Widgets

Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης: Ο Πόντιος αρχαιολόγος της διασποράς. (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)


Επιστήμονας παγκόσμιου κύρους, ο Ελληνικής καταγωγής αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη των στοιχείων του Ελληνικού Πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και στην ανακάλυψη των Ελληνικών ριζών του πολιτισμού της Κεντρικής Ασίας. 


Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης, γεννήθηκε το 1929 στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν. Το 1952 αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ασίας (Τασκένδη) και το 1961 έλαβε Master Αρχαιολογίας Εγγύς και Μέσης Ανατολής από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Μόσχας. Το 1975 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Ιστορικής Επιστήμης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Από το 1955 εργαζόταν στο Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα). Ήταν επίτιμο μέλος της Ελληνικής Ανθρωπολογικής Εταιρίας, μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Επιστημών (Ν.Υ.) και ισότιμο μέλος της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ρωσίας. 
Σύγχρονος του Ανδρόνικου ανέσκαψε στην Ασία, αναζητώντας τον δρόμο του Μεγάλου Αλέξανδρου και τους χαμένους πολιτισμούς του Αφγανιστάν και του Τουρκμενιστάν. Έγινε πολύ γνωστός από τις ανασκαφές του στον αρχαιολογικό χώρο Τίλια Τεπέ στο Αφγανιστάν, όπου έφερε στο φως την βασιλική Νεκρόπολη της Τίλια Τεπέ που περιλάμβανε έξι τάφους (πέντε γυναικών και ενός άνδρα), με εξαιρετικά πλούσια κοσμήματα, που χρονολογείται ανάμεσα στον 1ο αιώνα π.Χ. και στον 1ο αιώνα μ.Χ., με αναγνώριση από Έλληνες αρχαιολόγους, όπως ο Μανόλης Ανδρόνικος. Οι τάφοι αυτοί θεωρήθηκαν ως βασιλικοί και ονομάσθηκαν «Βασιλικοί τάφοι στη Βακτριανή». Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης έφυγε από τη ζωή αφού αφιέρωσε τη δική του με προσήλωση και πάθος στην αρχαιολογία. Τα ευρήματα του άλλαξαν τον ρου στις γνώσεις μας για τους πολιτισμούς πριν από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου φέρνοντας στο φως τους θησαυρούς όπως αυτούς της Βακτριανής και της νεκρόπολης Τιλλιά Τεπέ. Υποστήριξε τη σύνδεση τους με τον κρητο-μυκηναϊκό πολιτισμό και την τεκμηρίωσε με πλήθος βιβλίων. Ένας πλούσιος στη σκέψη και πολύ σεμνός άνθρωπος που μίλησε για τη δουλειά του το 1998 για την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη"(8.6.1998, συντάκτρια: Βαλεντίνη Παπαγεωργίου). 
Παγκοσμίου κύρους και πολυγραφότατος - με τουλάχιστον 20 βιβλία του στα ρωσικά, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, γιαπωνέζικα και ελληνικά και 200 άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. 


Έφερε στο φως με τη σκαπάνη του 20.000 κοσμήματα. Στέμματα, σκήπτρα, διαδήματα, περιδέραια, βραχιόλια και χιλιάδες περίτεχνα ελάσματα που έφεραν το ελληνικό δελφίνι, την Αριάδνη, την Αθηνά, την Αφροδίτη και επιγραφές του Διονύσου - όλα αυτά στην καρδιά της Ασίας - ήταν ραμμένα πάνω στα ρούχα επτά άγνωστων ηγεμόνων που ήταν θαμμένοι στον Χρυσό Λόφο, το Τιλιά Τεπέ - ανακάλυψη που σε επίπεδο πολύτιμου θησαυρού μόνο με τον τάφο του Τουταγχαμών συγκρίθηκε από τους ειδικούς. 
Ο Σαρηγιαννίδης ανέτρεψε και κρατούσες θεωρίες αφού σύμφωνα με τη δική του θεωρία, μια μεγάλη ξηρασία ανάγκασε τους λαούς να μετακινηθούν από τη Μεσόγειο προς την Ασία, σε αναζήτηση καλλιεργήσιμης γης.
«Για την έρημο του Καρακούμ πίστευαν ότι δεν την είχε πατήσει ποτέ άνθρωπος», έλεγε ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης. «Πριν από τριάντα χρόνια αποφάσισα να δω αν αυτό αληθεύει. Και ανακαλύψαμε όχι μόνο την παρουσία του ανθρώπου, αλλά τον πέμπτο πολιτισμό του κόσμου. Πριν ξέραμε τους πολιτισμούς της Κίνας, της Ινδίας, της Αιγύπτου, της Μεσοποταμίας. Και τώρα γνωρίσαμε και ανακαλύψαμε τον πέμπτο πολιτισμό, της Κεντρικής Ασίας, που είναι μια μικρή Μεσοποταμία. Σ' αυτά τα τριάντα χρόνια ανακαλύψαμε επτά ναούς και ένα καταπληκτικό ανάκτορο. 


Αυτό το ανάκτορο ηλικίας 4.500 ετών είναι πρωτότυπο κατά το σχέδιό του και είχε σχέση με τα ανάκτορα της Μεσοποταμίας και της Ελλάδας, ενώ η περιοχή βάσει των ευρημάτων αποδεικνύεται πως είναι η πατρίδα του ζωροαστρισμού, που ώς τη στιγμή της ανασκαφής ήταν γνωστός μόνο από φιλολογικές μαρτυρίες», επεσήμαινε ο ερευνητής που είχε χαρακτηριστεί «ποιητής» της αρχαιολογίας και είχε αναδειχθεί σε «ηρωική» μορφή για τον ποντιακό Ελληνισμό, καθώς είχε ταυτιστεί με την πορεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα βάθη της Ανατολής. 
Ο Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης είχε τιμηθεί- μεταξύ άλλων -με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (Ιανουάριος 2002), με την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση «Μαχτουμκουλί» της Δημοκρατίας του Τουρκμενιστάν που μέχρι τώρα έχει δοθεί μόνο σε 4 προσωπικότητες (2001), έχει ανακηρυχθεί Πρεσβευτής Ελληνισμού (1998), έχει τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (2000) και έχει λάβει δεκάδες άλλες τιμητικές διακρίσεις από ελλαδικά και ομογενειακά σωματεία και οργανώσεις. Ερχόμενος στην Ελλάδα έλαβε πολλές υποσχέσεις από το ελληνικό κράτος για οικονομική ενίσχυση, προκειμένου να συνεχίσει το έργο του, αλλά απογοητεύτηκε από τη συμπεριφορά και την αδιαφορία των υπευθύνων. Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή δεν τηρήθηκαν. Εξαιρετικού ήθους άνθρωπος, δεν ζήτησε χρήματα για να ζήσει, αλλά για να συνεχίσει το έργο του, που το συνέχισε μέχρι τέλους. Πέθανε στις 23 Δεκεμβρίου 2013 στη Μόσχα.


Δείτε ένα βίντεο / αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα επιστήμονα.


Πηγή

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 5566720363750561689

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item