Widgets

21/3/1878 - Η μάχη της Ματαράγκας μας επιτάσσει: Αγώνας για Εθνική Ελευθερία!


Η μάχη της Ματαράγκας της 21ης Μαρτίου, ήταν ίσως η σπουδαιότερη από τις μάχες της Επαναστάσεως του 1878.

Παρά τις αντίθετες εντολές της τότε Ελληνικής Κυβερνήσεως και την αντίδραση των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, μια δράκα υπαξιωματικών και στρατιωτών του στρατού που λιποτάκτησαν μαζί με λίγους αξιωματικούς τους, εθελοντές από την ελεύθερη Ελλάδα αλλά και ντόπιοι οπλαρχηγοί με τους αντάρτες τους κήρυξαν την Επανάσταση εναντίον των Τούρκων για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και της Ηπείρου από τον Τουρκικό ζυγό.

Μερικές εκατοντάδες ανυπότακτων επαναστατών ενάντια σε κάθε κατεστημένο της εποχής έγραψαν μία από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας μας.

Με μία σειρά από εξαιρετικά άνισες αλλά νικηφόρες μάχες εξανάγκασαν τους Τούρκους σε μία βεβιασμένη συνθηκολόγηση με την μεσολάβηση των ξένων, συνθηκολόγηση που οδήγησε τρία χρόνια αργότερα, το 1881 στη απελευθέρωση της Θεσσαλίας και τμήματος της Ηπείρου.

Την επανάσταση του 1878 χαρακτηρίζουν δύο στοιχεία:


1) Η μη συμμόρφωση των επαναστατών με το «πολιτικώς ορθό» όπως το εξέφραζε η «σώφρων» στάση του ελλαδικού κράτους εναρμονισμένη με την πολιτική των μεγάλων δυνάμεων της εποχής.

2) Το πάθος μέχρι αυταπαρνήσεως για την ελευθερία όχι την προσωπική αλλά την εθνική και ο αγώνας τους για την ολοκλήρωση του έθνους μας.

Ενάντια σε κάθε είδους συμμορφωτισμό, οι επαναστάτες του 1878 έθεσαν σε κίνδυνο και θυσίασαν τη σωματική ακεραιότητα και την ζωή τους για όλα εκείνα που σήμερα το κατεστημένο θεωρεί παρωχημένα και προσπαθεί να απαξιώσει και να διαγράψει από την κλίμακα των συλλογικών μας αξιών.

Χάρη στη δική τους ανυπακοή αλλά και χάρις στους προδρόμους και τους συνεχιστές τους, συντελέστηκε το θαύμα της οικοδομήσεως της σύγχρονης Ελλάδος μέσα στις πιο αντίξοες διεθνείς συνθήκες, με σκληρούς και άνισους αγώνες.

Η ηθική κληρονομιά αλλά και η βιολογική καταβολή των ηρώων αυτών, είναι που προικίζουν τον ελληνικό λαό με το σθένος και τα εφόδια να ανταπεξέλθει με επιτυχία στις ισοπεδωτικές επιθέσεις της παγκοσμιοποίησης.

Οι ιερές παρακαταθήκες των ηρώων της μάχης της Ματαράγκας αλλά και κάθε αγώνα του έθνους μας, καθορίζουν και καθοδηγούν τις επιλογές μας σε δρόμους άλλους από τις ανθελληνικές πρακτικές του διεθνούς αλλά και εγχώριου κατεστημένου.

Σε δρόμους που οδηγούν αναπόδραστα στην εθνική μας ελευθερία, ανεξαρτησία και ολοκλήρωση. Όσοι αγώνες και αν χρειαστούν όσα χρόνια και αν περάσουν.

Γιατί όπως έγραψε ο εθνικός ποιητής της Κύπρου Βάσος Μιχαηλίδης, που πολέμησε σαν εθελοντής στην επανάσταση του 1878 και πιθανώς στη μάχη της Ματαράγκας, «η Ρωμιοσύνη εν να χαθεί όντας ο κόσμος λείψει», ο Ελληνισμός θα εξαφανιστεί μόνον όταν τελειώσει ο κόσμος.ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 4022056432413610273

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item