Widgets

Τουρκικό μπλόκο για αγνοούμενουςΤο κλείσιμο των ερευνών που διεξάγονται από τις κατοχικές αρχές για τα αίτια εξαφάνισης και θανάτου Ελληνοκυπρίων, επιδιώκει η τουρκική πλευρά. Επίσης ζητά όπως τερματιστεί η παρακολούθηση από μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ για τους αγνοούμενους (4η Διακρατική και Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας) επικαλούμενη τα θετικά αποτελέσματα των ερευνών που διεξάγει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο. Οι τουρκικές αξιώσεις καταγράφονται σε έγγραφο που αποστάληκε στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης ενόψει της εξέτασης της συμμόρφωσης της Τουρκίας στις δύο αποφάσεις του ΕΔΑΔ που αφορούν θέματα αγνοουμένων, κατά τη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Ιουνίου 2015.

Το τουρκικό έγγραφο κινείται πάνω σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, καταγράφει τις έρευνες που έχουν διεξαχθεί από πλευράς ΔΕΑ κυρίως στα κατεχόμενα κατά τα δύο τελευταία χρόνια, δίνοντας έμφαση στο τελευταίο πεντάμηνο (αφού η έκθεση αυτή αποτελεί ανανέωση προηγούμενης που είχε σταλεί τον περασμένο Νοέμβρη).

Δεύτερον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις αστυνομικές έρευνες και ανακρίσεις στα κατεχόμενα σ’ ό,τι αφορά την πιθανή εμπλοκή Τουρκοκυπρίων σε πράξεις που σχετίζονται με το θάνατο Ελληνοκυπρίων που είχαν συλληφθεί το καλοκαίρι του 1974.
Τρίτον, υπογραμμίζει την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τα γεγονότα και την έλλειψη ικανοποιητικών και ουσιαστικών μαρτυριών, προϊδεάζοντας για το ενδεχόμενο να μην τεκμηριωθούν επαρκώς υποθέσεις εναντίον οποιουδήποτε.
Τέταρτον, θεωρεί εκ προοιμίου η ίδια πως εφόσον διεξάγονται έρευνες στα κατεχόμενα και συνεχίζεται το έργο της ΔΕΑ δεν υπάρχει ανάγκη επιτήρησης από μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά την τουρκική απαίτηση για να τερματιστεί η εξέταση του θέματος των αγνοουμένων σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης, η τουρκική πλευρά καταγράφει τις απαιτήσεις σε δύο παραγράφους ως εξής: «Παρ. 39 - Όπως το ΕΔΑΔ έχει ήδη αποφασίσει ότι οι ποινικές έρευνες που έχουν αναληφθεί από τις τουρκοκυπριακές αρχές για τους Ελληνοκύπριους που έχουν ταυτοποιηθεί από τη ΔΕΑ είναι συμβατές με Συνθήκη, και τη νομολογία του Δικαστηρίου για παρόμοιες ποινικές έρευνες για την ταυτοποίηση αγνοουμένων προσώπων που έχουν ολοκληρωθεί, δεν προβλέπεται καθαυτή δίωξη, ανεξάρτητα από τα αποδεικτικά στοιχεία, ούτε άλλη δικαστική προσφυγή, στις αποφάσεις διερεύνησης του γενικού εισαγγελέα, δεν υπάρχει ανάγκη να παραταθεί η εποπτεία με σκοπό την περαιτέρω αξιολόγηση των ερευνών που έχουν ολοκληρωθεί. Παρ. 40 - Αποτελεί αίτημα της Αντιπροσωπείας όπως ληφθεί απόφαση κατά την επικείμενη σύνοδο του Ιουνίου στην οποία να αντικατοπτρίζονται αυτές οι θετικές εξελίξεις υπό το πρίσμα και της σχετικής νομολογίας του Δικαστηρίου».

Προκλητική σημειολογία

Παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (και ως τέτοια έχει καταχωρήσει και προσφυγή στην 4η Διακρατική εναντίον της Τουρκίας) η τουρκική πλευρά μέσα και από αυτό το έγγραφο επιχειρεί η ίδια να μην κάνει καμιά σχετική αναφορά. Σε διάφορα σημεία της έκθεσης αναφέρεται σε «Νότια Κύπρο» και σε «Ελληνοκυπριακή διοίκηση». Την ίδια ώρα κάνει αναφορά στον «πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου, Ντερβίς Έρογλου», στο σημείο εκείνο που μιλά για την επίσκεψη που πραγματοποίησε με τον Νίκο Αναστασιάδη (τον αναφέρει ως Ελληνοκύπριο ηγέτη) στο ανθρωπολογικό εργαστήρι της ΔΕΑ.

Επίσης επιλεκτικά η τουρκική πλευρά κάνει αναφορές στις εισφορές που έχουν γίνει προς τη ΔΕΑ στα πλαίσια της στήριξης των εργασιών της για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. Αναφέρεται στις εισφορές της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, ενώ για τις εισφορές που είχαν γίνει από μέρους της ΕΕ υποστηρίζει ότι αυτά τα χρήματα είναι μέρος της βοήθειας που αποφασίστηκε να δίνονται προς τους Τουρκοκύπριους. Δηλαδή ότι και αυτά είναι χρήματα που δίνονται από την τουρκική πλευρά.

Επιχειρήματα: Πέρασαν χρόνια... χάθηκαν στοιχεία

Αξιοσημείωτες είναι οι αναφορές που γίνονται από τουρκικής πλευράς ως προς τις δυσκολίες που εμφανίζονται να υπάρχουν σε σχέση με τις έρευνες των κατοχικών αρχών. Στην παράγραφο 22 αναφέρεται ότι «θα πρέπει να σημειωθεί ότι σημαντικός χρόνος έχει περάσει από τότε που αυτά τα αδικήματα έχουν διαπραχθεί» και διαμηνύεται πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι πολύ μικρός ο αριθμός των υποθέσεων με ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία που θα διωχθούν» και καταλήγει με τη θέση πως «δεν είναι δυνατόν να αναδημιουργηθούν οι διερευνώμενες συνθήκες που είχαν επισυμβεί πριν από 40 ή 50 χρόνια (π.χ. φυσικές αποδείξεις μπορεί να έχουν χαθεί ή μάρτυρες να μην είναι σήμερα διαθέσιμοι κ.λπ.)». Γίνεται επίσης επίκληση της άρνησης συγγενών αγνοουμένων, που έχουν ταυτοποιηθεί και έχουν διαπιστωθεί από τη ΔΕΑ εγκληματικές πράξεις, να προσέλθουν στις αρχές του ψευδοκράτους και να καταθέσουν στοιχεία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στην υπόθεση Χατζηπαντελή (η οποία περιλαμβάνεται στις υποθέσεις της Βαρνάβα & άλλοι εναντίον Τουρκίας) παρόλο που έχουν κληθεί «ούτε η σύζυγος ούτε και ο δικηγόρος του δεν προσήλθαν για να βοηθήσουν το έργο της διερεύνησης».
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 8899242925507827403

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item