Widgets

Βόρειος Ήπειρος: ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!


Άρθρο από την Εθνική Εφημερίδα "Εμπρός".

17 Φεβρουαρίου 1914: Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου επαναστατούν και υψώνουν στο Αργυρόκαστρο την Ελληνική Σημαία με τον Σταυρό και τον Δικέφαλο Αετό, απαιτώντας την ένωση με την μητέρα Ελλάδα. Η αντίδραση αυτή των Ελλήνων οφειλόταν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας στις 17 Δεκεμβρίου 1913,που καθόριζε τα σύνορα του νεοσύστατου αλβανικού κράτους, εντός των οποίων συμπεριλαμβανόταν και η Βόρειος Ήπειρος. Οι περιοχές της Βορείου Ηπείρου που είχαν μόλις πριν μερικούς μήνες ελευθερωθεί από τους Έλληνες, κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, επιδικάστηκαν στην Αλβανία!

Αυτή η εξέλιξη συνέφερε την Αυστροουγγαρία και την Ιταλία. Η πρόθεση αυτή των Μεγάλων Δυνάμεων, έγινε γνωστή με την λήξη του Α’ Βαλκανικού πολέμου και με την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης του Λονδίνου στις 17 Μα8ου 1913. Αυτή η συνθήκη περιελάμβανε τον εξής εκβιασμό: τα νησιά του Αιγαίου πελάγους θα δίνονταν στην Ελλάδα, μόνο εάν δεχόταν χωρίς αντίρρηση, να παραχωρηθεί η Βόρειος Ήπειρος στην Αλβανία.

Οι Έλληνες βορειοηπειρώτες αντέδρασαν με κάθε τρόπο σ’ αυτόν τον απαράδεκτο εκβιασμό. Ζήτησαν την αποστολή «Ειδικής Επιτροπής» στη Βόρειο Ήπειρο για να εξακριβώσει τον εθνολογικό χαρακτήρα του τόπου και τη θέληση των κατοίκων, ενώ ταυτόχρονα αποκάλυψαν, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την απόφασή τους να πολεμήσουν για την ελευθερία τους. Απ’ όσες πόλεις και χωριά της Ηπείρου στις περιοχές Κορυτσάς, Λεσκοβικίου και Αργυροκάστρου περνούσαν τα μέλη της Επιτροπής Καθορισμού Συνόρων, οι κάτοικοι τους υποδέχονταν με ελληνικές σημαίες και βροντοφώναζαν την ελληνική συνείδησή τους και τον πόθο τους να ενωθούν με το Βασίλειο της Ελλάδος, με αποκορύφωμα το παλλαϊκό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Αργυρόκαστρο στις 25 Νοεμβρίου 1913, στο οποίο συμμετείχαν 20.000 κάτοικοι!

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι οι Μουσουλμάνοι της περιοχής - στην πλειοψηφία τους ήταν Έλληνες εξισλαμισθέντες κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας - έτρεφαν τα ίδια ακριβώς αισθήματα για την Ελλάδα με τους Χριστιανούς και εκδήλωναν την ελληνικότητά τους με ενθουσιασμό. Όλοι ήταν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρις εσχάτων για την ελευθερία. Στο υπόμνημα που έστειλαν οι Έλληνες της Κορυτσάς στην Διεθνή Επιτροπή, μεταξύ άλλων αναφέρουν:
«εν εκ των δύο λοιπόν υπολείπεται ημίν, ή ένωσις μετά της μητρός Ελλάδος, συμφώνως τη καταγωγή, τη ιστορία, ταις παραδόσεσι και τοις εθίμοις ημών, ή μεταβολή των πάντων εις ερείπια και τέφραν».
Ενώ οι Χειμαρριώτες έκλειναν την επιστολή τους προς τους υπουργούς των εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων ως εξής: «θα φονευθώμεν πάντες, αλλ’ η Χειμάρρα ενωθείσα μετά της Ελλάδος δεν θα λεχθή ότι υπεδουλώθη εις Αλβανούς».

Στις 30 Ιανουαρίου 1914 ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Βασίλειος, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμύνης, συγκάλεσε Πανηπειρωτικό συνέδριο στο Αργυρόκαστρο, όπου εκλέγεται η «Οργανωτική Επιτροπή» η οποία αναλαμβάνει την ηγεσία του αυτονομιστικού αγώνα, εφόσον δεν υπήρχε δυνατότητα εξεύρεσης ειρηνικής λύσης του ζητήματος. Ένοπλα τμήματα με την επονομασία «Ιεροί Λόχοι» αρχίζουν να οργανώνονται στις πόλεις και τα χωριά. 

Στις 9 Φεβρουαρίου, ο απελευθερωτής και ήρωας της Χειμάρρας, μακεδονομάχος, Σπύρος Σπυρομήλιος κήρυξε την αυτονομία της. Στις 16 Φεβρουαρίου σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου με πρόεδρο τον Γ. Χρηστάκη-Ζωγράφο. Την επόμενη στο Αργυρόκαστρο παρουσία κλήρου και λαού και 2.000 ενόπλων ιερολοχιτών, με πανηγυρικό τρόπο ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της Βορείου Ηπείρου. Ήταν μια πολύ συγκινητική τελετή που ξεκίνησε με την ακολουθία του αγιασμού και ολοκληρώθηκε με την επίσημη έπαρση της σημαίας της Αυτονομίας. Διαδοχικά και οι άλλες πόλεις της Βορείου Ηπείρου ανακηρύσσονταν αυτόνομες. (Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Λεσκοβίκι, Πρεμετή).

Οι Αλβανοί, ωστόσο, εξαπέλυσαν άγριες επιθέσεις κατά των ελληνικών πληθυσμών. Οι αδελφοί μας έδωσαν έναν τιτάνιο αγώνα στα πεδία των μαχών με επιτυχία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι Μεγάλες Δυνάμεις να ζητήσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Βορειοηπειρώτες. Έτσι συναντήθηκαν τα μέλη της Διεθνούς Επιτροπής, εκπρόσωποι της αλβανικής κυβέρνησης καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι της προσωρινής κυβερνήσεως της Αυτόνομης Β. Ηπείρου στους Αγίους Σαράντα, για να βρουν μια λύση. «Σκοπός της προσωρινής κυβερνήσεως ήταν να επιτύχη χάριν των Βορειοηπειρωτών προνόμια, ισοδυναμούντα προς αυτονομίαν». Οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν κατέληξαν στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας στις 17 Μαΐου 1914.

H Βόρειος Ήπειρος, σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Πρωτοκόλλου, αποκτούσε ευρεία αυτονομία μέσα στα όρια της αλβανικής επικράτειας. Κατοχύρωνε την χρήση και διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και την συγκρότηση ειδικού σώματος χωροφυλακής. Παρεχωρείτο δηλαδή, πλήρες καθεστώς Αυτονομίας, διοικητικής, δικαστικής, εκπαιδευτικής και θρησκευτικής. Η Αλβανία ουδέποτε εφάρμοσε το Πρωτόκολλο, μολονότι συνυπογράφηκε από όλες τις πλευρές, και παρόλο που ήταν εγγυήτριες οι έξι μεγάλες δυνάμεις της εποχής. Οι Αλβανοί καταπίεζαν αφόρητα τους Βορειοηπειρώτες και τους στερούσαν όλα τα υπογραφέντα δικαιώματα.

Από το 1944 δε, που ανέλαβε δικτατορικά την διακυβέρνηση της Αλβανίας ο Ενβέρ Χότζα, οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, στερήθηκαν την ορθόδοξη πίστη τους, την γλώσσα των προγόνων τους. Ενδεικτικό του πόσο απάνθρωπο ήταν το καθεστώς του Χότζα, είναι το γεγονός, ότι ο διάδοχος του Στάλιν στην ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης, Ν. Χρουστσόφ, ζήτησε από τον Χότζα να σεβασθεί το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας” και να παραχωρήσει αυτονομία στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες!

Το Βορειοηπειρωτικό εξακολουθεί να είναι υπαρκτό εθνικό ζήτημα. Δυστυχώς οι προδοτικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν για τον ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Δεν έκαναν καμιά διπλωματική ενέργεια προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας. Αποδέχτηκαν να ονομάζεται η Βόρειος Ήπειρος, Νότια Αλβανία διεθνώς. Με την ενδοτικότητά τους στα εθνικά θέματα και με την υποταγή τους στις ξένες δυνάμεις βοήθησαν τα μέγιστα, ώστε και αυτό το μέγιστο εθνικό ζήτημα να παγώσει και να παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα.

Για άλλη μια φορά η Ιστορία επιβεβαιώνει ότι οι ξένες δυνάμεις ενεργούν αμιγώς μόνο προς το συμφέρον τους και δεν ενδιαφέρονται για τα δίκαια της χώρας μας. Πότε θα το συνειδητοποιήσουν οι πολιτικοί μας αυτό;

Φωτεινή εξαίρεση μέσα στο σάπιο πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας, αποτελεί η Χρυσή Αυγή, για την οποία η λύση του βορειοηπειρωτικού ζητήματος αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Ο Κοινοβουλευτικός της Εκπρόσωπος, κ. Χρήστος Παππάς, αγωνίστηκε μέσα και έξω από την Βουλή για τα δίκαια του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με επίκαιρες ερωτήσεις, με προτάσεις, με παρεμβάσεις, με κατάθεση νομοθετικών τροπολογιών. Ακόμη και μέσα από την φυλακή, αγωνίζεται με ερωτήσεις και παρεμβάσεις. Η Χρυσή Αυγή έχει δεσμευτεί να μην εγκαταλείψει αυτή την πανάρχαια ελληνική γη που πολλές φορές οι πρόγονοί μας απελευθέρωσαν χύνοντας ποταμούς αιμάτων.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

ΙΟΥΣΤΙΝΗ

xryshaygh.comΑμερικανοσιωνιστές και Βόρειος Ήπειρος


Αμερικανοσιωνιστές και Βόρειος Ήπειρος

Ας δούμε και ποιοι δεν ήθελαν την Ένωση της προαιώνιας ελληνικής γης της Βορείου Ηπείρου με την Μητέρα-Πατρίδα. Πάμε πίσω, στα χρόνια μετά τον Β΄ Π.Π., τότε που χαράσσονταν τα νέα σύνορα, που είχε ξεκινήσει ο λεγόμενος «ψυχρός πόλεμος», που είχε τεθεί επισήμως η διεκδίκησις της Ελλάδος επί της Β. Ηπείρου και που ο Ελληνικός Στρατός ήταν έτοιμος να απελευθερώσει την «δόλια μας αδελφή».

Ανατρέχουμε στα γιουγκοσλαβικά αρχεία και βρίσκουμε ένα «Σημείωμα της συζήτησης του Bebler με τον Cannon (αμερικανό πρέσβη στο Βελιγράδι) για την αμερικανική θέση σχετικά με το αμετάβλητο των συνόρων (26/03/1948)». Ιδού η αντιμετώπιση που μας επιφύλαξαν οι «μεγάλοι μας σύμμαχοι», που για χάρη τους χύσαμε ποταμούς αίματος:
«Αναφορικά με την τελευταία μας συνομιλία για τα επεισόδια στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τη δήλωσή του κατά τη συνομιλία αυτή, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εναντίον κάθε μεταβολής των συνόρων και ότι είναι αδιανόητο να αναμένεται η συγκατάθεσή του σε πιθανή απόπειρα της ελληνικής κυβέρνησης να μεταβάλλει τα σύνορα με τη βία, έστειλε τηλεγράφημα στο StateDepartment, θέτοντας το ερώτημα αν επιδοκιμάζεται η στάση του. 

Έλαβε καταφατική απάντηση στην οποία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι αντίθετη σε κάθε αναθεώρηση των ελληνοαλβανικών συνόρων με κάθε μορφή. Αυτό είναι όχι μονάχα βίαιο, αλλά και παράνομο από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου. Ο Cannon πρόσθεσε ότι είναι πλήρως κατανοητό που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει μια τέτοια στάση, διότι είναι υπέρ της ανεξάρτητης Αλβανίας. Η Αλβανία είναι αγροτική χώρα και δεν θα μπορούσε να παραμείνει ανεξάρτητη αν έχανε τη λεγόμενη Βόρεια Ήπειρο, που από αγροτική άποψη είναι η πιο πλούσια αλβανική περιοχή» (πηγή: «Εμφύλιος Πόλεμος – Έγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά και βουλγαρικά αρχεία», σελ. 160, εκδόσεις «Βήμα»).

Νομίζω, πως κάθε περαιτέρω σχόλιο είναι περιττό. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Γ. ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
Π. ΦΑΛΗΡΟ - ΑΘΗΝΑΙ

xryshaygh.comΤ.Ο. Βορείων Προαστίων: 101 Χρόνια από την Αυτονομία της Β. Ηπείρου


Την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Τ.Ο. Βορείων Προαστίων ομιλία της Συναγωνίστριας, Κορίνας Πενέση, με θέμα τα 101 χρόνια από την Αυτονομία της Β. Ηπείρου, όπου με μια εκπληκτική Ιστορική ανάλυση, παρουσίασε με λεπτομέρειες το χρονικό του δράματος των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας, τα δεινά που έχουν υποστεί μέχρι και σήμερα από τις Αλβανικές κυβερνήσεις αλλά και την μειοδοτική ενδοτικότητα των «Ελληνικών Κυβερνήσεων από την εποχή του Ελ. Βενιζέλου μέχρι τις σημερινές Κυβερνήσεις με τις άκρως Προδοτικές θέσεις τους. xryshaygh.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ 8524750167091944803

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item