Widgets

ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Ο Θρυλικός Μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης (ΒΙΝΤΕΟ)
ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ
(12 Ιανουαρίου 1872 - 26 Μαρτίου 1940)

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Απόγονος αγωνιστών της Eπανάστασης του 1821, ο Σπύρος Λούης γεννήθηκε στις αρχές του 1872 από τον Θανάση και την Καλομοίρα Λούη, ζεύγος αγροτών, στο Μαρούσι Αττικής, το αγροτικό προάστιο των Αθηνών. Παρά τις αντιλήψεις της εποχής, ο μικρός Σπύρος έμαθε λίγα γράμματα στο κοντινό δημοτικό σχολείο.


Σκίτσο του Σπύρου Λούη δημοσιευμένο στον Τύπο της εποχής.
Ο πατέρας του Λούη, προκειμένου να κερδίζει κάποια χρήματα παραπάνω, πουλούσε και χωνευτικό μαρουσιώτικο νερό στα σπίτια των γύρω περιοχών και της πρωτεύουσας. Σιγά σιγά ο μικρός Σπύρος ακολουθούσε τον πατέρα του στη δουλειά και ερχόταν σε γνωριμία με αρκετούς από τους πελάτες. Επίσης, εργαζόταν κάποιες ώρες και ως αγωγιάτης. Περίμενε με το γαϊδουράκι του έξω από τον σταθμό του «θηρίου» και μετέφερε τους εκδρομείς στη Μονή της Πεντέλης και τα Μελίσσια.

Στον στρατό ο Σπύρος επιλέχθηκε να υπηρετήσει σε τάγμα ευζώνων. Ο πατέρας του, προσπαθώντας να κάνει το καλύτερο για αυτόν όσο θα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία, μίλησε στον πελάτη του και ταγματάρχη του Μηχανικού Γ. Παπαδιαμαντόπουλο, υπό τις διαταγές του οποίου βρισκόταν συμπτωματικά ο Σπύρος. Ο ταγματάρχης φρόντισε και τον έκανε ιπποκόμο του. Τότε άρχισαν να φαίνονται και οι δυνατότητές του στον δρόμο. Το πλησιέστερο σημείο από όπου μπορούσε κανείς να αγοράσει τσιγάρα ήταν τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από το στρατόπεδο. Την απόσταση αυτή κάλυπτε ο Σπύρος σε ένα δεκάλεπτο αφήνοντας πάντα άφωνο τον ανώτερό του.

Με το πέρας του στρατιωτικού του, ο Σπύρος Λούης γύρισε στη γνωστή εργασία του. Ήδη είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες για την υποδοχή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο ίδιος σκεφτόταν σοβαρά να λάβει μέρος στους δρόμους αντοχής και το συζήταγε ανοιχτά στο καφενείο της περιοχής του. Ο συντοπίτης του, Κώστας Πιέτρης, καθηγητής της γυμναστικής, έσπευσε να τον παροτρύνει. Ο Σπύρος κατέβηκε στην πρωτεύουσα να δηλώσει συμμετοχή στον προκριματικό του Μαραθώνιου και ειδοποιήθηκε να βρίσκεται από την παραμονή στον Μαραθώνα, δηλαδή στις 24 Μαρτίου του 1896.

Αναμνηστική φωτογραφία του νικητή του Μαραθωνίου Δρόμου Σπύρου Λούη.
Οι δρομείς συγκεντρώθηκαν πρωί πρωί στον τύμβο του Μαραθώνα για την εκκίνηση. Αφέτης ήταν ο γνωστός στον Λούη ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος. Ο αγώνας ήταν σκληρός και συμμετείχαν και οι ξένοι δρομείς που στόχευαν σε Ολυμπιακή νίκη. Ο Λούης ήρθε τελικά 17ος. Το πόσοι αθλητές θα συμμετείχαν τελικά στον επίσημο Μαραθώνιο δρόμο θα το έκρινε η Ελλανόδικος Επιτροπή. Η πλειοψηφία αποφάσισε να τρέξουν όλοι μέχρι και τον 16ο. Ο ταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος απαίτησε δυναμικά να συμμετάσχει και ο Λούης. Πίστευε στη διάκρισή του και κατάφερε να πείσει την επιτροπή.

Ο Μαραθώνιος Δρόμος θα διεξαγόταν την Παρασκευή 29 Μαρτίου. Ήδη από τα ξημερώματα οι δρόμοι και το Στάδιο είχαν γεμίσει κίνηση και ζωή. Από τις 125.000 κατοίκων που αριθμούσε η πόλη, οι 70.000 βρίσκονταν στον χώρο των αγώνων. Οι οικισμοί κατά μήκος της διαδρομής από τον Μαραθώνα στην Αθήνα είχαν στολιστεί με λουλούδια και δάφνες, ενώ οι κάτοικοι έπαιρναν θέση περιμένοντας το πέρασμα των δρομέων.

Ο Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου δρόμου του 1896, στη Γερμανία. Στη φωτογραφία, ενώ παραδίδει ένα κλαδί ελιάς στον Αδ. Χίτλερ, λίγο πριν ηχήσει ο μεγάλος «Ολυμπιακός Κώδων».
Έφτανε πια το απόγευμα και η αγωνία εντός του Σταδίου είχε κορυφωθεί. Κανείς δεν ήξερε τι διαδραματιζόταν στον Μαραθώνιο Δρόμο. Ξαφνικά ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Ήταν το σύνθημα πως ο προπορευόμενος δρομέας είχε φτάσει στη Ριζάρειο Σχολή. Αυτός ήταν ο αριθμός 17, ο Σπύρος Λούης. Το πλήθος άρχισε να παραληρεί, όλοι χειροκροτούσαν όρθιοι, φώναζαν, κουνούσαν τα μαντίλια και πέταγαν ψηλά τα καπέλα τους. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο πρίγκιπας Γεώργιος άρχισαν να τρέχουν από πίσω του και με το που έφτασαν στον τερματισμό, στο ύψος των επισήμων, σήκωσαν τον δρομέα στους ώμους τους και τον περιέφεραν στον στίβο.

Ο Λούης, καταπονημένος αλλά ευτυχής, οδηγήθηκε αργότερα στα αποδυτήρια. Μέσα σε μια ανθρώπινη μάζα που προσπαθούσε να τον αγγίξει και να του μιλήσει, το βασιλικό ζεύγος κατάφερε να τον προσεγγίσει. Η Βασίλισσα Όλγα τον φίλησε στο μέτωπο και του χάρισε τα κοσμήματά της, ενώ ο Βασιλιάς Γεώργιος τον ρώτησε ποια ευεργεσία θα ήθελε. Εκείνος του ζήτησε απλά μια σούστα και ένα άλογο για να μεταφέρει νερό στην Αθήνα.

Όταν τελείωσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η πρωτεύουσα επανήλθε στους φυσιολογικούς της ρυθμούς, τότε άρχισε να εξαπλώνεται η φήμη του Σπύρου Λούη σε όλο τον κόσμο και να γιγαντώνεται η δόξα του μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Πόλεις και χωριά από όλη την Ελλάδα τον καλούσαν για να τον θαυμάσουν από κοντά. Χιλιάδες φωτογραφίες του ταξίδεψαν ως καρτ – ποστάλ στις πέντε ηπείρους. Το αποκορύφωμα ήταν η προβολή του στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου, το 1936, όπου τιμήθηκε και από τον ίδιο τον Αδόλφο Χίτλερ. Ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τον Έλληνα μαραθωνοδρόμο να προσφέρει στον Χίτλερ κλαδί αγριελιάς. Λίγα χρόνια μετά, στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής, αυτήν τη φωτογραφία έδειχναν τα παιδιά του στους Γερμανούς κατακτητές, λέγοντας ότι ο εκάστοτε συλληφθείς ήταν συγγενής του Ολυμπιονίκη!

Το 1926 κατηγορήθηκε για πλαστογραφία στρατιωτικού εγγράφου, προφυλακίστηκε για σχεδόν ένα χρόνο, αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα έφερνε δύσκολα και εξαιτίας της σοβαρής ασθένειας της συζύγου του.

Ο Σπύρος Λούης πέθανε πάμπτωχος στο Μαρούσι, στις 26 Μαρτίου 1940.


Ταινία μικρού μήκους, αναφορικά με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, στην Αθήνα, τη νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο Δρόμο και το Ασημένιο Κύπελλο του Μιχαήλ Μπρεάλ, που απονεμήθηκε τιμητικά στον νικητή.


Πηγή: mikros-romios.gr


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 6904139818798854265

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item