Widgets

Ευρωπαϊκή Ένωση: Νέα δομή - σωσίβιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας


Νέα παράλληλη δομή-σωσίβιο για διάσωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και ενίσχυση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαθιδρύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), της οποίας προΐσταται η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι, αποφάσισε να αναβαθμίσει το «τμήμα» Τουρκίας και να εγκαθιδρύσει στη θέση του πολυμελή «Διεύθυνση», κατόπιν πιέσεων που ασκήθηκαν, κυρίως, από το Λονδίνο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βρετανία κίνησε γη και ουρανό για να εξασφαλίσει την εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε. - Άγκυρας, μέσω της ΕΥΕΔ, η οποία θα επικεντρωθεί, στο πλαίσιο της νέας Διεύθυνσης για την Τουρκία, σε τέσσερις άξονες, τρεις εκ των οποίων προκαλούν πονοκέφαλο στην Κυπριακή Δημοκρατία:

1. Διεύρυνση και εκσυγχρονισμός της τελωνειακής ένωσης. Η νέα Διεύθυνση της ΕΥΕΔ για την Τουρκία θα εστιαστεί, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα ενίσχυσης της τελωνειακής ένωσης με την υποψήφια χώρα, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνείται πεισματικά, εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο (να ανοίξει τα λιμάνια της σε πλοία με αφετηρία τους κυπριακούς λιμένες). Εύλογα κάποιος θα μπορούσε να διερωτηθεί τι είδους ενίσχυση θα μπορούσε να επιτευχθεί στην τελωνειακή ένωση Ε.Ε-Τουρκίας, όταν ένα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, η Κυπριακή Δημοκρατία, υπόκειται σε δυσμενείς διακρίσεις; Και με ποιον τρόπο; Η Άγκυρα έχει πάντως φτάσει στο σημείο να αξιώνει ακόμη και επαναδιαπραγμάτευση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ε.Ε., με βασικό αίτημα την εμπλοκή της στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Ε.Ε-ΗΠΑ, ως «συμβαλλόμενο μέρος»!

2. Ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Και στο ζήτημα αυτό προκύπτουν εύλογα ερωτηματικά, καθώς η Άγκυρα με γραπτά υπομνήματα προς την Ε.Ε. προβάλλει διεκδικήσεις στη θαλάσσια περιοχή Κύπρου. Παράλληλα, ως γνωστόν, έχει εκδώσει παράνομες οδηγίες προς ναυτιλλομένους και έχει προβεί σε έρευνες στην ΑΟΖ κράτους-μέλους της Ε.Ε., επιστρατεύοντας απειλές και εκβιασμούς. Συγκλίνουσες πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ε.Ε. είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τις ενεργειακές της σχέσεις με την Άγκυρα, προβάλλοντας λόγους «ασφάλειας», αλλά και «περιορισμού της εξάρτησης» από τη Ρωσία, κάτι επί του οποίου ασκούνται εντονότατες πιέσεις από το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για την ενεργειακή ένωση περιλαμβάνει μια σειρά θετικών αναφορών για την Τουρκία, παραπέμποντας ευθέως στην ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε.-Άγκυρας.
Το έδαφος είχε καλλιεργηθεί από το Λονδίνο, στο οποίο αποδίδεται η πατρότητα των αναφορών στα Συμπεράσματα του περασμένου Δεκεμβρίου, για «περαιτέρω ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας Ε..Ε-Τουρκίας με στόχο τη διευκόλυνση της διασύνδεσης και της ολοκλήρωσης των αγορών ενέργειας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Τα Συμπεράσματα αυτά εγκρίθηκαν από όλα τα κράτη-μέλη.

3. Απελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων. Ο τρίτος πυλώνας αφορά στην ενίσχυση της διαδικασίας που οδηγεί προς την απελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων Τούρκων πολιτών που επιθυμούν να ταξιδεύουν προς την Ε.Ε., κάτι που προϋποθέτει την εφαρμογή της Συμφωνίας Επανεισδοχής Παρανόμων Μεταναστών Ε.Ε.-Τουρκίας, έναντι όλων των κρατών-μελών.

Η Άγκυρα, ωστόσο, έχει στείλει επιστολή προς την Κομισιόν, ενημερώνοντας επισήμως ότι δεν προτίθεται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα, και σε αυτό τον άξονα για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκίας διακυβεύονται ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Άλλωστε, οι Βρυξέλλες δεν έθεσαν σε καμιά περίπτωση επιτακτικά το ζήτημα πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής και έχουν επιδείξει πρωτοφανή ανοχή στην απόφαση της Άγκυρας να μην την υλοποιήσει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάτι που εκ των πραγμάτων αποτελεί δυσμενή διάκριση εις βάρος ενός κράτους-μέλους της Κοινότητας.

4. Οικονομία. Το ζήτημα της εμβάθυνσης των σχέσεων στο επίπεδο αυτό μεταξύ Άγκυρας και Ε.Ε. είχε δρομολογηθεί εδώ και μήνες κατόπιν απαίτησης κυρίως του Λονδίνου, κάτι που αντανακλάται και στα Συμπεράσματα της 16ης Δεκεμβρίου 2014, σύμφωνα με τα οποία το Συμβούλιο προέβη σε έκκληση για την εγκαθίδρυση ενός «υψηλού επιπέδου διαλόγου», παραπέμποντας στους «ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.». Πέρα από τον οικονομικό του χαρακτήρα, ο πυλώνας αυτός έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς το επόμενο διαπραγματευτικό κεφάλαιο που φιλοδοξεί να ανοίξει η Τουρκία είναι αυτό της «Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής», το οποίο είχε μπλοκάρει μονομερώς, το 2007, ο πρώην Προέδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Άλλωστε, τα Συμπεράσματα του περασμένου Δεκεμβρίου αναφέρουν ότι η πρόοδος επί του συγκεκριμένου κεφαλαίου θα ενισχύσει τον υψηλού επιπέδου διάλογο για θέματα οικονομίας, ενθαρρύνοντας και την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο.

Το «τμήμα» έγινε διεύθυνση...

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, της οποίας προΐσταται η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, διέθετε μέχρι προσφάτως ένα ολιγομελές «τμήμα»που ασχολείτο με τις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Ωστόσο, το «τμήμα» αυτό κρίθηκε ότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της στρατηγικής των Βρυξελλών για αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων με την Άγκυρα, κάτι που επισημάνθηκε κυρίως από το Λονδίνο, το οποίο επιδίωκε την ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε. -Τουρκίας, με προφανή στόχο τη διάσωση και αναζωογόνηση της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας. Ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που εκδηλώθηκαν, αποφασίστηκε όπως το «τμήμα» για την Τουρκία μετατραπεί σε «διεύθυνση». Η «διεύθυνση» διαθέτει πολυμελές προσωπικό, σε αντίθεση με το «τμήμα» που είχε ολιγομελή στελέχωση.

Δεύτερο φάουλ στις Βρυξέλλες

Όταν η Ε.Ε. έχει πολιτική βούληση, μπορεί να εφεύρει διάφορους τρόπους και να υποβάλει ευφάνταστες ιδέες και να επιτύχει έναν στόχο. Σε αντίθετη περίπτωση, επικεντρώνεται σε ατέρμονες συζητήσεις, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται ουσιαστικές αποφάσεις. Οι σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ανήκουν στην πρώτη κατηγορία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι σε δύο περιπτώσεις κατά τις οποίες διαπιστώθηκε ντε φάκτο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η Ε.Ε. βρήκε τρόπους, εγκαθιδρύοντας παράλληλες δομές, για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή προοπτική της υποψήφιας χώρας εν ζωή, κάτι που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις οποιουδήποτε άλλου κράτους.

Πριν από μερικά χρόνια, η Ε.Ε. αποφάσισε, με τη σύμφωνο γνώμη όλων των κρατών-μελών να εγκαθιδρύσει μια νέα παράλληλη δομή στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, την επονομαζόμενη «Θετική Ατζέντα». Η «Θετική Ατζέντα» αποτέλεσε το όχημα συζήτησης και εκπλήρωσης των κριτηρίων τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων, τα οποία ήταν παγωμένα. Σημειώνεται πάντως ότι τα κεφάλαια που συζητούνταν στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας» δεν μπορούσαν να ανοίξουν, αλλά μπορούσε να γίνει σημαντική προεργασία, για «προπαρασκευαστικούς λόγους», παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο ψυγείο, κάτι που παρέκαμψε η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της για να βοηθήσουν την Άγκυρα. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Λευκωσίας, οι οποίες είχαν εκδηλωθεί και δημοσίως από την τότε ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, εν συνεχεία η τότε Κυβέρνηση (υπό τον ΔημήτρηΧριστόφια) προσαρμόστηκε και προσυπέγραψε τη «Θετική Ατζέντα», συναινώντας στη δημιουργία μιας παράλληλης δομής στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, πέραν από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Σημειώνεται ότι μεταξύ των κεφαλαίων που συζητήθηκαν και συζητούνται στο πλαίσιο της «Θετικής Ατζέντας», περιλαμβάνονται και τα κεφάλαια 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία ως γνωστόν μπλοκάρει μονομερώς η Λευκωσία, αλλά ασκούνται έντονες πιέσεις για ξεπάγωμα τους.

Η εγκαθίδρυση «διεύθυνσης» για την Τουρκία στην ΕΥΕΔ, αποτελεί έναν δεύτερο δίαυλο για ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων Ε.Ε.-Άγκυρας, πέραν των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Υπό αυτή την έννοια, εγκυμονεί κινδύνους για τη Λευκωσία. Πόσω μάλλον αν αναλογιστεί κανείς ότι τρεις άξονες επί των οποίων θα επιχειρηθεί η εμβάθυνση σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας (ενέργεια, τελωνειακή ένωση και ελευθέρωση θεωρήσεων διαβατηρίων) προσκρούουν σε ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
ΠΗΓΗ
ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 5094600049326497668

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item