Widgets

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΑΕΡΙΟΥ ΧΩΡΟΥΓράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Η τουρκική πολεμική αεροπορία αναβαθμίζεται τρία επίπεδα προς τα πάνω και θα έχει πλέον την δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και βάθος, όπως αναφέρει αποκλειστικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, Sabah. Η αναβάθμιση αυτή σε όλα τα επίπεδα, σίγουρα δεν προοιωνίζει κάτι το θετικό για τις εξελίξεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου όπου εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες διεξάγεται ένας κυριολεκτικά ακήρυχτος πόλεμος, με καθημερινές σχεδόν αεροπορικές εμπλοκές, αλλά και με θύματα και από τις δυο πλευρές. Ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος πραγματικά δεν έχει προηγούμενο πουθενά στην παγκόσμια πολεμική ιστορία και οι προοπτικές να υπάρξει κάποια ύφεση δεν φαίνονται από πουθενά.Τον προηγούμενο χρόνο, το 2014, υπήρξε μια εντυπωσιακή αύξηση των τουρκικών παραβάσεων στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, κάτι που το επεσήμαναν και τα ελληνικά, αλλά και τα τουρκικά ΜΜΕ με την δική τους φυσικά άποψη. Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, μέσα στο 2014 σημειώθηκαν 1.017 αεροπορικές εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, δηλαδή κατά δυο επίπεδα παραπάνω από το προηγούμενο έτος, 2013. 

Το ίδιο το τουρκικό Γενικό Επιτελείο στην ιστοσελίδα του αναφέρει ότι το προηγούμενο χρόνο έσπαζαν ρεκόρ οι…παρενοχλήσεις των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών προς τα τουρκικά, που εκτελούσαν… «αθώες» εκπαιδευτικές πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Metin Gürcan, το προηγούμενο έτος σημειώθηκαν οι περισσότερες εμπλοκές μεταξύ των αεροσκαφών των δυο χωρών, ενώ σημειώνει πως στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου υπήρξε σοβαρή «παραβίαση» εκ μέρους των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών του τουρκικού εναέριου χώρου. Μάλιστα! 


Βέβαια η προϊστορία των τουρκικών παραβιάσεων και εμπλοκών έχει μεγάλο βάθος και αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974. Πραγματικά η Τουρκία πέρασε στη έμπρακτη αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου πολύ νωρίς. Έτσι τον Μάρτιο του 1975 είχαμε τις πρώτες μαζικές παραβιάσεις με τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο. 

Είναι αξιοσημείωτο εδώ να τονίσουμε ότι τα τουρκικά μαχητικά όταν ξεκινούσαν την πρακτική των παραβιάσεων, λίγο μετά την εισβολή στην Κύπρο, ακολούθησαν την εξής τακτική : α) έμπαιναν στην αρχή στιγμιαία στον εναέριο χώρο του FIR Αθηνών, β) ποτέ δεν προχωρούσαν στον καθαρά ελληνικό εναέριο χώρο και όταν το έκαναν δεν προχωρούσαν πέραν των έξη μιλίων και, γ) αμέσως απομακρύνονταν. Αργότερα όμως αυτό άλλαξε. 

Άρχισαν να παραμένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα υποχρεώνοντας έτσι την ελληνική αεροπορία να τα αναχαιτίζει σχεδόν πάντα με επιτυχία. Έπειτα άρχισαν να πετούν σταδιακά και πέραν των έξη μιλίων, για να φτάσουν από τις αρχές τις δεκαετίας του ενενήντα να πετάνε και πάνω από τα ελληνικά νησιά. Είναι χαρακτηριστικό εδώ να αναφέρουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ενδεικτική συζήτηση όπου είχε γίνει στο τουρκικό κανάλι NTV, τον Νοέμβριο του 1998, δηλαδή πριν από δεκαοκτώ χρόνια, στην οποία μίλησαν ανάμεσα στους άλλους και δυο Τούρκοι συνταξιούχοι πλέον αξιωματικοί της αεροπορίας, οι İbrahım İlter και İsmail Meker. 

Οι δυο Τούρκοι αξιωματικοί, που μετείχαν και στην εισβολή στην Κύπρο, ομολόγησαν ότι την πρώτη περίοδο οι Τούρκοι πιλότοι πετούσαν στο Αιγαίο με μεγάλο φόβο, καθώς ο χώρος ήταν τελείως άγνωστος για αυτούς και δεν ήξεραν τι κίνδυνο θα αντιμετώπιζαν από τους Έλληνες. Σταδιακά όμως και με την αυξανόμενη διείσδυση όλο και περισσότερων πιλότων στο ελληνικό εναέριο χώρο, είχε αυξηθεί η εμπειρία της περιοχής και άρχισαν να βγαίνουν με περισσότερο θάρρος και να πετούν περισσότερες ώρες πάνω από το Αιγαίο, απορρίπτοντας έτσι έμπρακτα τα ελληνικά δεδομένα για τα όρια το ελληνικού εναέριου χώρου. 

Παράλληλα ανέπτυξαν την πρακτική των αερομαχιών και των αλλεπάλληλων εμπλοκών, τονίζοντας πως το σημαντικότερο στοιχείο ήταν ο εμβολισμός του αντίπαλου στο πεδίο βολής, πράγμα που αυτόματα εξουδετέρωνε την αντίπαλη παρουσία και ήταν θέμα δευτερολέπτων να ριχτεί η πραγματική βολή για να καταρριφθεί το εχθρικό, (γι’ αυτούς το ελληνικό ), μαχητικό αεροσκάφος. 

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το τρέχων έτος με άγνωστες συνέπειες γενικότερα για την σταθερότητα της περιοχής. Η τουρκική προκλητικότητα βρίσκει «έδαφος» στην ελληνική ανοχή και στην μειοδοτική ελληνική εξωτερική πολιτική, που δεν δείχνει καμία διάθεση να περιορίσει αυτές τις προκλήσεις. Απομένει να δούμε μέχρι που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση και αν τελικά θα υπάρξει κάποια ελληνική κυβέρνηση να δώσει κάποτε την πρέπουσα απάντηση σε όλο αυτό το όργιο των επικίνδυνων αεροπορικών τουρκικών προκλήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο του ελληνικού Αιγαίου. 

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:


Η Αμμόχωστος προεκλογικό παιχνίδι για Κουντρέτ Οζερσάι

Σε επανέναρξη των συνομιλιών επιμένει ο Πρέσβης των ΗΠΑ

Συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις και μέσω Άιντα ζητά ο Έρογλου

Δηλώσεις επί δηλώσεων στο ψευδοκράτος για χάρη του "Μπαρμπαρός"

Ιδού ο χάρτης της νέας τουρκικής NAVTEX

Μπράιζα: Απομονώστε τα προβλήματα o αγωγός μέσω Τουρκίας συμφέρει

Εθνικό Συμβούλιο Τουρκίας: "Έτοιμο το τουρκικό αεροπλανοφόρο μέχρι τα μέσα του 2019" (BINTEO)

Ζητάνε και τα ρέστα οι Τούρκοι! Δεν τους αρέσει η λέξη "αερομαχίες"

Βρήκαν και κάνουν οι Τούρκοι! Ανανέωση της NAVTEX μέχρι τον Απρίλιο

Το άνευ ορίων τουρκικό θράσος του «μεγάλου» Ταγίπ Ερντογάν

Στα χνάρια Ερντογάν ο Έρογλου το παίζει αφέντης κι αρχηγός "κράτους"


Νέα υπόκλιση Σαμαρά στους τούρκους: Έσβησαν Καστελόριζο και Στρογγύλη από τα σχολικά βιβλία!


«Διέγραψαν» από το επικαιροποιημένο βιβλίο Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη και το υπουργείο Παιδείας απαντά σαν να μην τρέχει τίποτα πως θα υπάρξει διόρθωση από το… νέο έτος. Απίστευτο. Παίζουν με τα γεωγραφικά σύνορα της Ελλάδας αν κάποιοι δεν παίζουν και τα παιχνίδια της Τουρκίας που θέλει να εξαφανίσει το Καστελόριζο από το Αιγαίο για να βάλει «πόδι» στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Το θέμα αυτό γίνεται γνωστό τη στιγμή που η Τουρκία για ακόμη μία φορά ετοιμάζεται να κυκλώσει με υποβρύχια το Καστελόριζο για να αμφισβητήσει το status quo και βέβαια την ΑΟΖ της Ελλάδας. Χάριν του Καστελόριζου και της Στρογγύλης η δυνητική ελληνική ΑΟΖ εφάπτεται με την κυπριακή και αποκλείουν την Τουρκία από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό είναι για το οποίο έχουν λυσσάξει οι Τούρκοι και θέλουν να εξαφανίσουν τα δύο ελληνικά νησιά από το χάρτη. Έφτασαν μάλιστα μέχρι του σημείου να πουν πώς το Καστελόριζο ανήκει στην ανατολική Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο και πρόσφατα μίλησαν ανοιχτά για στήσιμο εξέδρας άντλησης πετρελαίου στην περιοχή του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος θεωρώντας την «κτήμα» τους.

Ε, αυτό που θέλουν οι Τούρκοι το κάνει το υπουργείο Παιδείας διαγράφοντας από το χάρτη το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη. Το θέμα έφερε στη δημοσιότητα με ερώτηση του ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και στην ερώτηση αυτή απάντησε το υπουργείο Παιδείας του Ανδρέα Λοβέρδου. Θέλετε να μάθετε πότε; Εν μέσω των ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απάντηση ωστόσο αντί να καθησυχάζει εξοργίζει. Διαγράφηκαν το Καστελόριζο και η Στρογγύλη λέει το υπουργείο Παιδείας γιατί ήταν τεχνικά δύσκολη η απεικόνιση των δύο αυτών μικρών νησιών στο χάρτη του βιβλίου Γεωγραφίας της Ε’ Δημοτικού.

Διαβάστε ολόκληρη την απάντηση του υπουργείου Παιδείας:    

«Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει εκδοθεί αρχικά το 2006. Στη μεγάλη πλειονότητα των χαρτών, 18 στον αριθμό, που περιέχονται στο εν λόγω βιβλίο, τόσο το Καστελόριζο όσο και το μικρότερης έκτασης, νησί Στρογγύλη, εμφανίζονται ως προσθήκες (υπό μεγέθυνση).
Ωστόσο, υπάρχουν οκτώ (8) κυρίως θεματικοί χάρτες, όπου λόγω της τεχνικής δυσκολίας της απεικόνισης ενός πολύ μικρής έκτασης στοιχείου, σε χάρτες χαμηλής ανάλυσης και συχνά περιορισμένων διαστάσεων, δεν απεικονίζεται το Καστελόριζο.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει ήδη δημιουργήσει και προτείνει νέα γραφικά, τα οποία θα συμπληρώσουν το σύνολο των χαρτών, ώστε να απεικονίζονται τα δύο αυτά μικρά νησιά, τόσο στα έντυπα όσο και στα ψηφιακά σχολικά βιβλία.

Τέλος, το Υ.ΠΑΙ.Θ. θα προχωρήσει στη διόρθωση και επικαιροποίηση της έκδοσης του βιβλίου για την επόμενη σχολική χρονιά». Αυτό που έπρεπε να γίνει χωρίς δεύτερη λέξη ήταν άμεση επανέκδοση του βιβλίου με τα δύο ελληνικά νησιά ευδιάκριτα στον χάρτη της Ελλάδας και αποπομπή όσων ευθύνονται για το… λάθος αυτό.

Το γεγονός όμως ότι αυτό δεν συμβαίνει όταν οι μαθητές της Ε’ Δημοτικού διδάσκονται πώς το Καστελόριζο και η Στρογγύλη δεν ανήκουν στην Ελλάδα τότε εύλογα δημιουργείται η εντύπωση πώς κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας ή στην κυβέρνηση παίζουν τα παιχνίδια της Τουρκίας. Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Ξεπέρασαν τα όρια οι τουρκικές προκλήσεις (ΒΙΝΤΕΟ) Λίγες ώρες πριν από την εξαιρετικά σημαντική σύσκεψη του Νίκου Αναστασιάδη με τους αρχηγούς των κομμάτων, η Τουρκία κορύφωνε τις προκλήσεις.


Συγκεκριμένα, η φρεγάτα Γεντίζ, που εδώ και μερικές μέρες παρακολουθεί από απόσταση 10 έως 15 ναυτικών μιλίων τις εργασίες του γεωτρύπανου της ΕΝΙ/KOGAS saipem 10000, ενώ βρισκόταν σταθερά σε απόσταση 15 ναυτικών μιλίων από το δυνητικό κοίτασμα Αμαθούσα στο οικόπεδο 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, ξαφνικά λίγο μετά το μεσημέρι έφτασε σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων.

Η Τουρκική αποθράσυνση συνεχίστηκε και κορυφώθηκε αφού η φρεγάτα άνοιξε τα ηλεκτρονικά και οπλικά της συστήματα κατά παράβαση όλων των διεθνών συνθηκών και κανονισμών ενώ κατά την αποχώρησή της λίγα λεπτά αργότερα, ενεργοποίησε και τους αισθητήρες της δηλαδή Ραντάρ και ανθυποβρυχιακές συσκευές.

Η κίνηση του Τουρκικού πολεμικού πλοίου στην ουσία προκάλεσε ανησυχία και σε άλλα εμπορικά, φορτηγά και ψαράδικα πλοία που περνούσαν από την περιοχή.

Η νέα Τουρκική πρόκληση σημειώνεται ένα μόλις 24ωρο μετά την επίσκεψη στη φρεγάτα των Διοικητών του Τουρκικού ναυτικού Ναύαρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου και Αντιναύαρχου Βεϊσέλ Κιοσελέ οι οποίοι παρακολούθησαν χθες τις εργασίες στην Αμαθούσα από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός" παραμένει αγκυροβολημένο σε θαλάσσια περιοχή κοντά στον κατεχόμενο Αγιο Σέργιο και αναμένει νέες οδηγίες από την Άγκυρα για τις επόμενες κινήσεις του. ΠΗΓΗ
Τούρκοι διοικητές για 2η φορά επιθεωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία ναυλοχούν στην Ανατολική Μεσόγειο επισκέφθηκαν ο Διοικητής του Ναυτικού Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και ο Διοικητής του Στόλου Αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ.

Οι Μποστάνογλου και Κιοσελέ, κατά την επίσκεψή τους στο πλοίο που παρακολουθεί την γεώτρηση στο οικόπεδο Ονασαγόρας από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι Διοικητές επισκέφθηκαν και το πλοίο το οποίο προστατεύει το Μπαρμπαρός και στη συνέχεια αποχώρησαν από την περιοχή με ελικόπτερο. Η επίσκεψη των δύο διοικητών στην Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζεται ως συνέχεια της έντασης στην περιοχή στα θέματα της ενέργειας.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπουλέντ Μποστάνογλου επισκέπτεται τουρκικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου, καθώς, ανήμερα των Χριστουγέννων ο αρχηγός του πολεμικού Ναυτικού, το γνωστό γεράκι της Τουρκίας, είχε επιβιβαστεί στην Φρεγάτα GOKCEADA και με ελικόπτερο βρέθηκε στο ερευνητικό πλοίο Barbaros από το οποίο αγνάντευε από απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη Λεμεσό.

Μάλιστα, μία ημέρα μετά τη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ο ναύαρχος Μποστάνογλου, ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ είπε ότι «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί" και πως "οι κανόνες εμπλοκής έχουν οριστεί από την πρωθυπουργία κι έχουν δοθεί στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού».

Ο Μποστάνογλου είχε πει, επίσης, ότι οι συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχουν ως στόχο να "περικυκλώσουν" την Τουρκία αλλά το τουρκικό Ναυτικό δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Η Κύπρος αγνοεί τους Τ/'Κ' και θα "υποστεί κυρώσεις" αν συνεχίσει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά. ΠΗΓΗ


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 7091662652933013508

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item