Widgets

Σε πλήρη απαξίωση η Επαγγελματική Εκπαίδευση των νέων


Χωρίς καθηγητές καλούνται να κάνουν μάθημα όσοι φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας, η πλειοψηφία των οποίων παρουσιάζει τραγικά κενά σε εκπαιδευτικούς βασικών ειδικοτήτων.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών, στο οποίο ολόκληρα τμήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει μαθήματα σε σημαντικά γνωστικά αντικείμενα, όπως τα μαθηματικά, λόγω έλλειψης καθηγητών. Την ίδια στιγμή, αυτοί οι μαθητές καλούνται να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα από την Τράπεζα θεμάτων, ενώ δεν έχουν λάβει ούτε μια αντίστοιχη διδασκαλία. Μάλιστα πρόκειται για Εσπερινό Λύκειο στο οποίο φοιτούν στην πλειοψηφία τους άνεργοι, οικογενειάρχες ή πολύ απλά άτομα που πραγματικά επιθυμούν να μορφωθούν και να βρουν μια θέση στην κοινωνία.

Η συγκεκριμένη περίπτωση καταδεικνύει την αναλγησία της κυβέρνησης και του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος όχι μόνο υποβαθμίζει την επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση, αλλά παράλληλα θέτει εμπόδια στο δρόμο όσων επιθυμούν πραγματικά να μορφωθούν.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα κατετέθη ερώτηση από τον Γεώργιο Γερμενή, Βουλευτή Β’Αθηνών, στις 3 Δεκεμβρίου 2014.

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ελλείψεις καθηγητών σε βασικά γνωστικά αντικείμενα στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών.»   

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, ολόκληρα τμήματα στο 1ο ΕΠΑΛ Αχαρνών δεν έχουν λάβει διδασκαλία πάνω σε βασικά γνωστικά αντικείμενα, καθώς υπάρχουν κενά καθηγητών, ενώ ήδη έχει καλυφθεί το μισό σχεδόν σχολικό έτος.

Οι ίδιοι οι μαθητές εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για τη συγκεκριμένη κατάσταση, σε επιστολή τους προς τον κ. Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή την ισότιμη μεταχείρισή τους από το εκπαιδευτικό σύστημα. Κρίνεται τουλάχιστον άδικη και ανάλγητη η μη κάλυψη κενών σε μαθήματα βαρύνουσας σημασίας, όπως τα μαθηματικά, στα οποία οι μαθητές αργότερα θα εξεταστούν με θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων.

Υποτίθεται ότι το επαγγελματικό Λύκειο παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση με εύρος, η οποία δεν απαξιώνεται με το χρόνο, όπως και το ότι το προσφέρει απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Γενικού Λυκείου. Πρακτικά όμως, είναι φανερή η υποβάθμιση της ποιότητας των επαγγελματικών σπουδών, όπως και η αδιαφορία απέναντι στους μαθητές, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους, εφόσον φοιτούν σε εσπερινό λύκειο, είναι οικογενειάρχες ή άνεργοι, που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στην μόρφωση και την εργασία.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Θα μεριμνήσει για την κάλυψη των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Αχαρνών;
  2. Θα φροντίσει για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών των μαθητών;

Αθήνα, 03/12/2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Υπολειτουργούν τα σχολεία στα Δωδεκάνησα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών


Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια Παιδεία είναι γνωστό ότι είναι δραματική. Υποβάθμιση του περιεχομένου της διδακτέας ύλης, υπολειτουργία σχολείων, ευτελισμός του Έλληνα εκπαιδευτικού. Η περιφέρεια των Δωδεκανήσων δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Σύμφωνα με κατοίκους αλλά και εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής, τα κενά είναι πολυάριθμα, ενώ καλύφθηκαν σε μικρό βαθμό, στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα στα σχολεία. Ουσιαστικά, για την αξιοπρεπή λειτουργία των σχολικών μονάδων των Δωδεκανήσων, είναι αναγκαία η πρόσληψη τουλάχιστον 30 εκπαιδευτικών, γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Δυστυχώς, το βάρος των ελλείψεων και της άστοχης πολιτικής του κ. Λοβέρδου το πληρώνουν τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές. Οι μεν εξαναγκάζονται σε πολλαπλές μετακινήσεις σε διάφορα σχολεία και σε εργασιακή εξουθένωση, οι δε γίνονται αποδέκτες μιας φτωχής εκπαίδευσης, με διδακτικά κενά και συνωστισμό σε πολυπληθείς αίθουσες διδασκαλίας.

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή, Γεώργιος Γερμενής,  κατέθεσε στις 19/11/2014 σχετική ερώτηση στη Βουλή.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Έλλειψη αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού στα Δωδεκάνησα.»   

Ο χώρος της Παιδείας αποτελεί τον άμεσο αποδέκτη των αντιλαϊκών και αντεθνικών πολιτικών, παρουσιάζοντας ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα σχολεία των Δωδεκανήσων αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, λόγω του ανεπαρκούς αριθμού εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, ήταν έντονα τα αιτήματα κατοίκων αλλά και εκπαιδευτικών φορέων για πλήρωση των κενών των παιδαγωγών, των οποίων τη μερική κάλυψη φρόντισε το αρμόδιο Υπουργείο, την 01/10/2014, ενώ είχαν ήδη ξεκινήσει τα μαθήματα.

Η λύση αυτή ωστόσο δεν κρίνεται αποτελεσματική, καθώς τα σχολεία της περιφέρειας αυτής έχουν ανάγκη πάνω από τριάντα εκπαιδευτικούς γενικών και τεχνικών ειδικοτήτων για την ομαλή λειτουργία τους. Συνέπεια αυτού του φαινομένου, είναι η σύμπτυξη πολυπληθών μαθητικών τμημάτων, οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών σε πολλαπλά σχολεία, η υποχρεωτική ανάληψη υπερωριών αλλά και η παράνομη μείωση διδακτικών ωρών, δηλαδή η μείωση της διδακτέας ύλης για τους συγκεκριμένους μαθητές.

Ουσιαστικά, με αυτές τις πρακτικές, όταν δηλαδή σκοπός είναι το βραχυπρόθεσμο κέρδος μέσω της μείωσης των προσλήψεων των εκπαιδευτικών, δημιουργούνται προβλήματα, των οποίων το μακροπρόθεσμο κόστος ξεπερνάει κατά πολύ το κέρδος αυτό.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα μεριμνήσει για την κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων από αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, ώστε να λειτουργούν ομαλά τα σχολεία των Δωδεκανήσων;

Αθήνα, 19/11/2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

xryshaygh.comΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ 437802710050579281

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item