Widgets

Ελάχιστοι οι νοσηλευτές σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας


Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ, στις μονάδες υγείας της χώρας εντοπίζονται ελάχιστοι νοσηλευτές, καθώς δεν ξεπερνούν συνολικά τους 8.000. Μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζει την χειρότερη κατάσταση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τη στελέχωση υπηρεσιών υγείας με νοσηλευτές.

Αυτές οι ελλείψεις, που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αδιαφορίας των αρμοδίων για τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με το αναγκαίο νοσηλευτικό (και όχι μόνο) προσωπικό. Ενδεικτικά, από το 2008 έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 5.000 νοσηλευτές, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το διάστημα καμία πρόσληψη  μόνιμου νοσηλευτή.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή στις 16/04/2015 ο Συναγωνιστής Γεώργιος Γερμενής, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές οι ελλείψεις των μονάδων υγείας του ΕΣΥ σε νοσηλευτικό προσωπικό»     

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ, οι άνεργοι νοσηλευτές αγγίζουν τους 8.000. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΔΣ της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι παρά τη συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εργαζομένων από το 2008, δεν έχει πραγματοποιηθεί έκτοτε καμία πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτή. Ακόμα, η Ελλάδα τοποθετείται στην τελευταία θέση στην κατάταξη χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με νοσηλευτές. Πέραν των παραπάνω, σε θέσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες, αλλά και στα νομικά πρόσωπα των δομών του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, είναι αισθητή η υποεκπροσώπηση των νοσηλευτών αλλά και των επιστημόνων διοίκησης υπηρεσιών υγείας. Εν ολίγοις η έλλειψη νοσηλευτών επιτείνει τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών υγείας του δημοσίου.

Ερωτάται αρμόδιος υπουργός:

Υπάρχει η πρόθεση για προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών στις δημόσιες δομές υγείας;

Αθήνα, 16/04/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Ελάχιστοι οι νοσηλευτές σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας

Ανησυχητική η αύξηση του ποσοστού των εφήβων χρηστών κάνναβης


Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, το 2014, ένας στους δέκα εφήβους ηλικίας 15 ετών έχει κάνει χρήση κάνναβης. Το 2006, το ποσοστό αυτό έφτανε μόλις το 3,7%.Το 2014 κατασχέθηκε από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών ένας τόνος και 200 κιλά χασίς, ενώ το 2013, είχαν κατασχεθεί 150 κιλά, στοιχεία που υποδηλώνουν έμμεσα την αύξηση της χρήσης της ουσίας αυτής.

Παρά τη φήμη της κάνναβης ως ασφαλούς και σχετικά ακίνδυνης ουσίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία, η οποία προκαλεί πολυάριθμες βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Αρκετές έρευνες συνδέουν τη χρήση της κάνναβης με ψυχικές νόσους, ενώ σε αυτήν περιλαμβάνονται αρκετές ουσίες, ύποπτες για την εμφάνιση καρκίνου σε όργανα του αναπνευστικού αλλά και του γαστρεντερολογικού συστήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας δείχνουν δυστυχώς ότι σε μια κοινωνία με έλλειψη πνευματικών αξιών αλλά πλούτο υλικών αγαθών, οι νέοι καταφεύγουν στην κάνναβη και άλλες ουσίες, ώστε να βιώσουν πλασματικές συγκινήσεις.

Αφίσα εκδηλώσεως υπέρ του ναρκωτικού αυτού στην οποία μετείχε ο Σύριζα:


Ακολουθεί η σχετική ερώτηση του Συναγωνιστή Αρτέμιου Ματθαιόπουλου, Βουλευτή Σερρών.

ΠΡΟΣ:
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Δραματική αύξηση των ποσοστών των εφήβων που καταφεύγουν στη χρήση κάνναβης»

Σύμφωνα με έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, το 9,6% των εφήβων έχει κάνει χρήση κάνναβης (περίπου 1 στους 10 εφήβους), όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 3,7% και 7% για το 2006 και 2010 αντίστοιχα. Τα στοιχεία του διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών είναι ενδεικτικά, καθώς το 2014 κατασχέθηκε ένας τόνος και 200 κιλά χασίς, ενώ το 2013 μόνον 150 κιλά. Όσον αφορά το κάπνισμα και το αλκοόλ, παρατηρείται μια ελαφρά μείωση, ωστόσο για το 2014, τα ποσοστά παραμένουν υψηλά. Ειδικότερα, το 20% των 15χρονων είναι συστηματικοί καπνιστές, ενώ 20,6% των εφήβων έχει βρεθεί σε κατάσταση μέθης.

Παρά την φήμη ότι πρόκειται για μια ακίνδυνη ουσία, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Στην κάνναβη εντοπίζεται η ουσία τετραϋδροκανναβινόλη, η οποία χαρακτηρίζεται ψυχοτρόπος ουσία, επιδρώντας ποικιλοτρόπως στην ψυχική και πνευματική υγεία των χρηστών. Ακόμα, στο χασίς περιλαμβάνονται 50 γνωστές καρκινογόνες ουσίες, με νοσηρή επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα και τους πνεύμονες, αλλά και στην ανώτερη γαστρεντερική οδό. Με βάση τα παραπάνω, κρίνεται επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, όταν μάλιστα η χρήση σε μεγάλο ποσοστό ξεκινάει από την εφηβεία.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Ποια μέτρα θα ληφθούν για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;
Θα γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές όσον αφορά την διακίνηση κάνναβης καθώς και την καλλιέργειά της;

Υπάρχει πρόθεση για ενημέρωση από εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς στα σχολεία αφού παρατηρείται έξαρση του προβλήματος στην εφηβική ηλικία;

Αθήνα, 01/04/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο της Λήμνου


Χωρίς παθολόγο το νοσοκομείο της Λήμνου

Οι ελλείψεις στις δομές υγείας στη νησιωτική Ελλάδα είναι σοβαρές και εντοπίζονται σε όλους τους τομείς, από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέχρι ελλείψεις σε εξοπλισμούς, υλικά και φάρμακα. Ενδεικτικά, στη Λήμνο, η παθολογική κλινική του δημόσιου νοσοκομείου του νησιού έχει μείνει χωρίς παθολόγο, αδυνατώντας ουσιαστικά να προσφέρει τις αντίστοιχες υπηρεσίες στους ασφαλισμένους πολίτες.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η ταλαιπωρία και οι μετακινήσεις των κατοίκων του νησιού, καθώς αναγκάζονται να καταφεύγουν σε νοσοκομεία των πλησιέστερων νησιών, όποτε προκύψει πρόβλημα. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο, πρόκειται για την μοναδική κλινική δημοσίου νοσοκομείου η οποία δεν διαθέτει την ειδικότητα του παθολόγου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή στις 08/04/2015 η Συναγωνίστρια Ελένη Ζαρούλια, Βουλευτής Β’ Αθηνών Χρυσής Αυγής.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Χωρίς παθολόγο η παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Λήμνου»

Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου της Λήμνου είναι ίσως η μοναδική παθολογική κλινική δημοσίου νοσοκομείου η οποία δεν διαθέτει ιατρό παθολόγο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου. Το απαράδεκτο αυτό γεγονός δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τους κατοίκους της νήσου οι οποίοι στερούνται της κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης και αναγκάζονται να μεταβαίνουν σε νοσοκομεία άλλων νήσων, όποτε προκύψει ανάγκη. Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των τοπικών φορέων οι αρμόδιοι δεν λύνουν το πρόβλημα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να τοποθετηθούν άμεσα παθολόγοι ιατροί στο δημόσιο νοσοκομείο της Λήμνου, ώστε η παθολογική κλινική να λειτουργεί με πλήρη κάλυψη ιατρικού προσωπικού;

Αθήνα, 08/04/2015

Η ερωτώσα Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Σε τραγική κατάσταση η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην ΉπειροΤόσο τα Κέντρα Υγείας όσο και τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία στην Περιφέρεια Ηπείρου αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους, οι οποίοι διανύουν μεγάλες αποστάσεις, ώστε να εξυπηρετηθούν σε κεντρικά νοσοκομεία της περιφέρειας.Ειδικότερα, 16 Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο εμφανίζουν προβλήματα λόγω ελλείψεων σε ιατρούς και νοσηλευτές, ενώ τα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία υπολειτουργούν λόγω μειωμένης χρηματοδότησης, ελαττωματικού εξοπλισμού και απλήρωτων εφημεριών. Η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ουσιαστικά συντελεί στη συμφόρηση των μεγάλων νοσοκομείων, τα οποία με τη σειρά τους  αδυνατούν να καλύψουν τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.

Για την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ήπειρο, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο Συναγωνιστής Χρήστος Παππάς, Βουλευτής Επικρατείας.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Τεράστια τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας της Ηπείρου»    

Πολλά και χρονίζοντα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στην Ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, στην Ήπειρο υπάρχουν 16 Κέντρα Υγείας τα οποία καθημερινά ταλανίζονται από την δραματική έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από τις ελλείψεις σε κονδύλια, από τις απλήρωτες εφημερίες και από τα χαλασμένα ιατρικά μηχανήματα. Τα ίδια ακριβώς προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα 110 Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία με αποτέλεσμα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιφέρεια της Ηπείρου να έχει οδηγηθεί σε τέλμα. Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι οι ασθενείς της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, να οδηγούνται στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό και το Χατζηκώστα ακόμη και για ασήμαντες αφορμές όπως η διενέργεια μιας ακτινογραφίας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν άμεσα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ήπειρο δεδομένου ότι αποτελεί θέμα επιβίωσης και οικονομικής ανάπτυξης για την απομακρυσμένη και ορεινή αυτή περιφέρεια της Ελλάδας;
Ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν επαρκώς και πλήρως όλες οι Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην επικράτεια;

Αθήνα, 02/04/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Χωρίς ιατρούς οι μονάδες Π.Ε.Δ.Υ. στη Βόρεια Ελλάδα


Σύμφωνα με τον Σύλλογο Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης αλλά και υπολοίπων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας υποβάλλονται σε πρόσθετες ταλαιπωρίες αναζητώντας τους κατάλληλους ιατρούς, λόγω της έλλειψης των ιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Πιο συγκεκριμένα, από τους 500 συνολικά ιατρούς έχουν αποχωρήσει περίπου οι μισοί, αφήνοντας μεγάλα κενά στη δημόσια υγεία. Είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία των ιατρών που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ έπαυσαν τη λειτουργία των ιδιωτικών τους ιατρείων, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις της ένταξής τους στο ΕΣΥ και της ανάλογης μισθολογικής τους κατάταξης. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε υπολειτουργία της μονάδες του ΠΕΔΥ στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες γειτονικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι πολίτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να βρουν την κατάλληλη ειδικότητα ανά περίπτωση.

Ο συναγωνιστής και βουλευτής Σερρών Αρτέμιος Ματθαιόπουλος κατέθεσε ανάλογη ερώτηση στη Βουλή, στις 26/03/2015.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την έλλειψη ιατρών στις μονάδες υγείας του Π.Ε.Δ.Υ στην Θεσσαλονίκη και γενικότερα στην Βόρεια Ελλάδα»

Σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς αντιμετωπίζουν οι μονάδες υγείας του πρώην ΙΚΑ και νυν Π.Ε.ΔΥ στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη από τους περίπου 500 γιατρούς αποχώρησε το 50%, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να ταλαιπωρούνται και να διανύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας τον ειδικό γιατρό. Αυτό μεταξύ άλλων επισημαίνει ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας σε επιστολή του προς την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά. Στην επιστολή αυτή οι εκπρόσωποι των ιατρών επισημαίνουν τρία βασικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν και ταυτόχρονα καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυσή τους.

Σύμφωνα λοιπόν με τους γιατρούς:

- Το 75% των γιατρών που παρέμειναν στο ΠΕΔΥ έχουν κλείσει τα ιδιωτικά ιατρεία τους από το Μάρτιο του 2014 και έχουν ενταχθεί στο ΠΕΔΥ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν εκδοθεί οι διαπιστωτικές πράξεις της ένταξής τους στο ΕΣΥ και της ανάλογης μισθολογικής κατάταξής τους. Αυτό προκαλεί ιδιαίτερη δυσαρέσκεια στους ιατρούς και οικονομική δυσπραγία, διότι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα ιατρεία τους και διαπιστώνουν ότι, ενώ θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο έως το Νοέμβριο του 2014 να έχουν λυθεί τα ανωτέρω προβλήματα, αντ' αυτού αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή ακόμη και τον κίνδυνο μείωσης των μισθών λόγω εμπλοκής στο Εθνικό Λογιστήριο του Κράτους.

- Στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα έχει απομείνει μόνον το 50% των γιατρών-οδοντιάτρων, κι ενώ έχουν προκηρυχθεί 900 θέσεις επικουρικών για όλη την Ελλάδα, μόνον 170 άτομα δήλωσαν ενδιαφέρον. Είναι σαφές ότι πρέπει να προκηρυχθούν περαιτέρω θέσεις για την κάλυψη των οξυμμένων προβλημάτων λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική δυσκολία των πολιτών.

- Προεκλογικά η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα επαναπροσλάβει όλους όσους είχαν απολυθεί ή εξωθηθεί σε αποχώρηση από το ΠΕΔΥ. Μία καλή λύση θα ήταν να δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις για όσους γιατρούς επιθυμούν να επανέλθουν και να παραμείνουν στο παλαιό καθεστώς (με ιατρείο) και βαθμό ΠΕ. Όσοι έχουν ζητήσει ή έχουν επιλέξει ήδη το ΕΣΥ να έχουν τα πλήρη δικαιώματα των γιατρών του ΕΣΥ και όχι απλώς τον τίτλο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Πόσες ακριβώς είναι οι κενές θέσεις των ιατρών οι οποίες χρήζουν άμεσης κάλυψης στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ στην Βόρειο Ελλάδα;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις των ιατρών στις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ της Βορείου Ελλάδος;
  • Πρόκειται η κυβέρνηση να υιοθετήσει και να εφαρμόσει στην πράξη τις προαναφερόμενες συγκεκριμένες προτάσεις του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ - ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιατροί του ΠΕΔΥ;

Αθήνα, 26/03/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Παντελής η κρατική αδιαφορία απέναντι στις ανάγκες των νεφροπαθών συμπολιτών μαςΟι ασθενείς με νεφροπάθεια συνιστούν ένα αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, γεγονός που αποδεικνύεται από τους αριθμούς που ακολουθούν: 15.000 οι ασθενείς τελικού σταδίου, 10.800 οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, 1.200 οι ασθενείς που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση και 2.500 όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Για ακόμη μια φορά οι νεφροπαθείς έρχονται αντιμέτωποι με την κακοδαιμονία που επικρατεί στις δημόσιες δομές υγείας και η οποία επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας τους.

Αφενός, μια σοβαρή πτυχή του προβλήματος αφορά τον εξοπλισμό και ειδικότερα τα φίλτρα αιμοκάθαρσης. Η παραγωγή τους γίνεται συνήθως σε τρίτες χώρες,  ακολουθεί η προώθησή τους σε ευρωπαϊκές αγορές, ενώ μέσω συγκεκριμένων διαγωνισμών για προμήθειες, τα φίλτρα καταλήγουν στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι ωστόσο τυχαίο το γεγονός, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νεφροπαθών, ότι παρά την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φίλτρων στο ΕΣΥ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας και προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού παρέμεινε στη θέση του.

Αφετέρου, ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών αιμοκαθαιρούμενων, οι οποίοι εξυπηρετούνται σε εφημερεύοντα νοσοκομεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού, οδηγούν στη μείωση του χρόνου της αιμοκάθαρσης, με επίφοβες συνέπειες για τους νεφροπαθείς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω προβλήματα μεγεθύνονται στις δυσπρόσιτες αλλά και νησιωτικές περιοχές. Οι πολίτες αναγκάζονται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις ώστε να εξυπηρετηθούν, καθώς οι μονάδες τεχνητού νεφρού εντοπίζονται κυρίως σε  κεντρικά νοσοκομεία.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς εξακολουθούν να υφίστανται, χωρίς να έχει προβλεφθεί κάποια ενέργεια από τον αρμόδιο υπουργό για βελτίωση των δημόσιων ιατρικών παροχών.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο συναγωνιστής και βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος Γερμενής:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ανεπαρκείς οι παροχές του ΕΣΥ  στους αιμοκαθαιρόμενους νεφροπαθείς»  
   
Η γενικότερη ένδεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι γνωστή. Οι ελλείψεις όμως σε ότι αφορά την περίθαλψη που λαμβάνουν οι νεφροπαθείς ασθενείς της χώρας είναι εξίσου δραματικές.
Οι ασθενείς τελικού σταδίου στην Ελλάδα υπολογίζονται στους 15.000, εκ των οποίων οι 10.800 είναι αιμοκαθαιρόμενοι, 1.200 υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση, ενώ περίπου 2.500 έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό αριθμό πολιτών οι οποίοι δεν αναλαμβάνουν την ανάλογη φροντίδα. Αρχικά, μονάδες τεχνητού νεφρού εντοπίζονται κυρίως σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων. Ασθενείς λοιπόν δυσπρόσιτων περιοχών, όπως στα νησιά της Πάρου, της Μυκόνου και της Άνδρου, αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις ώστε να φθάσουν στην πλησιέστερη μονάδα τεχνητού νεφρού.

Επίσης, ένα ακόμη σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στις αδιαφανείς συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται οι διαγωνισμού για την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης. Στους τελευταίους διαγωνισμούς μοναδικό κριτήριο επιλογής αναδεικνύεται το κόστος, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται στις δημόσιες μονάδες υγείας φίλτρα κατασκευασμένα σε τρίτες χώρες, των οποίων η διακίνηση γίνεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Όπως σημειώνει ο κ. Καστρινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Νεφροπαθών, ο Μεσσήνιος Πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, κ Γιάνναρης, είχε αποτύχει επανειλημμένα να εμποδίσει την εισαγωγή αμφιβόλου ποιότητας φίλτρων στο ΕΣΥ, ωστόσο παρέμεινε στη θέση αυτή λόγω προσωπικής σχέσης με τον τέως πρωθυπουργό. 

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών νεφροπαθών, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο χρόνος της αιμοκάθαρσης για τον κάθε ασθενή , σε λιγότερο από 4 ώρες, ώστε να εξυπηρετηθεί το σύνολο των νεφροπαθών .Καταλήγοντας, οι γενικότερες ελλείψεις σε προσωπικό και αναλώσιμα στα δημόσια νοσοκομεία αυξάνουν τους κινδύνους για τους νεφροπαθείς.

Όπως γίνεται φανερό, σε ζητήματα υγείας, οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται πάντα με γνώμονα την υγεία των πολιτών, όχι με βάση μικροπολιτικά συμφέροντα.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  • Υπάρχει πρόθεση για λειτουργία μονάδων τεχνητού νεφρού σε μονάδες δυσπρόσιτων περιοχών εφόσον αυτές δεν επιβαρύνουν περαιτέρω τα ασφαλιστικά ταμεία;
  • Θα δοθεί έμφαση για λειτουργία μονάδων τεχνητού νεφρού στις νησιωτικές περιοχές της χώρας ώστε να αναπτυχθεί σταδιακά και ο ιατρικός τουρισμός της χώρας;
  • Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για τη διαφάνεια των διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων και θα επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις στους τυχόν εμπλεκομένους;
    Θα αλλάξουν τα κριτήρια των διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης;

Αθήνα, 23/03/2015

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΓΕΙΑ 7435569476635774914

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item