Widgets

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Ανοίγοντας το χρονοντούλαπο του παρελθόντος, ανακαλύπτουμε καθημερινά και εμβαθύνουμε σε γεγονότα και προσωπικότητες που σημάδεψαν καθοριστικά την Ιστορία του τόπου και του έθνους μας γενικότερα. Γιατί...η Ιστορία είναι φιλοσοφία μέσω παραδειγμάτων. Δεν είναι ένα φορτίο για τη μνήμη, 
αλλά μια φώτιση για την ψυχή.


14 Φεβρουαρίου

/ Τα σημαντικότερα γεγονότα για τον απανταχού Ελληνισμό

869.—Πεθαίνει ο Άγιος Κύριλλος, στα 42 του χρόνια· μοναχός έγινε λίγο πρίν τον θάνατό του. Μαζί με τον κατά δώδεκα χρόνια μεγαλύτερο αδελφό του Μεθόδιο, και κατόπιν αιτήσεως του ηγεμόνα της Μοραβίας, εστάλησαν το 863 από τον Μιχαήλ Γ΄και τον πατριάρχη Φώτιο, στην Μοραβία για να διδάξουν τον Χριστιανισμό. Για να γίνει όμως κατανοητή η διδασκαλία και τα κείμενα του Ευαγγελίου, παρουσιάστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός αλφαβήτου· η εντυπωσιακή γλωσσομάθειά του Κυρίλλου ήταν καθοριστική στην δημιουργία αυτού του αλφαβήτου. Παρ’όλες τις αντιδράσεις και τις διώξεις της Δυτικής εκκλησίας και του Πάπα, το Κυριλλικό όπως ονομάσθηκε προς τιμήν του αλφάβητο, επιβίωσε και εξελίχθηκε, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται έως σήμερα από τα κράτη που έχουν σλαβικές ρίζες, όπως η Βουλγαρία, η Μπανόβινα του Βαρδάρη, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Σερβία.

1554.—Ο νεομάρτυρας Νικόλαος από την Κορινθία, ομολογώντας την πίστη του, πρώτα πυρπολείται από τους Οθωμανούς στην Κωνσταντινούπολη, και κατόπιν αποκεφαλίζεται.

1568.—Ημέρα μαρτυρίου του νεομάρτυρα Άγιου Δαμιανού από το Ρίχοβο των Αγράφων. Ως μοναχός, περιόδευε τα χωριά και κήρυττε στους Χριστιανούς τη μετάνοια και την τήρηση των εντολών του Χριστού και γι’αυτό κατηγορήθηκε από τους Τούρκους ότι εμπόδιζε τους Χριστιανούς να συμμετέχουν στα παζάρια της Κυριακής. Επί δεκεπέντε ημέρες βασανίστηκε με διάφορους τρόπους, παραμένοντας σταθερός. Τότε οι Οθωμανοί αφού τον απαγχόνησαν, πρίν πεθάνει ακόμη, τον έριξαν στην φωτιά. 
1693.—Ο νεομάρτυρας Λέσβιος νεομάρτυς Γεώργιος Παϊζάνος ή Πασγιάνος ο ράπτης αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους στην Κωνσταντινούπολη.[βάσει των πληροφοριών του οσίου Νικοδήμου και του Μηναίου ως ημερομηνία μαρτυρίου είναι η 14η Φεβρουαρίου 1693. Πληροφορία όμως του Ευγενίου Βουλγάρεως αναφέρει την 12η Φεβρουαρίου 1663, και του Βουλγάρεως «καθ’ετέρους» την 12η Φεβρουαρίου 1664. Επιβεβαιωμένα ορθή όμως είναι η 14/2/1693].

1821.—Ο καϊμακάμης της Πελοποννήσου, έχων πληροφορίες ότι επίκειται η έκρηξη της Επαναστάσεως, προσκαλεί στην Τρίπολη όλους τους αρχιερείς και προεστούς. Ο Χουρσίτ είχε παραδώσει στον καϊμακάμη του, τον Μεχμέτ-Σαλήχ, αντίγραφο από σουλτανικό φιρμάνι, με το οποίο ο σουλτάνος έδιδε στον Χουρσίτ απόλυτη εξουσία να εκτελέσει όλους τους προεστούς, αρχιερείς και εμπόρους της Πελοποννήσου, εάν διαπίστωνε ότι υπήρχε σχέδιο επανάστασης εναντίον των τούρκων. Στα μέσα Φεβρουαρίου, προσκαλούνται από τον Σταυράκη Ιωβίκη, τον δραγουμάνο του Μόρα-Βαλεσή, στο σπίτι του Σωτήρου Κουγιά, προεστού της Τρίπολης, ο Μητροπολίτης Τριπόλεως, ο Θεόδωρος Δελιγιάννης και ο προεστός της Τριφυλλίας και παλαιότερα μοραγιάννης Παπαλέξης, στους οποίους ανακοινώθηκε η απόφαση των τούρκων να προσκληθούν όλοι οι Αρχιερείς και οι Πρόκριτοι της Πελοποννήσου ώστε από την προσέλευσή τους ή όχι να ελεγχθεί η νομιμοφροσύνη τους. Οι περισσότεροι προύχοντες και αρχιερείς, παρά τα συμφωνηθέντα στη Βοστίτζα, αποφάσισαν να ανταποκριθούν στις τουρκικές αρχές, προκειμένου να διασκεδάσουν τις υποψίες τους και να μη δώσουν επιχειρήματα για γενικευμένες σφαγές. Από αυτούς διεσώθησαν μόνο οι, Αναστάσιος Μαυρομιχάλης, Ι.Καραμάνος, Α.Καραπατάς, Κοπανίτζας, Σωτήριος Νοταράς και οι επίσκοποι Ανδρούσης, Κορίνθου και Τριπόλεως. Όλοι οι άλλοι πέθαναν από φρικτά μαρτύρια ή μετά από μόλυνση επιδημίας τύφου.

1822.—Οι Ανδρούτσος, Κριεζώτης και Κυριακούλης Μαυρομιχάλης πολιορκούν την Κάρυστο.

1826.—Το Μεσολόγγι κανονιοβολείται συνεχώς από τις τουρκικές στρατιές των Ιμπραήμ-Κιουταχή. 
1884.—Γεννιέται στον Πύργο της Βουλγαρίας ο λογοτέχνης και ποιητής Κώστας Βάρναλης· εκεί βίωσε το κλίμα του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897. Το 1898 τελείωσε το Ελληνικό Σχολείο και γράφτηκε στα Ζαρίφεια Διδασκαλεία. Το 1902 έφυγε για σπουδές στην Αθήνα με υποτροφία του κληροδοτήματος του Νικόλαου Παρασκευά από τη Βάρνα. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή και πήρε μέρος στη διαμάχη για το Γλωσσικό Ζήτημα ως υποστηρικτής των δημοτικιστών. Έζησε τις ανακατατάξεις εκείνης της εποχής και επεισόδια όπως τα ΟΡΕΣΤΙΑΚΑ και τα ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΚΑ. Το 1919 έφυγε με υποτροφία για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου η εκεί παραμονή του, σηματοδότησε την ιδεολογική προσχώρησή του στο μαρξιστικό διαλεκτικό υλισμό. Η λογοτεχνική του πορεία είναι παράλληλη με αυτήν στον εκπαιδευτικό χώρο. Η πρώτη του ποιητική συλλογή Κηρύθρες, εκδόθηκε το 1904. Με τον Προσκυνητή, πέρασε σε μια νέα ιδεολογική κατεύθυνση και υιοθέτησε ένα μεσσιανικό πρότυπο της ποιητικής ιδιότητας, ενώ με το Φως που καίει σηματοδοτήθηκε η τελευταία ιδεολογική του μεταστροφή, αυτή τη φορά προς την κοινωνικά και πολιτικά στρατευμένη λογοτεχνία.

1898.—Αποτυγχάνει η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του βασιλέως Γεωργίου Α’. Το απόγευμα της 14ης Φεβρουαρίου 1898, ο βασιλιάς και η κόρη του Μαρία, επέστρεφαν με τη βασιλική άμαξα στην Αθήνα, μετά από περίπατό τους στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου. Καθώς βρισκόταν στη θέση Ανάλατος, κατά μήκος της λεωφόρου Φαλήρου – Αθηνών (σημερινής λεωφόρου Συγγρού), η άμαξα δέχτηκε πυροβολισμούς από τον δημοτικό υπάλληλο Γ. Καρδίτση και τον Ι. Γεωργίου ή Κυριακό, που παραφυλούσαν στο σημείο. Οι σφαίρες δεν βρήκαν τον στόχο τους και τραυμάτισαν ελαφρά στο πόδι μόνο τον συνοδό της άμαξας.

1903.—Συνεχίζεται η ανασκαφή στον Τύμβο [πολυάνδριο] ύψους 7 μέτρων και διαμέτρου 70μ., των πεσόντων στρατιωτών του Φιλίππου στην μάχη του 338 π.Χ. στη Χαιρώνεια. Κατά την πρώιμη αρχαιότητα, η Χαιρώνεια ονομαζόταν Άρνη, από την κόρη του Αιόλου, του Θεού των Ανέμων. Το σημερινό της όνομα οφείλεται στον τοπικό ήρωα Χαίρωνα, γιο του Απόλλωνος και της Θηρούς. Η πόλη υπήρξε γενέτειρά του ιστορικού Πλουτάρχου, και έχει συνδεθεί με την ομώνυμη μάχη του 338 π.Χ., όταν ο Μακεδόνας βασιλιάς Φίλιππος, νίκησε τις συμμαχικές δυνάμεις των άλλων ελληνικών πόλεων και εδραίωσε την κυριαρχία του στη νότιο Ελλάδα. Οι ανασκαφές στην Τούμπα διενεργήθηκαν από τον τότε έφορο Αρχαιοτήτων Γ.Σωτηριάδη.
.—Το αποκορύφωμα του Σταφιδικού αγώνα ήταν η εξέγερση του 1903. Στις 14 Φεβρουαρίου, ξέσπασε εξέγερση στο χωριό Βαρβάσαινα. Οι αγρότες είχαν συγκεντρωθεί στον Πύργο και διαμαρτύρονταν έντονα. Το Υπουργείο Στρατιωτικών στη θέα νέων επεισοδίων διέταξε τον Γενικό Επόπτη της Χωροφυλακής στον Πύργο να είναι σε ετοιμότητα όλη η δύναμη των αντρών του, με κύριο έργο την διάλυση των νυχτερινών συλλαλητηρίων. Στις 26 Μαρτίου συγκεντρώθηκε πλήθος αγροτών στον Πύργο όπου και συνέταξαν τηλεγράφημα προς τον Βασιλιά σχετικά με το μονοπώλιο της σταφίδας. Η επιτροπή αποτελείτο από τους: Γ. Χρονόπουλο, Α. Λεονταρίτη, Γ. Παπαστασινό και Α. Μπερτζελέτο.

1906.—Συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από τον «ρουμανομακεδονικό» σύλλογο στο Βουκουρέστι εναντίων των Ελλήνων, καταλήγει σε βιαιοπραγίες και λεηλασίες καταστημάτων των Ελλήνων. Στο μεταξύ οι αρχές της αστυνομίας του Βουκουρεστίου, διατάσσουν την απέλαση προς τους εξής ομοεθνείς: Ν.Χρυσοβελώνη, Χρ.Ζάππα, Αντ.Βαλσαμάκη, Τ.Χάϊτα, Γ.Μηλλιαρέση, Π.Σπανδονίδη και Κ.Κικιόπουλο. Έπρεπε να εγκαταλείψουν το ρουμάνικο έδαφος μέσα σε 24 ώρες.

1913.—Στο μέτωπο της Ηπείρου συνεχίζεται η προπαρασκευή πυροβολικού εναντίον των θέσεων του Μπιζανίου.

.—Στην Κρήτη, αφαιρέθηκαν από το φρούριο της Σούδας οι σημαίες των Μ. Δυνάμεων και αυτή της τουρκίας. Όλα τα σύμβολα της τουρκικής επικυριαρχίας στο νησί, αλλά και της κηδεμονίας των υπολοίπων ξένων, έχουν πλέον εξαφανισθεί από την Κρήτη. 
1914.—Μετά την παραχώρηση τοῦ Βορείου τμήματος της Ηπείρου στην Αλβανία, ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου ο Γεώργιος Χ. Ζωγράφος πήγε στο Αργυρόκαστρο, όπου και σχημάτισε την Προσωρινή Κυβέρνηση της Αυτονόμου Ηπείρου. Πρόεδρος ανέλαβε ο ίδιος, υπουργός Εξωτερικών ο Aλέξανδρος Kαραπάνος, Οικονομικών ο Iωάννης Παρμενίδης, Στρατιωτικών ο Δημήτριος Δούλης, Παιδείας και Θρησκείας ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος και μέλη της Κυβερνήσεως, ο Μητροπολίτης Κορυτσάς κ Γερμανός και ο Μητροπολίτης Bέλλας και Kονίτσης κ. Σπυρίδων. Εν τω μεταξύ ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατηγορηματικά διαβεβαίωνε τις Μεγάλες Δυνάμεις ότι τα ελληνικά στρατεύματα θα αποχωρούσαν από την Βόρειο Ήπειρο και «δεν θα προέβαλαν αντίσταση, ούτε θα υποστήριζαν, ούτε θα ενεθάρρυναν, άμεσα ή έμμεσα, καμμία αντίσταση κατά της “στάσης πραγμάτων” που είχαν διαμορφώσει οι Mεγάλες Δυνάμεις».

1920.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων επικρατεί ηρεμία.

.—Στο στρατοδικείο δικάζονται ερήμην, ο πρώην στρατηγός του Επιτελείου Δούσμανης και οι επιτελείς Μεταξάς, Εξαδάκτυλος κ.α., κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία. Η δίκη ξεκίνησε στις 7 Νοεμβρίου 1919, και το Στρατοδικείο στις 14 Φεβρουαρίου του 1920 τους καταδίκασε σε θάνατο. Η απόφαση όμως δεν μπορούσε να εκτελεσθεί γιατί βρισκόντουσαν στην Ιταλία. Εκτός αυτού, τον Μάϊο, οι καταδικασμένοι σε θάνατο πολιτικοί εξόριστοι, έπαψαν να θεωρούνται κρατούμενοι από τις Ιταλικές Αρχές και στις 27 Σεπτεμβρίου 1920, ο Μεταξάς με την οικογένεια του μετακόμισαν στη Φλωρεντία. 
1921.—Ο Ελληνικός στρατός ετοιμάζεται στη Μ.Ασία για νέες μάχες.

1922.—Σε ολόκληρο το μέτωπο των εμπολέμων Ελλήνων και Τούρκων επικρατεί ηρεμία.

1930.—Ο σεισµός μεγέθους 6,7 βαθμών στην Αϊτάνια Ηρακλείου, προκάλεσε µεγάλες καταστροφές στη βόρεια και κεντρική Κρήτη και πολλούς τραυµατισµούς. Τα Αϊτάνια και Βάθεια καταστράφηκαν ολοσχερώς, η Επισκοπή και οι Γούβες καταστράφηκαν στο µεγαλύτερο µέρος τους, ενώ στην Τυλισσό, το Ηράκλειο, το Ρέθυµνο, τα Ανώγεια και τα Χανιά παρατηρήθηκαν ρωγµές στα κτίρια και πτώση καµινάδων. Ο σεισµός έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη και τις Κυκλάδες και λιγότερο στην Πελοπόννησο, την Ήπειρο, την Λευκάδα, την Κέρκυρα και την Αθήνα. Έγινε επίσης ελαφρά αισθητός και στην Αίγυπτο (ΑΟΑ 1930, Sieberg 1932b, Montandon 1953). 
1941.—Ορμητικές επιθέσεις στο μέτωπο της βορείου Τρεμπεσίνας συντρίβουν την πείσμονα Ιταλική αντίσταση και οδηγούν στην κατάληψη του οχυρού υψώματος Μαριτσάϊ.

.—Η Βουλγαρία αποδέχεται τη ναζιστική συμμαχία και αυτό έχει την γνωστή ολέθρια κατάληξη για την χώρα μας. Οι σφαγές και οι δηώσεις των Βουλγάρων σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας, ξεπερνούν και αυτές των Γερμανών.

1944.—Πραγματοποιείται από τον Ιερό Λόχο και τις Βρετανικές Raiding Forces, καταδρομική επιχείρηση στο Καστελλόριζο. Το Ελληνικό νησί Μεγίστη, είχε εκκενωθεί από τους κατοίκους του από τον Οκτώβριο του 1943, μετά από εκτεταμένους Γερμανικούς βομβαρδισμούς. Έκτοτε και μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος, μεταβλήθηκε σε σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων για τον Βρετανικό στόλο, ενώ παράλληλα δεχόταν δεκάδες βομβαρδισμούς που μετέτρεψαν την όμορφη πόλη του, σε ερείπια. Οι δε «σύμμαχοι» στρατιωτικοί Άγγλοι, λεηλάτησαν τα αρχοντόσπιτα και, αφού τα πυρπόλησαν, πούλησαν τις πολύτιμες οικοσκευές [νοικοκυριά] στα παζάρια της Κύπρου και της Αιγύπτου.

.—Αρχίζει στην Ελλάδα η κυκλοφορία νέων χαρτονομισμάτων των 50 και 100 χιλιάδων δραχμών. 
1949.—Στην Φλώρινα, Κομμουνιστές και Εθνικός στρατός ενισχύουν τις δυνάμεις τους.

1974.—Ανακοινώνεται επίσημα ο εντοπισμός στην υποθαλάσσια περιοχή πλησίον της Θάσου κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η ημερήσια παραγωγή υπολογίζεται σε 10.000 βαρέλια πετρελαίου. Ήδη από το 1971 είχαν εντοπισθεί σημαντικές ποσότητες βαρέως πετρελαίου στο αντίκλινο «Ανατολική Θάσος» που όμως ήταν μη εκμεταλλεύσιμες οικονομικά. Το 1972-1973, ανακαλύφθηκε ένα μικρό κοίτασμα αερίου, 7 χλμ. δυτικά του χωριού Καλλιράχη της Θάσου και το 1974, το γνωστό πλέον κοίτασμα του «Πρίνου» 6 χλμ. δυτικά του ομωνύμου χωριού.

1983.—Νέος Πρόεδρος στην Κύπρο με πενταετή θητεία, ανακηρύσσεται ο Σπύρος Κυπριανού.

1987.—Την ημέρα που είχε οριστεί η πρεμιέρα της παράστασης «Ο ήχος του όπλου», πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών, ο Κάρολος Κουν. «Δεν ξεκινήσαμε με την προοπτική να προσθέσουμε ένα ακόμα θέατρο στα τόσα υπάρχοντα, ούτε θέσαμε ως απώτερη φιλοδοξία μας, να πετύχουμε να δώσουμε παραστάσεις, κατά τι καλύτερες από τον Α ή τον Β. Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέραιος πολιτισμός στον τόπο μας. Το Θέατρο Τέχνης είναι μια εκδήλωση ζωής». Σ’ αυτές τις λίγες γραμμές, θα μπορούσε, ίσως, να συμπυκνωθεί η φιλοσοφία του Καρόλου Κουν. Ενός ανθρώπου, που ήρθε στην Ελλάδα στα 21 του χρόνια, από την Προύσα όπου είχε γεννηθεί, και ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολλέγιο Αθηνών. 
1988.—Στην πρώτη εκλογική διαδικασία στις 14 Φεβρουαρίου 1988 στις Κυπριακές εκλογές έλαβαν: Γλαύκος Κληρίδης (ΔΗΣΥ) 33,32%, Γιώργος Βασιλείου (ανεξάρτητος με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ) 30,11%, Σπύρος Κυπριανού (ΔΗΚΟ) 27,29%, Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΔΕΚ) 9,22% Θράσος Γεωργιάδης (ανεξάρτητος) 0,06%. Στο δεύτερο γύρο που διεξήχθη στις 21 Φεβρουαρίου, επικράτησε ο Γιώργος Βασιλείου με 51,6% έναντι 48,4% του Γλαύκου Κληρίδη.

1991.—Ελλάδα και Αλβανία συμφωνούν ότι, είναι προς αμοιβαίο συμφέρον οι Έλληνες της μειονότητος να παραμείνουν στην πατρώα γη και ότι, μπορούν να επιστρέψουν χωρίς επιπτώσεις, όσοι έφυγαν στην Ελλάδα.

1992.—Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα συμμετέχουν στο Παμμακεδονικό Συλλαλητήριο που οργάνωσε η Εκκλησία της Ελλάδος για το Σκοπιανό. Στο Συλλαλητήριο αυτό, δεν συμμετείχαν τα κόμματα της Αριστεράς καθ'ότι «Ο Στάλιν, την 7η Ιουνίου 1946 στο Κρεμλίνο, σε σύστασή του στην υπό Δημητρώφ Βουλγαρική αντιπροσωπεία να προχωρήσουν στην αυτονόμηση του ΠΙΡΙΝ, ως πρώτο βήμα, για την ενοποίησή του με τη Σοσιαλιστική Δημοκρατία των Σκοπίων και σε απάντηση των Βουλγάρων «ότι οι κάτοικοι του ΠΙΡΙΝ δεν έχουν Μακεδονική συνείδηση», δήλωσε: “Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση δεν υπήρχε έθνος των Λευκορώσων, αλλά εμείς το δημιουργήσαμε και τώρα κανείς δεν το αμφισβητεί”».

1993.—Στο δεύτερο γύρο των κυπριακών εκλογών που διεξήχθησαν στις 14 Φεβρουαρίου κέρδισε ο Γλαύκος Κληρίδης, έχοντας πλέον τη στήριξη και του ΔΗΚΟ με ποσοστό 50,31%, έναντι 49,69% που εξασφάλισε ο Γιώργος Βασιλείου. 
1995.—Από τον δεύτερο κιόλας χρόνο της συστηματικής ανασκαφής του 1993, βρέθηκε στον βυθό της λίμνης μία ξύλινη πινακίδα με σκαλισμένα επάνω της «σήματα» η οποία χρονολογήθηκε με τη μέθοδο c14 στα 5260 π.Χ. Είναι μία πρώτη μορφή γραφής που προηγήθηκε της γραμμικής Α. Ο καθηγητής Χουρμουζιάδης είπε ότι «έχουμε μία προσπάθεια επικοινωνίας του νεολιθικού ανθρώπου που ελπίζουμε κάποτε να μπορέσουμε να ερμηνεύσουμε». Απ’ ό,τι φαίνεται το ξύλο της επιγραφής αποτελούσε τμήμα ξύλινης βάρκας και κατά πάσα πιθανότητα η επιγραφή ήταν ένα είδος «ευχής» για να είναι καλοτάξιδο το σκάφος.


1997.—Ο Ραούφ Ντενκτάς επαναφέρει την απειλή για εποικισμό του Βαρωσιού.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 3826571114664841182

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item