Widgets

Υποβάθμιση του ΕΣΥ λόγω της απομάκρυνσης των ειδικευόμενων ιατρών που βρίσκονται σε παράταση θητείας


Παρά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, φαίνεται πως στο χώρο της υγείας ισχύουν τα δεδομένα των αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Ενδεικτικά, σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου υγείας, όλοι οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε παράταση θητείας θα δουν τον δρόμο της απόλυσης.

Σε αυτούς, κατά την ΕΙΝΑΠ, περιλαμβάνονται και ειδικευόμενοι που έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους και έχουν λάβει τον αντίστοιχο τίτλο, αλλά συνεχίζουν με εξάμηνες παρατάσεις να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Πρόκειται μάλιστα για μια κατηγορία η οποία συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη λειτουργία των νοσοκομείων, δεδομένων των συνεχών περικοπών και ελλείψεων σε προσωπικό.

Με την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης απόφασης απειλείται άμεσα η λειτουργία πολλών τμημάτων και κλινικών στα ήδη καταρρέοντα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Μένει να φανεί αν η νέα ηγεσία θα συνεχίσει να εθελοτυφλεί απέναντι στα δεκάδες προβλήματα που έχουν προκληθεί από λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων, ή θα φροντίσει να επιβεβαιώσει κάποτε τον «αντιμνημονιακό» της χαρακτήρα με πράξεις και έργα.

Για το ζήτημα αυτό έχει καταθέσει ερώτηση ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Γεώργιος Γερμενής:

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Υποβάθμιση των μονάδων υγείας του ΕΣΥ λόγω της απομάκρυνσης ειδικευομένων ιατρών που βρίσκονται σε παράταση θητείας»     

Σύμφωνα με απόφαση της πρώην ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όλοι οι ειδικευόμενοι που βρίσκονται σε παράταση θητείας οδηγούνται σε απόλυση. Όπως τονίζει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και οι ειδικευόμενοι που έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητά τους και έχουν λάβει τίτλο ειδικότητας, αλλά συνεχίζουν με εξάμηνες παρατάσεις να εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ουσιαστικά, λόγω των συνεχών περικοπών στον Δημόσιο Τομέα και των αυξημένων ελλειμμάτων στο μόνιμο προσωπικό, η αξιοπρεπής λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ειδικευόμενους ιατρούς. Με την εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης ουσιαστικά απειλείται η λειτουργία πολλών τμημάτων των νοσοκομείων και μεγεθύνεται η δυσκινησία και η αναποτελεσματικότητα που επικρατούν στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Υπάρχει η πρόθεση για ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης, ώστε να παραμείνουν στις θέσεις τους οι ειδικευόμενοι ιατροί με παράταση θητείας;

Αθήνα, 25/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Έξι υπερσύγχρονα νοσοκομεία που αργοσβήνουν λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας


Παρά την επικρατούσα άποψη και συνηθισμένη δικαιολογία των αρμόδιων υπουργείων, ο κύριος λόγος της κακοδαιμονίας της δημόσιας υγείας δεν είναι ούτε η έλλειψη πόρων, ούτε η έλλειψη ειδικευμένων επιστημόνων και λειτουργών. Οι παρακάτω περιπτώσεις νοσοκομείων επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η διαφθορά,η έλλειψη διορατικότητας και οργάνωσης και η αδιαφορία των εκάστοτε επικεφαλής της υγείας, έχουν οδηγήσει το Ε.Σ.Υ. σε αυτή τη θλιβερή κατάσταση.

Ενδεικτική η περίπτωση του Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, το οποίο παρά την ολοκλήρωσή του το 2012, με κόστος που έφτασε τα 14.000.000 ευρώ, παραμένει κλειστό, λόγω έλλειψης προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνει 50 κλίνες, σύγχρονο εξοπλισμό και εξειδικευμένα τμήματα, όπως Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, ουσιαστικά παραμένει σε αχρηστία. Αποτέλεσμα οι πολίτες να εξυπηρετούνται είτε στο Κέντρο Υγείας του νησιού ( με έτος κατασκευής το 1960), είτε να καταφεύγουν σε Αττική και Κρήτη για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στελέχη της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. που επόπτευε την κατασκευή του νοσοκομείου, πλέον θεωρούνται ύποπτα σε υποθέσεις διαφθοράς.

Εν τούτοις, εντοπίζονται και νοσοκομεία που παρά τις δυνατότητες, τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις τους υπολειτουργούν, αποτυγχάνοντας να επιτελέσουν τον πρωταρχικό τους ρόλο, την εξυπηρέτηση δηλαδή των βαριά φορολογούμενων Ελλήνων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα νοσοκομεία Πιερίας, Ζακύνθου και Κέρκυρας, στα οποία τόσο οι λιγοστοί εργαζόμενοι βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, όσο και οι ασφαλισμένοι καταφεύγουν τελικά σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Τέλος υπάρχουν και νοσοκομεία με ιδιαίτερο ιστορικό στην οικοδόμησή τους. Από την μία πλευρά το Κέντρο Μετανοσοκομειακής φροντίδας και Αποκατάστασης ατόμων με ειδικές ανάγκες έμεινε στα θεμέλια, ώστε πλέον να χρησιμοποιείται ως παρκινγκ από την άλλη πλευρά το Νοσοκομείο της Χαλκίδας,του οποίου η κατασκευή έχει συνολικό προϋπολογισμό 71.000.000 ευρώ και δεν αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί πριν το 2017. Κρίνοντας ωστόσο από το μηδαμινό προσωπικό του παλιού νοσοκομείου της Χαλκίδας, η εύρυθμη λειτουργία του στο μέλλον φαίνεται αβέβαιη.

Ουσιαστικά, η ανέγερση νοσοκομειακών κτηρίων, τα οποία στη συνέχεια βυθίζονται στην απραξία αποτελεί ύβρις και διαπόμπευση της ιερής έννοιας της υγείας. Αυτή όμως η κατάσταση εγείρει και ερωτήματα για το σκοπό και τις προθέσεις της οικοδόμησης τέτοιων υπερσύγχρονων κτηρίων, εφόσον η παροχή ιατρικής περίθαλψης στον Έλληνα δεν αποτελεί εκ των πραγμάτων προτεραιότητα. xryshaygh.com

Οι οδοντίατροι του ΠΕΔΥ-ΕΣΥ προειδοποιούν: Σε αδιέξοδο ο οδοντιατρικός κλάδος


Η συμπεριφορά της απελθούσας κυβέρνησης απέναντι στον τομέα της δημόσιας υγείας είναι γνωστή σε όλους του Έλληνες πολίτες. Η στάση όμως που δείχνει η νέα δήθεν «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση στον πολύπαθο αυτό χώρο, εμφανίζεται ακόμα πιο σκληρή και αδιάφορη. Ειδικότερα στον οδοντιατρικό κλάδο, η κατάσταση χειροτερεύει συνεχώς.

Αρχικά, ενώ το 2014 ο ήδη ανεπαρκής προϋπολογισμός για τις οδοντιατρικές δαπάνες έφθανε στα 60.000.000 ευρώ, πλέον έχει συρρικνωθεί στο μηδαμινό ποσό των 2.000.000 ευρώ! Είναι αυτονόητο ότι με τέτοια μεγέθη δεν τίθεται καν ζήτημα παροχής αξιοπρεπούς οδοντιατρικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Ακόμα, υπολογίζεται ότι για τους 10.000.000 ασφαλισμένους του ΕΣΥ, αντιστοιχούν μόνο 700 οδοντίατροι.

Εκτός των παραπάνω, η κατάσταση προβλέπεται οξυνθεί ακόμη περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη την αξίωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσουν οι νόμιμοι εκπρόσωποι κάθε ρυθμισμένου επαγγέλματος τις κανονιστικές ρυθμίσεις που συνδέονται με τα οφέλη καθώς και με τα τυχόντα εμπόδια από την άσκησή του. Πρόκειται για μία διαδικασία που πέρα από χρόνο απαιτεί και χρήμα, το οποίο ήδη λείπει από τον προϋπολογισμό.

Αυτή η κατάσταση, οδηγεί τόσο τους οδοντιάτρους όσο και τους ασφαλισμένους σε αδιέξοδο. Αφενός οι οδοντίατροι είτε εξουθενώνονται, είτε οδηγούνται στην ανεργία, είτε καταφεύγουν στο εξωτερικό. Αφετέρου, οι ασφαλισμένοι – με τη δαπάνη ανά δικαιούχο να παραμένει απαράλλαχτη από το 1980 στο θλιβερό ποσό των 6 ευρώ- αναγκάζονται να καταφύγουν στον ιδιωτικό τομέα.

Εν ολίγοις, τα πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης και σε αυτό το πεδίο φανερώνουν δυστυχώς την ίδια αδιαφορία, έλλειψη οργάνωσης και αναλγησία, που αποτελούσαν χαρακτηριστικό και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι προηγούμενοι αρμόδιοι έδειχναν τουλάχιστον τις πραγματικές τους προθέσεις, χωρίς να υποκρίνονται τους φιλάνθρωπους και προοδευτικούς πολιτικούς. xryshaygh.com


Τραγικά τα κενά στη δημόσια υγεία στη νησιωτική Ελλάδα


Τα θλιβερά περιστατικά που σημειώθηκαν στη Σκιάθο, με την αδυναμία άμεσης διακομιδής των ασθενών στο κέντρο υγείας, απλά επιβεβαιώνουν την τελματώδη κατάσταση που έχει επέλθει στις δημόσιες δομές υγείας στη νησιωτική, αλλά και στην ακριτική Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, σε περιστατικό έκτακτης ανάγκης στη Σκιάθο κατέφθασε ο ίδιος ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας λόγω απουσίας οδηγού ασθενοφόρου. Δυστυχώς το περιστατικό έληξε άδοξα με το θάνατο ενός 47χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιών. Παλιότερα, στο ίδιο νησί, σε τροχαίο περιστατικό, ο τραυματίας μεταφέρθηκε με ίδιον μέσο στο Κέντρο Υγείας, καθώς ήταν αδύνατη η επέμβαση του ασθενοφόρου.

Πέρα από τη Σκιάθο, η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα νησιά, όπως στη Σάμο, με τον πρόσφατο θάνατο 34χρονου λόγω έλλειψης ασθενοφόρου αλλά και στη Ρόδο. Οι ελλείψεις δυστυχώς δεν εμφανίζονται μόνο στο στόλο του ΕΚΑΒ, αλλά αντιθέτως επεκτείνονται σε όλα τα επίπεδα, ήτοι στο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό αλλά και σε εξοπλισμό, εγκαταστάσεις ακόμη και αναλώσιμα. Η αδιαφορία για τους κατοίκους των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών εκτός από αδιαφορία και έλλειψη οργάνωσης, φανερώνει το μέγεθος της αναλγησίας από την πλευρά της Πολιτείαςxryshaygh.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΓΕΙΑ 223302043895001492

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item