Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 23 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΑνοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

23 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1802.—[23 ἤ 25] Οι τούρκοι, αφού πρώτα βασάνισαν σκληρά τον Νεομάρτυρα Λουκά από την Δομνίτσα της Αδριανούπολης Θράκης, κατόπιν τον κρέμασαν. Το μαρτύριό του έλαβε χώρα στην Μυτιλίνη, και, το λείψανό του οι τούρκοι, το άφησαν για τρείς ημέρες στην αγχόνη πριν τελικά το πετάξουν στην θάλασσα.

1821.—Ημερομηνία Αφορισμού της Επαναστάσεως από τον Πατριάρχη.Όμως, λίγες ημέρες αργότερα, σε ειδική νυκτερινή μυσταγωγία στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, Μ.Δευτέρα 4 Απριλίου 1821 μέ ειδικές προσευχές-ευχές απ’ τις οποίες και παραθέτω αποσπάσματα: «… Θεέ Παντοκράτωρ, συγχώρησον πρῶτον ἡμῖν τοῖς ἡμαρτηκόσι διὰ τῆς παραβάσεως τῆς ἐντολῆς τοῦ μονογενοῦς σου υἱοῦ, τοῦ ἐντειλαμένου ἡμῖν “εὔχεσθε καὶ μὴ καταρᾶσθε”, καθὰ δέδωκας ἡμῖν ἐντολήν τοῦ δεσμεῖν καὶ λύειν, καταλύομε τὸν ἀφορισμόν τοῦτον (σ. ΔΗ: 23 Μαρτ. 1821), ὅν ἀκουσίως ἀπευθύναμε κατὰ τοῦ Χριστεπωνύμου ποιμνίου σου … ἐπάκουσον ἡμῶν καὶ ἐνίσχυσον καὶ σῶσον αὐτό τῷ βραχίονί σου τῷ ὑψηλῷ…» και μετά, με την λαμπάδα της αγίας Τραπέζης, ενέπρησε τον αφορισμόν, όστις κατέπεσεν εις σπονδόν προ των ποδών αυτού, εννοείται τον αφορισμόν της Επαναστάσεως, ο οποίος ευρίσκετο επί ενός τρίποδος παρά τη αγία Τραπέζη.

.—Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, μαζί με 2.000 Μανιάτες υπό την ηγεσία του, εισέρχεται στην Καλαμάτα, όπου γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό από τους κατοίκους. Μαζί με τους Μανιάτες συστράτευε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, που αργότερα ενώθηκαν μαζί τους ο Αναγνωσταράς, ο Παπαφλέσσας, ο Νικηταράς και ο Κεφάλας, προβαίνοντας σε σύσταση της Πελοποννησιακής Γερουσίας. Ο Βοεβόδας Αρναούτογλου, τρομοκρατημένος από την απρόοπτη επίθεση, παραδίδεται μεθ’ όλης της φρουράς του. 

.—Εισέρχονται στην Πάτρα κατά σειρά οι οπλαρχηγοί Ι. Παπαδιαμαντόπουλος, Ανδρέας Λόντος (με σημαία κόκκινη και μαύρο σταυρό εις το μέσον), ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Κιρνίζης Προκόπιος, Ζαΐμης, Ρούφος και κατευθύνονται στην πλατεία, όπου ο Π. Π. Γερμανός κατασκεύασε ξύλινο σταυρό και εις τον οποίο ορκίζονταν οι προσερχόμενοι επαναστάτες. 


.—Οι Γρηγοράκηδες, μετά από συνεννόηση με τον Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, υψώνουν την σημαία της Επαναστάσεως στο Γύθειο.

.—Οι πρόκριτοι Δ. Μελετόπουλος, Ανδρέας Λόντος και Λ. Μεσσηνέζης, επικεφαλής 400 αγωνιστών, εισέρχονται στο Αίγιο και υψώνουν την Σημαία της Επαναστάσεως.

1822.—Γίνετε σφοδρή μάχη μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και τούρκων στην Νάουσα. 1825.—Ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του Κιουταχή, παραβιάζουν το Μακρυνόρος και εισχωρούν στην περιοχή του Βάλτου και του Ξηρομέρου.

1854.—Μάχες μεταξύ Ελλήνων και τούρκων στον Πλάτανο Θεσσαλίας.

1886.—Ιδρύεται ως νομικό πρόσωπο στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών [Γεννάδιος Βιβλιοθήκη]. Το καταστατικό της, υπεγράφη τον Μάϊο του 1887. Περίληψη του ιστορικού της. {Το 1879, μία ομάδα αμερικανών επιστημόνων εξέφρασαν το κοινό τους ενδιαφέρον για την προώθηση των κλασικών σπουδών στην Ελλάδα. Το όραμά τους εκπληρώθηκε όταν το 1881 ορίστηκε μία πενταμελής επιτροπή με σκοπό την ίδρυση της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 1882, και προσδιόρισε την αποστολή της Σχολής καθώς και την συνεργασία της με μεγάλο αριθμό κολεγίων και πανεπιστημίων της Αμερικής. Το 1884, ο Χαρίλαος Τρικούπης προσέφερε στην Αμερικανική Σχολή μία έκταση δίπλα σ’εκείνη που είχε παραχωρήση για την δημιουργία Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα. Η προσφορά έγινε αποδεκτή και ο θεμέλιος λίθος της έδρας της στην Αθήνα, τοποθετήθηκε στις 12/3/1887}.

1900.—Ο σερ Άρθουρ Έβανς ξεκινά τις ανασκαφές στα ερείπια της Κνωσού στην Κρήτη. Ανασκαφικές εργασίες στην Κνωσό έγιναν για πρώτη φορά το 1878 από τον έμπορο, Μίνωα Καλοκαιρινό, που ανακάλυψε τμήμα της δυτικής πτέρυγας του ανακτόρου. Η συστηματική ανασκαφική έρευνα άρχισε το Μάρτιο του 1900 από τον Αρθούρο Έβανς, διευθυντή τότε του Μουσείου Ashmolean της Οξφόρδης. Έξι χρόνια μετά, η ανασκαφή του ανακτόρου είχε ολοκληρωθεί. Στα χρόνια που ακολούθησαν έγιναν συμπληρωματικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν το ‘31. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή συνέχισε την ανασκαφική έρευνα με σημαντικά αποτελέσματα, τόσο στο ανάκτορο όσο και στη μινωική πόλη που το περιβάλλει. Οι επεμβάσεις του Έβανς για την συντήρηση του ανακτόρου, προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Μέρος πιστεύει ότι ήταν αναγκαίες για την προστασία του μνημείου, άλλοι όμως θεωρούν ότι οι αποκαταστάσεις σε μεγάλο βαθμό προβάλλουν στους επισκέπτες τις ιδέες του Έβανς. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έγιναν εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του ανακτόρου από τους διευθυντές του Μουσείου Ηρακλείου Ν. Πλάτωνα και Σ. Αλεξίου, και συνεχίζονται. 1903.—Συλλαλητήριο φοιτητών πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας, ενώ ομάδες φοιτητών κινούνται κατά του γνωστού ποιητή Κωστή Παλαμά. Αφορμή ήταν η θέσεις του Παλαμά υπέρ της Δημοτικής γλώσσας. Πέραν των υπολοίπων, αφορμή έδωσε η απαγγελία από τη Μαρίκα Κοτοπούλη του ποιήματος του Κ.Παλαμά “Το χαίρε της Τραγωδίας”. Το ποίημα προκάλεσε τους αντιφρονούντες για τη γλωσσική του μορφή. Τα επεισόδια υποκίνησε ο Μιστριώτης, δηλωμένος αντίπαλος του Παλαμά, [που θα πετύχει τελικά το 1911, να ψηφιστεί η νομοθετική κατοχύρωση της καθαρεύουσας]. Οι φερόμενοι εναντίον του Παλαμά, ζητούσαν την απόλυσή του από τη θέση του Γραμματέα στο Πανεπιστήμιο και μια έξαλλη ομάδα φοιτητών πολιόρκησε απειλητικά το σπίτι του κραυγάζοντας “Κάτω ο Παλαμάς”, “Αφορισμός στους μαλλιαρούς”, “Ρετσίνι να τους κάψουμε”».

1904.—Εγκαινιάζεται το «Χημικό Εργαστήριο του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο αργότερα θα αποτελέσει το «Γενικό Χημείο του Κράτους».

1905.—Ο μακεδονομάχος Καραβίτης έχει περάσει τα σύνορα και στις 23 Μαρτίου βρίσκεται στη μονή Σισσανίου όπου πληροφορείται ότι ο Βάρδας και οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις της περιοχής πρόκειται να εισβάλλουν στη Ζαγορίτσανη. Του δίνεται δε εντολή να προχωρήσει γρήγορα προκειμένου να ενωθεί μαζί τους.

1913.—Επίσημα αναγνωρίζεται η ένωση της Σάμου με την μητέρα πατρίδα. 1919.—Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα στη Ρωσία δίδει μάχες εναντίον των Μπολσεβίκων.

1920.—Σε ολόκληρο το μέτωπο γίνετε δράση πυροβολικού και περιπόλων.

1921.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας γίνεται αγώνας Ελλήνων και τούρκων στην περιοχή Αφιόν.

1922.—Στο μέτωπο Μ. Ασίας οι αντιμαχόμενοι Έλληνες και τούρκοι μάχονται μάχες προφυλακών.

1929.—Κτίζεται το Loring Hall, δυτικώς της Γενναδίου Βιβλιοθήκης, ένας χώρος προορισμένος για οικοτροφείο των φοιτητών, σε μία έκταση που αγοράστηκε από την Βρεττανική Αρχαιολογική Σχολή, βορείως της οδού Σουηδίας.

1937.—Με τον αναγκαστικό νόμο υπ’ αριθ. 585 της κυβέρνησης Μεταξά (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/10.4.1937) επιτρέπεται να στεγάζονται και άλλες δημόσιες υπηρεσίες στο κτήριο της Βουλής. Έτσι εγκαθίστανται στο κτήριο το Υπουργείο Ασφαλείας και για μικρό διάστημα η Αερολέσχη της Ελλάδος.

1941.—Στο μέτωπο της αλβανίας (Σεντέλι και αλλού) συνεχίζεται μετά σφοδρότητος η επίθεσις των Ιταλών εναντίον των Ελλήνων οι οποίοι κρατούν σθεναρώς τις θέσεις τους..—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε το Ληξούριο και την Πρέβεζα.

.—Το υποβρύχιο “Τρίτων” κατά τη διάρκεια της έκτης πολεμικής περιπολίας δυτικά του κόλπου Δυρραχίου με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Γ.Ζέπο , βύθισε το Μ/ V CARNIA 5451Τ.

.—Tο ίδιο υποβρύχιο πλήττει και βυθίζει και δεύτερο ιταλικό πετρελαιοφόρο (‘’Γκορνα’’).

1943.—Την επομένη δολιοφθοράς που οργανώθηκε στο ύψος του Ριζομύλου στο τραίνο που θα διερχόταν τη νύχτα 22-23 Μαρτίου 1943 και θα μετέφερε πολεμοφόδια κλπ εφόδια για τον κατοχικό στρατό, 1.000 Ιταλοί στρατιώτες σε αντίποινα επετέθησαν στα γύρω χωριά. Στο Ριζόμυλο επετέθησαν πρώτα με κανονιοβολισμό και ύστερα με έφοδο κατέλαβαν το χωριό. Οι Ιταλοί κατακτητές εκτέλεσαν όσους κατοίκους βρήκαν στο χωριό, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν να απομακρυνθούν είτε δεν περίμεναν την άμεση αντίδραση των κατακτητών και παρέμεινα στο χωριό.

.—Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός και οι πρόεδροι πολλών επαγγελματικών οργανώσεων προβαίνουν σε διάβημα στον πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο «υπέρ της προστασίας των εν Ελλάδι Ισραηλιτών». 1944.—Στις 23 Μαρτίου 1944 οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους εκτελούν κατοίκους του Ελευθεροχωρίου και πυρπολούν το χωριό. Το χωριό καίγεται και ο τόπος ερημώνει. Το Ελευθεροχώρι έδωσε 19 νεκρούς στον αγώνα. 


1944.—Χάθηκε ο αεροπόρος μας Ιωάννης Παπακώστας στο Ελ Αντέμ, 10 μίλια βόρεια του αεροδρομίου Τομπρούκ της Λιβύης, κατά την εκτέλεση πολεμικής αποστολής προστασίας νηοπομπής στη Μεσόγειο, όταν λόγω βλάβης του κινητήρα, το αεροσκάφος του έπεσε στη θάλασσα και βυθίστηκε. Ο άτυχος πιλότος μας, πήρε μέρος στις επιχειρήσεις κατά τον Ελληνοϊταλικο και Ελληνογερμανικό Πόλεμο του 1940-41 και κατόπιν συνέχισε την πολεμική του δράση στην Μέση Ανατολή.

1945.—Συμμαχικές χώρες στέλνουν στην Ελλάδα το φάρμακο κατά της ελονοσίας με ανθρωπιστική βοήθεια που ρίχνουν αεροσκάφη.

1950.—Ορκίζεται η από 5 του μηνός εκλεγείσα κυβέρνηση του Σοφοκλή Βενιζέλου, η οποία όμως θα παραμείνει για κάτι λιγότερο από έναν μήνα (15 Απριλίου). [Από 23/3/1950 έως 15/4/1950] 1973.—Το καθεστώς διατάσσει την κατάσχεση των φύλλων των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη», τα οποία φιλοξενούν δήλωση του Κ. Καραμανλή εναντίον της Δικτατορίας. Μετά μακρά σιωπή [1969], έδωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκτενείς δηλώσεις, που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες «Βραδυνή» και «Θεσσαλονίκη», με τις οποίες επέκρινε το καθεστώς, υπογραμμίζοντας ότι: «Εψήφισα ένα Σύνταγμα για να αποκαταστήσει δήθεν την Δημοκρατία και ασκεί εν ονόματι αυτού του Συντάγματος δικτατορίαν». Και επαναλάμβανε την πρότασή του για μια «έμπειρον και ισχυράν κυβέρνησιν» η οποία «ασκούσα δι’ ορισμένον χρόνον εκτάκτους εξουσίας» θα δημιουργούσε τις συνθήκες «που θα επιτρέψουν να λειτουργήσει η δημοκρατία εις την Ελλάδα και να αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός εγκαίρως και ελευθέρως διά το μέλλον του».

1986.—Πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στην ιστορία της ελληνικής γλυπτικής, ο Κερκυραίος γλύπτης Αχιλλέας Απέργης. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1945. Πρωτοστάτησε και συνέβαλε ουσιαστικά στη θεμελίωση της αφαίρεσης, εγκαταλείποντας την καθαρά γλυπτική απεικόνιση, στρεφόμενος στην εννοιολογική προσέγγιση. Οι ποικίλες φάσεις της καλλιτεχνικής του δημιουργίας παρουσιάστηκαν σε διάφορες εκθέσεις, ξεκινώντας με συμμετοχές σε Πανελλήνιες. Το 1955 οργάνωσε την πρώτη του ατομική στην Αθήνα, με έργα σε χαλκό, σίδερο και γύψο, την οποία ακολούθησαν άλλες διοργανώσεις εντός και εκτός Ελλάδος. Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει επίσης συμμετοχές σε σημαντικές ομαδικές και διεθνείς εκθέσεις, όπως οι Μπιενάλε της Βενετίας το 1956 και το 1968, του Σάο Πάολο και της Αλεξάνδρειας το 1957, επανειλημμένες συμμετοχές στο Σαλόν της Νέας Γλυπτικής στο Παρίσι και τα Ευρωπάλια στις Βρυξέλλες το 1982. [Ο ανδριάντας του Δαβάκη στην Καλλιθέα και την Καστοριά είναι δικό του έργο]. 1992.—Με εγκεφαλικό επεισόδιο νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ο δήμαρχος Αθηναίων Αντώνης Τρίτσης.

.—Αμπελόκηποι, η αστυνομία έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με μέλη της 17Ν, στην Λουίζης Ριανκούρ την ώρα που έκαναν πρόβα επίθεσης.Βασική πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3124416072887384253

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item