Widgets

Νέα βλήματα όλμου καθοδηγούμενα με πλοήγηση Gps


Οι σύγχρονοι όλμοι χρησιμοποιούνται ως όπλο υποστήριξης του Πεζικού παρέχοντας συνεχές πυρ με καμπύλες βολές εναντίον οχυρώσεων και θέσεων του εχθρού. Συνήθη διαμετρήματα όλμων είναι αυτά των 30,  60, 81,  και 120 χλς και των 4,2 ιντσών. Οι όλμοι παρέχουν την δυνατότητα έμμεσης βολής (βολές άνευ οπτικής επαφής) εναντίον των θέσεων του αντιπάλου, χωρίς να χρειάζεται να στηρίζεται το Πεζικό σε δυνάμεις πυροβολικού όσον αφορά βεληνεκή έως περίπου 8.000 μέτρα.

Τα συμβατικά βλήματα όλμων έχουν πιθανότητα ακριβείας CEP (Circular Error Probability), ανάλογα με το διαμέτρημα, περίπου 135 έως 75 μέτρα. Ως CEP ορίζεται η ακτίνα ενός κύκλου που με πιθανότητα 50% θα πληγεί ο στόχος. Τα βλήματα όλμων είναι πυρομαχικά με πτερύγια ή πυρομαχικά σταθερής περιστροφής. Τα πρώτα χρησιμοποιούν τα μεταλλικά πτερύγια για να διατηρήσουν την πορεία πτήσης προς τον στόχο, ενώ τα δεύτερα περιστρέφονται σταθερά ταξιδεύοντας προς τον στόχο, όπως ακριβώς μια σφαίρα που εκτοξεύεται από την κάννη ενός όπλου.

Σχετικά πρόσφατα αμυντικές εταιρίες παρουσίασαν ένα νέο τύπο βλήματος υψίστης ακριβείας που καθοδηγείται στον στόχο μέσω GPS και μονάδας αδρανειακής μέτρησης IMU (Inertial Measurment Unit). Τα νέα βλήματα PERM (Precision Extended Range Mortar) έχουν CEP μικρότερο από 5 μέτρα, ενώ έχουν διπλάσιο περίπου βεληνεκές από τα συμβατικά πυρομαχικά για κάθε διαμέτρημα όλμου, π.χ. το κλασικό βλήμα 120 χλς έχει μέγιστο βεληνεκές περίπου 8.000 μέτρα, ενώ ο νέος τύπος με GPS φτάνει τα 16.000 μέτρα. Έτσι δίδεται η δυνατότητα να καταστρέφεται ο εχθρικός στόχος σε μεγαλύτερες αποστάσεις και με λιγότερα πυρομαχικά λόγω της μεγάλης ακριβείας.

Τα νέου τύπου πυρομαχικά με τον πομποδέκτη GPS που είναι ενσωματωμένος στην μύτη του βλήματος προσαρμόζουν το ίχνος πτήσης των χρησιμοποιώντας έναν μικροϋπολογιστή που ελέγχει τα ειδικά σχεδιασμένα πτυσσόμενα πτερύγια τους. Τα πτυσσόμενα πτερύγια δίδουν την δυνατότητα στο βλήμα να αυξάνει ή να μειώνει την γωνία διολίσθησης κατά την διάρκεια της πτήσης προς τον στόχο και να επεκτείνει ή να μειώνει την εμβέλεια του. Τα βλήματα αυτά με το σύστημα ενσωματωμένης πλοήγησης μπορούν να προγραμματιστούν για να εκραγούν σε ορισμένο ύψος, σε επαφή με το έδαφος ή μετά από ελεγχόμενη καθυστέρηση. Πριν την εκτόξευση του βλήματος τα σχετικά δεδομένα της πτήσης εισάγονται στον μικροϋπολογιστή του, χρησιμοποιώντας ένα φορητό υπολογιστή ελέγχου πυρός (fire control computer).

Στις αμυντικές εταιρίες ήδη βρίσκονται υπό εξέλιξη προγράμματα για να ενσωματώσουν την νέα αυτή τεχνολογία των βλημάτων όλμου στα πυρομαχικά των πυροβόλων των 155 χλς. Η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας απλώς είναι παρατηρητής σε όλα αυτά, αφού οι κυβερνήσεις των πολιτικάντηδων και των μνημονίων φρόντισαν για την διάλυση της.

Γ. Λιναρδής

xryshaygh.com


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ 589648681149868834

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item