Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.

22 Μαρτίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

1814.—Το πνευματικοπαίδι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, ο Ευθύμιος, με καταγωγή από την Δημητσάνα της Πελοποννήσου, παραδίδεται στους τούρκους οι οποίοι τον καρατομούν. Πριν κάποια χρόνια ο Ευθύμιος είχε εξισλαμισθεί, όταν όμως κατάλαβε το λάθος τους έγινε μοναχός στο Άγιον Όρος. Σε μια αποστολή με τον Πατριάρχη Γρηγόριο, αφού πρώτα έλαβε την Θεία Κοινωνία και με την ευχή του πνευματικού του, αποφάσισε εμπράκτως να δείξει την μεταμέλειά του μέσω του μαρτυρίου.

1821.—Οι Δεληγιανναίοι κήρυξαν την επανάσταση στην πατρίδα τους τα Λαγκάδια όπου επετέθησαν κατά των εκεί κατοικούντων τούρκων, και την 22α επί κεφαλής τετρακοσίων ανδρών μετέβησαν στο Ρένεσι και από κοινού με τους Πλαπουταίους ανάγκασαν τους διασκορπισμένους στην περιφέρεια Λαλαίους και Καρυτινούς τούρκους, να φύγουν προς τους τόπους τους.


.—Συμβαίνει μια από τις πρώτες μάχες της Επανάστασης, στο γεφύρι της Τατάρνας, μεταξύ των τουρκαλβανών του Χασάμπεη Γκέκα και από ελληνικής πλευράς των ανδρών του Οδυσσέα Ανδρούτσου, με τη συμμετοχή των καλόγερων του Μοναστηριού της Τατάρνας υπό τον ηγούμενο Κυπριανό. 
.—Οι τούρκοι κανονιοβολούν από του φρουρίου των Πατρών την πόλη και ιδίως την μητρόπολη, όπου είχαν καταφύγει πολλές χριστιανικές οικογένειες.

.—Ο υιός του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ηλίας, με τους θείους του Ιωάννη και Αντώνιο και δυνάμεις Μανιατών εισέρχονται στην Καλαμάτα και καταλαμβάνουν επίκαιρα σημεία.


1824.—Όταν ο Χουσεΐν κατέλαβε και κατέκαψε τα Σφακιά και έσφαζε αδιακρίτως, στην Ανώπολη συνάντησαν μία πολύ όμορφη νέα·  εκτιμήσας την εξαίσια αυτήν καλλονή και τα θέλγητρά της, ο πάσας την κράτησε για τον εαυτό του, αλλά κατά τη μετάβασή τους στο Μουρί και ενώ ο πάσας έπαιρνε νερό από μια στέρνα, η νέα έπεσε μέσα και πνίγηκε για να γλυτώσει από τον τούρκο […]


1827.—Συνάπτεται σφοδρή μάχη παρά τον Ελαιώνα Δαφνίου μεταξύ Ελλήνων υπό τον Καραϊσκάκη και τούρκων. Οι Έλληνες έχασαν την μάχη και δολοφονήθηκε ο οπλαρχηγός Δαγκλής. 
1829.—Στο Λονδίνο υπογράφεται πρωτόκολλο, δια του οποίου οι τρεις Προστάτιδες Δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία προτείνουν την ίδρυση ελληνικού κράτους, υποτελούς στην τουρκία και περιλαμβάνοντος την Πελοπόννησο, την Στερεά και τις Κυκλάδες.

1875.—Η διαμαρτυρία πολιτών ενάντια σε βουλευτές της κυβέρνησης Βούλγαρη, καταλήγει σε σοβαρά επεισόδια στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Ο Ρόκος Χοϊδάς, έρχεται σε συμπλοκή με τον βουλευτή Στάϊκο και, τελικά μονομαχούν, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρώτου.


1906.—Φονεύεται έξω από το Μορίχοβο ο μακεδονομάχος Μιχαήλ Γ. Βασιλομανωλάκης. Είχε καταγωγή από το Νίππος Αποκορώνου Χανίων.


1907.—Οθωμανοί διατάσσουν την παύση του δημοσιογραφικού οργάνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Εκκλησιαστική Αλήθεια». 
1913.—Σοβαρή διαφωνία προκύπτει μεταξύ της Ελλάδος και της τριμελούς Συμμαχίας για το Βορειοηπειρωτικό θέμα.

1919.—Οι Ελληνικές εκστρατευτικές δυνάμεις της Ουκρανίας μάχονται εναντίον των Ρώσων. Το 3ο και 5/42 Ελληνικά ΣΠ συνάπτουν σκληρή μάχη στην Κουμπάνκα – Μαλ Μπουγιαλίκ βόρεια της Οδησσού. Η ηρωική δράση τους, επιτρέπει την απαγκίστρωση και σύμπτυξη του συνόλου των συμμαχικών δυνάμεων της περιοχής και δίνει τον απαιτούμενο χρόνο για την εκκένωση της Οδησσού.


1920.—Ο Ελληνικός Στρατός στη Μ. Ασία συνεχίζει τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του.


.—Ο ήρωας πιλότος μας Νικόλαος Χριστοδούλου, πέθανε σε θεραπευτήριο του Σεβδίκιοϊ από συμφόρηση πνευμόνων που έπαθε εκτελώντας πτήση μεγάλης διάρκειας υπό δυσμενείς συνθήκες με αεροσκάφος, κατά τις επιχειρήσεις της Μ. Ασίας. [http://www.pasoipa.org.gr/]


1921.—Οι Ελληνικές δυνάμεις στην Μ.Ασία συνάπτουν σφοδρή μάχη εναντίον των τούρκων και προ της πιέσεως αυτών, εγκαταλείπουν την περιοχή Αφιόν Καραχισάρ. 
1922.—Η Ελληνική Στρατιά στη Μ.Ασία συνάπτει μάχες προφυλακών.

.—Η Άγκυρα απορρίπτει τις προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό και επέμεινε στη συνέχιση του πολέμου.


1925.—Εκδιωχθείς από του θρόνου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντίνος ΣΤ’, υποβάλλει την παραίτησή του, διορίζει ως Πατριαρχικό Επίτροπο τον Μέγα Πρωτοσύγκελο Πολύκαρπο Δημητριάδη, και αναχωρεί για την Θεσσαλονίκη. Η ενέργειά του, αποσκοπούσε στην ομαλή πλήρωση της βιαίως χηρευσούσης  θέσεώς του.


1930.—Απεργία πείνας πραγματοποιούν πολλοί κρατούμενοι σε φυλακές της Ελλάδος, λόγω κακής διατροφής.


1931.—Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Θεόδωρου Δηλιγιάννη στον περίβολο της Ελληνικής Βουλής. 
1934.—Πεθαίνει ο μεγάλος λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος Χατζημιχαήλ. Γεννημένος στη Λέσβο γύρω στα 1870, αρχικά εξάσκησε την ζωγραφική ως ΘΕΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ - ΘΕΟΦΙΛΟΣ επάγγελμα όταν πήγε στην Σμύρνη σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Δεν κατάφερε όμως να βελτιώσει τις δύσκολες συνθήκες ζωής του, οπότε έφυγε για τον Βόλο και για τα επόμενα τριάντα χρόνια περιπλανήθηκε στα χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και δημιουργώντας τους προσωπικούς του εικονογραφικούς τύπους. Γύρω στο 1926-27, απογοητευμένος από την άσχημη συμπεριφορά του κόσμου και με την υγεία του κλονισμένη από τις κακουχίες, επέστρεψε στην πατρίδα του οριστικά όπου συνέχισε να δημιουργεί. Συχνά ζωγράφιζε τοίχους καφενείων ή σπιτιών για ένα πιάτο φαγητό. Εξίσου συχνά έπεφτε θύμα εμπαιγμού και περιφρόνησης ειδικά λόγω της επιλογής του, από μια ηλικία και μετά, να εγκαταλείψει τον ευρωπαϊκό τρόπο ένδυσης και να φοράει φουστανέλα, όπως οι ήρωες που απεικόνιζαν τα έργα του. Στα τελευταία χρόνια της ζωής του βρήκε την αναγνώριση χάρη στις προσπάθειες του Στρατή Ελευθεριάδη-Τεριάντ· δυστυχώς [ἤ εὐτυχῶς] δεν πρόλαβε να ζήσει αυτή την ικανοποίηση διότι τον πρόλαβε ο θάνατος. Τα έργα του Θεόφιλου θα μπορούσαμε να τα χωρίσουμε σε δύο μεγάλες κατηγορίες: αυτά που παρουσιάζουν την φύση και τον άνθρωπο, και αυτά, που μέσα από τα δικά του μάτια, περιγράφουν θέματα από την ελληνική μυθολογία, ιστορία και θρησκεία. Εν ολίγοις, ενώ οι Έλληνες ζωγράφοι των διαφόρων ευρωπαϊκών σχολών, νοσταλγούσαν την πατρίδα, ο Θεόφιλος ζώντας στην Ελλάδα, αναζητούσε την πατρίδα μέσα από την ζωγραφική του.

1941.—Την 9:30’ πρωϊνή εμφανίστηκαν στις προκεχωρημένες γραμμές της 1ης Ελληνικής Μεραρχίας, Ιταλός ιατρός, τρεις στρατιωτικοί, ιερείς και μερικοί τραυματιοφορείς με λευκές σημαίες, ζητούντες ανακωχή για να περισυλλέξουν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους. Η διοίκηση της 1ης Μεραρχίας παρεχώρησε τετράωρη ανακωχή, αλλ’ οι Ιταλοί αντιπρόσωποι δεν δέχτηκαν τους υποβληθέντες όρους και απεχώρησαν.


.—Στην έκθεση του 19ου Συντάγματος το οποίο αμύνετο του υψώματος 731, ο αποσταλής στις Ελληνικές γραμμές Ιταλός στρατιωτικός ιερέας, έπαθε ισχυρό ψυχικό κλονισμό από το θέαμα της τρομερής ανθρωποσφαγής. [Ελλήνων και Ιταλών]. 


.—Οι ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται εναντίον των Ελλήνων στον τομέα Γκόλικο χωρίς να επιτύχουν κάποιο εδαφικό κέρδος. 
.—Η ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Κέρκυρα και Κυπαρισσία.

1944.—Ο π. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης δολοφονήθηκε σε μιά χαράδρα, ανάμεσα στα χωριά Εξοχή κι Ερμακιά από τους κομμουνιστοσυμμορίτες.


1949.—Ανατινάσσεται ο ηλεκτρικός σταθμός του Ξυλοκάστρου, αλλά οι κομμουνιστές σαμποτέρ εξοντώνονται από τις εθνικές δυνάμεις.


.—Στον Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας, αεροσκάφος της Αεροπορικής Βάσεως Λάρισας κατέπεσε λόγω βλάβης του πηδαλίου, λίγο μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο του Αγρινίου για εκτέλεση διατεταγμένης πτήσεως, με αποτέλεσμα τον άδικο χαμό του πιλότου Θωμά Στρατόπουλου.


1950.—Ο Σοφοκλής Βενιζέλος, υπαναχωρώντας από τη συμφωνία με τους Πλαστήρα, Παπανδρέου και Τσουδερό και μετά από συνεννοήσεις με τους Τσαλδάρη και Κανελλόπουλο, εξασφαλίζει πλειοψηφία και σχηματίζει δική του κυβέρνηση. [Από  23/3/1950 έως 15/4/1950] 
1957.—Ο ήρωας της ΕΟΚΑ Ξενοφώντος Ευστάθιος, ετών 24 εκ Φοινίου, σκοτώνεται στο Ακρωτήρι, ενώ μετέφερε σε μοτοσυκλέτα βόμβα.

1960.—Αεροπορικό ατύχημα που συνέβη κατά την εκτέλεση εκπαιδευτικού ταξιδιού ναυτιλίας, λίγο μετά την απογείωσή του αεροσκάφους και στην θέση Τερψιθέα Λάρισας, στοιχίζει την ζωή στους αεροπόρους μας Παναγιώτης Πορφύρη και Εμμανουήλ Βούλγαρη.


1982.—Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο [Ν.1250], για τον πολιτικό γάμο, με τις αρνητικές ψήφους της ΝΔ υπό την αρχηγία του Ε.Αβέρωφ. Στις 3 Απριλίου 1982, θα κυρωθεί και εκδοθεί η απόφαση από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Γ.Καραμανλή. Η απόφαση πλαισιώθηκε με διάφορες δυναμικές κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες πιστών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στο παρασκήνιο, πολιτικό και εκκλησιαστικό, έγινε «αγώνας» για έναν συμβιβασμό. Τουλάχιστον, να μη θεσπιστεί ως υποχρεωτικός ο πολιτικός γάμος. Το αποτέλεσμα ήταν ο Α.Παπανδρέου να υπαναχωρήσει από την υποχρεωτικότητα – αποκλειστικότητα του πολιτικού γάμου και ο νόμος που τελικά ψηφίστηκε, θέσπισε το διαζευκτικό σύστημα. Τη δυνατότητα δηλαδή επιλογής, μεταξύ πολιτικού και θρησκευτικού.


1983.—Με επιστολή, που φτάνει στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, η τρομοκρατική οργάνωση  «Αντιστρατιωτική Πάλη» αναλαμβάνει την ευθύνη της δολοφονίας του εκδότη της εφημερίδος “Βραδινή” Τζόρτζη Αθανασιάδη (19/3). Λίγες ημέρες μετά με ανακοίνωσή της, αρνείται της ευθύνης και δηλώνει ότι η προκήρυξη ήταν πλαστή. 
1985.—Πεθαίνει σε ηλικία 83 ετών από ανακοπή καρδιάς ο Γαλαξιδιώτης, ζωγράφος, χαράκτης και σκηνογράφος Σπύρος Βασιλείου. Καλλιτέχνης εξαιρετικά παραγωγικός με σχεδόν 6000 έργα, ενδιαφέρθηκε για όλες τις θεματικές περιοχές και έδωσε έργα σε πολλές στυλιστικές κατευθύνσεις. Σκηνογράφισε 133 θεατρικά έργα, 7 ταινίες που έγιναν από το 1929 έως το 1984 και εικονογράφησε πολλά βιβλία. Εραστής του λιτού και του γνήσιου, του παραδοσιακού και του μοντέρνου, ο Σπύρος Βασιλείου κατόρθωσε να καταθέσει μια πρωτότυπη και μαγική πρόταση θεώρησης του κόσμου μας, της πνιγηρής συχνά αρχιτεκτονικής των μεγαλουπόλεων και του αβίωτου χώρου, τον οποίο ξόρκισε και μεταμόρφωσε με το πινέλο του. Χωρίς να μιμείται παραδοσιακές μορφές, αφομοίωσε γόνιμα την παράδοση ως προς την αντίληψη και τις συνθετικές αρχές, και την εμβολίασε με μια ουσιαστική μοντέρνα σκέψη, δημιουργώντας  την δική του γραφή.

1987.—Αυτοκτονία δι’απαγχονισμού του βραβευμένου δυο φορές με το Αριστείο Ανδρείας, και με το Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, Στρατηγού Οδυσσέα Αγγελή στις φυλακές Κορυδαλλού. Παιδί πολυμελούς φτωχής οικογένειας από την Στενή Ευβοίας τελείωσε το 1930 το Γυμνάσιο Χαλκίδας αριστεύοντας, και χωρίς να κάνει κάποιο φροντιστήριο, πέρασε 2ος μεταξύ 887 υποψηφίων στη Σχολή Ευελπίδων, απ΄ όπου αποφοίτησε 1ο το 1934, ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού. Μετά την εκπαίδευσή του στη Σχολή Πυροβολικού, τοποθετήθηκε στο Α΄ Σύνταγμα Πυροβολικού. Από τη θέση αυτή πήρε μέρος στη καταστολή του Βενιζελικού πραξικοπήματος του 1935. Έλαβε μέρος ως Λοχαγός στον Πόλεμο της Πίνδου εναντίον των Ιταλών, ενώ μετείχε και στις μάχες των οχυρών μετά την εισβολή των Γερμανών. Για τη δράση και τον ηρωισμό που επέδειξε, τιμήθηκε δυο φορές με Αριστείο Ανδρείας με Πολεμικό Σταυρό και με Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων, κάτι πολύ σπάνιο για Αξιωματικό του Πυροβολικού. Επί κατοχής, μετά από διάφορες περιπέτειες, βρέθηκε να πολεμάει στο Ελ Αλαμέϊν. Κατά την διάρκεια του συμμοριτοπολέμου, συμμετείχε στις επιχειρήσεις 1948-9, ως Διοικητής Μοίρας Πυροβολικού. Υπήρξε αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του καθεστώτος της 21ης Απριλίου, έως την ανατροπή του από τον Ιωαννίδη. Μετά την μεταπολίτευση, προφυλακίστηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκισης. Η φυλάκιση του Στρατηγού Αγγελή κατά πολλούς ήταν άδικη, διότι δεν αποδείχθηκε ποτέ ότι μετείχε από τις πρώτες στιγμές στο πραξικόπημα. Ενώ μπορούσε να αποφυλακιστεί το 1981 για λόγους υγείας, ποτέ δεν υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα, με το επιχείρημα ότι θα βγει από τη φυλακή, όταν έβγαινε και ο τελευταίος συγκρατούμενός του. Κατά τα λεγόμενα των συναδέλφων του, ήταν ίσως ο πιο μορφωμένος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Η περιουσία του ήταν ένα διαμέρισμα 2 δωματίων στην Αθήνα. 
1991.—Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 5,29%, φθάνοντας τα 10.256.464 άτομα.

1993.—Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΟΚ, οι Έλληνες έχουν το μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής μεταξύ των Ευρωπαίων ανδρών, ενώ μεταξύ των γυναικών, περισσότερα χρόνια ζουν οι Γαλλίδες.


1995.—Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης διατάζει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες για οικονομικές ατασθαλίες τεραστίων ποσών και αδιαφάνειας στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος από τον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκης 1997». Η εκκαθάριση του Οργανισμού διήρκεσε 15 χρόνια, με την έκδοση σχετικών τροπολογιών. Στην υπόθεση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη -1997» καταγράφηκε αύξηση 71%, στο αρχικό κόστος 28 έργων που εκτιμήθηκε ότι θα στοιχίσουν 81.414.174 ευρώ αλλά τελικά κόστισαν 139.418.430 ευρώ. Επιπλέον, προέκυψαν αλματώδεις αυξήσεις σε μισθούς χωρίς να υπάρχουν αποφάσεις που να τις δικαιολογούν. 
2004.—Η fyrom υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στην ΕΕ, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου 2005, της αναγνώρισε το καθεστώς υποψήφιας χώρας.


2012.—Με τον Ν.4060/2012 κυρώνεται η Δανειακή σύμβαση του 2ου μνημονίου [βλ. 12/02/2012], που αφορούσε προσχέδια δανειακών συμβάσεων, χωρίς ποσά και ημερομηνίες.

Βασική πηγή

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 8474894711836405259

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item