Widgets

Τα χρονίζοντα προβλήματα της Ελληνικής Αστυνομίας


Πολλά και ποικίλα τα προβλήματα του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, δύο όμως είναι αυτά που ταλανίζουν περισσότερο το σώμα εδώ και δεκαετίες, η έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής και έμψυχου δυναμικού. Όσον αφορά τις υλικοτεχνικές υποδομές, η τελευταία μεγάλη ευκαιρία προμηθειών ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, όταν η ΕΛ.ΑΣ προμηθεύτηκε αρκετά οχήματα και άλλο σύγχρονο εξοπλισμό, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα συνέχειας στην συντήρηση ή αντικατάστασης λόγω παλαιότητας.

Τα περισσότερα περιπολικά των περιφερειακών υπηρεσιών κλείνουν 15ετία και κακοσυντηρημένα. Τα δε ελάχιστα καινούρια, που προμηθεύονται, πρώτα πηγαίνουν σε κεντρικές υπηρεσίες της Αττικής, ακολούθως της Θεσσαλονίκης και τελειώνουν την επιχειρησιακή του ζωή, πραγματικά σαράβαλα πλέον, σε κάποια υπηρεσία της περιφέρειας. Η έλλειψη έμψυχου δυναμικού είναι μια παλιά ιστορία, που ξεκινά από την ενοποίηση της Χωροφυλακής με την Αστυνομία Πόλεων (1985) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Σε αυτά τα 30 χρόνια, κάθε εποχή για διαφορετικό λόγο, υπήρχε έλλειψη προσωπικού. Η δομή της ελληνικής κοινωνίας άλλαξε δραματικά όλα αυτά τα χρόνια.

Η συνεχώς αυξανόμενη παράνομη μετανάστευση  και η συνεπαγόμενη κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, δεν συνοδεύτηκε από μία έστω ουσιαστική προσπάθεια αριθμητική προσαρμογής ή βελτίωσης της εκπαίδευσης του προσωπικού. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης των δύο αυτών κυρίαρχων προβλημάτων δημιουργήθηκαν μεν νέες αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες είτε απορρόφησαν προσωπικό από τις ήδη υφιστάμενες (δίωξη λαθρομετανάστευσης, ΔΙΑΣ) είτε οδήγησαν στην πρόσληψη προσωπικού (συνοριοφύλακες), το οποίο όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα.

Προβληματική επίσης υπήρξε και η κατανομή του προσωπικού, κυρίως εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων, που σε συνδυασμό με τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις, λόγω επιδείνωσης των ασφαλιστικών δεδομένων, κυριολεκτικά απογύμνωσαν τις περιφερειακές υπηρεσίες. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι κατά τα τελευταία χρόνια, φοβούμενοι την κοινωνική έκρηξη, υπερενίσχυσαν τις κατασταλτικές υπηρεσίες μαζικών συγκεντρώσεων (Δ/νσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων), με αποτέλεσμα να αποδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι υπηρεσίες της επαρχίας. Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ένταξη των πρώην Δημοτικών Αστυνόμων στην ΕΛ.ΑΣ θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ενώ αριθμητικά φαίνεται επαρκές το προσωπικό, στην πράξη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά, αφού οι συγκεκριμένοι ανήκουν επίσης στην κατηγορία «συγκεκριμένων καθηκόντων».

Ο Λαϊκός Σύνδεσμος θεωρεί την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας θεμελιώδη υποχρέωση του Κράτους απέναντι στον Έλληνα πολίτη. Αυτό που πραγματικά πρέπει να γίνει είναι, αφενός μεν η ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ με σύγχρονα μέσα αλλά και η στελέχωσή της με προσωπικό κατάλληλα εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση των νέων μορφών εγκληματικότητας, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια τάξη και ασφάλεια, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει χαθεί.

Παρουσίνας Παντελής, Αστυνόμος Α΄ ε.α. 

xryshaygh.comΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΑΔΑ 8992915647079330379

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item