Widgets

Πρώτο μέτρο της νέας αντιμνημονιακής κυβέρνησης: περικοπές στη χρηματοδότηση νοσοκομείων κατά 50%Το πραγματικό της πρόσωπο φαίνεται να δείχνει σταδιακά η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, όπου ήδη από το Φεβρουάριο οι προϋπολογισμοί για τις ανάγκες των δημοσίων νοσοκομείων εμφανίζονται αισθητά μειωμένοι.

Ειδικότερα, τα νοσοκομεία της χώρας δικαιούνται, για τον Μάρτιο του 2015, την εκταμίευση 43.353.062 ευρώ, ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός προέβλεπε την εκταμίευση 87.726.680 ευρώ. Με το πενιχρό αυτό ποσό, σε σχέση με τις ανάγκες των μονάδων υγείας, τα νοσοκομεία καλούνται να καλύψουν εφημερίες, να κάνουν τις απαραίτητες αγορές αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων και να αποκαταστήσουν τυχόν βλάβες στον ιατρικό εξοπλισμό.

Πέραν αυτών, με σχετικό έγγραφο που απεστάλη στο υπουργείο Υγείας από το αρμόδιο υπουργείο για τα οικονομικά ζητήματα, τα νοσοκομεία υποχρεούνται να καλύψουν τις δαπάνες τους για το μήνα Μάρτιο με το 49% των πιστώσεων του Φεβρουαρίου και Ιανουαρίου 2014.

Με απλά λόγια, ο νέος υπουργός Υγείας, όταν πρόκειται για τη λήψη απτών ανακουφιστικών μέτρων, δεν παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία, την οποία εμφανίζει στις κατά καιρούς δηλώσεις του.

Το ζήτημα των μειωμένων χρηματοδοτήσεων τόνισε με ερώτησή του στη Βουλή, ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Ηλίας Παναγιώταρος.

ΠΡΟΣ:
  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΘΕΜΑ: «Δραματικές περικοπές στην χρηματοδότηση νοσοκομείων»

Δραματικές περικοπές σε όλον τον δημόσιο τομέα ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστούν οι κρατικές δαπάνες. Πρώτο θύμα των περικοπών τα νοσοκομεία της χώρας, από τα οποία -με εντολή του υπουργού Υγείας κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργείου Οικονομικών- περικόπτεται από τον τρέχοντα μήνα το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών τους.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας, οι Διοικητές των νοσοκομείων θα πρέπει να καλύψουν για τον Μάρτιο όλες τις ανάγκες τους σε μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών κ.τ.λ. με το 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του 2014. Ενημερωτικά, τον Ιανουάριο του 2014 -και κατόπιν των σχετικών περικοπών στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων- οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, ενώ για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ, παρόλο που στον αντίστοιχο προϋπολογισμό προβλέπεται η εκταμίευση 87.726.680 ευρώ. Οι διοικητές των νοσοκομείων ήδη προειδοποιούν ότι με τόσο χαμηλές πιστώσεις δεν δύνανται να καλύψουν τις βασικές προμήθειες, αλλά ούτε και τις εφημερίες του προσωπικού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η ανάλγητη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τα νοσοκομεία σε πλήρη παράλυση και σε ανεπαρκή παροχή των απαραίτητων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών της χώρας.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
  • Με ποιο σκεπτικό επιβλήθηκε η κατά το ήμισυ εγκληματική περικοπή της χρηματοδότησης των νοσοκομείων της χώρας, απόφαση που πλήττει καίρια τον Ιατρικό κλάδο, αλλά και τις ανάγκες της Δημόσιας Υγείας και των Υπηρεσιών Υγείας;
  •   Με δεδομένο ότι ύψιστη προτεραιότητα της πολιτείας είναι η παροχή ασφαλούς υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες της, πώς θα καταστεί δυνατή η εύρυθμη, οικονομικά και ιατροφαρμακευτικά, λειτουργία των νοσοκομείων της χώρας κατόπιν της επιβολής των ανωτέρω περικοπών;
Αθήνα, 09/03/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

xryshaygh.com

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας


Ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Μακεδονίας, αλλά και άλλων περιοχών της Βορείου Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων το συρρικνωμένο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αναγκάζεται να χρησιμοποιεί υγειονομικό υλικό αμφιβόλου ποιότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.

Επιπλέον, τα νοσοκομεία Κεντρικής Μακεδονίας, Νάουσας, Βέροιας, Ημαθίας, Πέλλας και Κοζάνης, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την οργάνωση των προγραμμάτων, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί για την εκτέλεση των αναγκαίων εφημεριών. Μάλιστα, αναφορικά με το ζήτημα αυτό, το Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας υποστηρίζουν ότι: «Μετά και την ψήφιση του νόμου υπ’ αρ. 4316 της 24/12/2014, που επιτρέπει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών μέχρι το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δύο μονάδων του νοσοκομείου Ημαθίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα όμορα νοσοκομεία της Πέλλας και της Κοζάνης και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β’ Ζώνης, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό».

Όπως γίνεται εμφανές, τα πολυάριθμα κενά στη Κεντρική Μακεδονία ειδικότερα και στο χώρο της υγείας γενικότερα, δεν αντιμετωπίζονται μόνο με λόγια και υποσχέσεις. Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να πράξει επιτέλους τα όσα έχει υποσχεθεί.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κιλκίς Χρήστος Χατζησάββας, στις 18/02/2015.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας»

Ατελείωτες ουρές, ώρες αναμονής, εκνευρισμός και απελπισία συνθέτουν τη σκληρή πραγματικότητα στα επείγοντα του Ε.Σ.Υ σε πολλά δημόσια νοσοκομεία της Μακεδονίας. Το πρόβλημα των ελλείψεων σε προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εμφανές, ενώ γιατροί και νοσηλευτές έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα των φθηνών υλικών που παραγγέλνουν οι διοικήσεις, λόγω οικονομικών περικοπών στους προϋπολογισμούς. Το Δ.Σ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Κεντρικής Μακεδονίας (ΕΝΙΚΕΜ) και τα Νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας απέστειλαν επιστολή στις 05-02-2015 προς το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας πως: «Μετά και την ψήφιση του νόμου υπ’ αρ. 4316 της 24/12/2014, που επιτρέπει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών μέχρι το ποσοστό 9% της συνολικής μηνιαίας αποζημίωσης των τακτικών εφημεριών για κάθε νοσοκομείο, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της εύρυθμης και ασφαλούς λειτουργίας των δύο μονάδων του νοσοκομείου Ημαθίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα όμορα νοσοκομεία της Πέλλας και της Κοζάνης και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία της Β’ Ζώνης, λόγω της ελλιπούς στελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό». Οι εκπρόσωποι των Νοσοκομειακών Ιατρών καταλήγουν απευθύνοντας έκκληση στις αρμόδιες αρχές να πάρουν θέση άμεσα για την επίλυση του προβλήματος, είτε με κατάργηση του ορίου του 9% ανά νοσοκομείο, είτε με προσωρινή αναστολή της παρούσας διάταξης και με αναδρομική ισχύ από 01-01-2015.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα έλλειψης έμψυχου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού στα προαναφερόμενα νοσοκομεία της Μακεδονίας;
  • Προτίθεται να αναστείλει την ως άνω επίμαχη διάταξη που περιορίζει την εκτέλεση πρόσθετων εφημεριών, ή να καταργήσει το όριο του 9% ανά νοσοκομείο, όπως αιτούνται οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών ιατρών;
Αθήνα, 18/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


xryshaygh.com


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΥΓΕΙΑ 6452800485456575900

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item