Εθνικισμό!

Davide Pirillo
Πρόεδρος του Συλλόγου «Μέτωπο Μεγάλης Ελλάδας»


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 7467401183857967931

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item