Widgets

2 Σεπτεμβρίου 1958: Η θρυλική μάχη στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, στον Αχυρώνα του Λιοπετρίου, έγινε μία από τις πιο επικές μάχες, που έδωσε η ΕΟΚΑ. Ο ταπεινός αχυρώνας χαρακτηρίστηκε «Νέο Χάνι της Γραβιάς». 


Για τους τέσσερις ήρωες του Αχυρώνα, τον Ανδρέα Κάρυο, τον Ηλία Παπακυριακού, τον Φώτη Πίττα και τον Χρίστο Σαμάρα, γράφει ο Αρχηγός Διγενής στα Απομνημονεύματά του:

«Είναι πολύ δύσκολον εις εμέ να ξεχωρίσω μεταξύ των τεσσάρων αυτών παλληκαριών ποιος ήταν ο γενναίος των γενναίων, διότι και οι τέσσαρες συνηγωνίσθησαν την στιγμήν εκείνην ποιος θα πέθαινε γενναιότερων»...

Τα γεγονότα, που σχετίζονται με την μάχη του Αχυρώνα και τον ηρωικό θάνατο των τεσσάρων λεβεντονιών, έχουν ως εξής:

Οι τέσσερις αγωνιστές πήγαν τη νύκτα της 30ης Αυγούστου στο Λιοπέτρι για να εκπαιδεύσουν τα εκεί μέλη της ΕΟΚΑ σε θέματα που αφορούσαν τις ενέδρες. Στις 2.00 π.μ. της 1ης Σεπτεμβρίου εμφανίστηκαν κοντά στο χωριό στρατιωτικά αυτοκίνητα. Οι αγωνιστές προσπάθησαν να φύγουν από το χωριό, αλλά δεν μπόρεσαν, λόγω των στρατιωτών που συνάντησαν.

Αποφάσισαν έπειτα να διασπάσουν τον κλοιό χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο. Στη δεύτερη αυτή προσπάθεια τους, αντάλλαξαν πυροβολισμούς με Άγγλους στρατιώτες, αναγκάστηκαν όμως να επιστρέψουν στο Λιοπέτρι. Γύρω στις 3.00 π.μ. κατέφυγαν στον αχυρώνα του Παναγιώτη Κάλλη.

Ακολούθησε κατ' οίκον περιορισμός και ανάκριση όλων των κατοίκων, που μέχρι τις 3.00 μ.μ. βρίσκονταν συγκεντρωμένοι μέσα σε συρματοπλέγματα. Στον αχυρώνα έγινε έρευνα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Στις 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της 2ας Σεπτεμβρίου, οι Άγγλοι επανήλθαν κατόπιν πληροφοριών, περικύκλωσαν τον αχυρώνα και ζητούσαν από τον ιδιοκτήτη να τους δείξει που κρύβονταν οι τέσσερις αγωνιστές. Ο ιδιοκτήτης και η οικογένειά του δεν έδωσαν καμιά πληροφορία, παρά τα βασανιστήρια, στα οποία υποβλήθηκαν. Οι Άγγλοι κάλεσαν τους αγωνιστές να παραδοθούν, αλλά δεν πήραν καμιά απάντηση. Στη συνέχεια, έχοντας προκάλυμμα τον ιδιοκτήτη, πυροβόλησαν εντός του αχυρώνα, αλλά και πάλι δεν πήραν καμιά απάντηση.

Το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου, έγινε νέος κατ' οίκον περιορισμός και ο ιδιοκτήτης του Αχυρώνα υποβλήθηκε σε νέα βασανιστήρια. Ομάδα στρατιωτών, που έφτασε κοντά στον αχυρώνα δέχτηκε πυροβολισμούς από τους τέσσερις αγωνιστές. Οι Άγγλοι τότε ζήτησαν ενισχύσεις, που σύντομα ήρθαν. Οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν και οι αγωνιστές κλήθηκαν να παραδοθούν. Ακολούθησε μικρή διακοπή και οι πυροβολισμοί επαναλήφθηκαν σφοδρότεροι. Αρκετοί στρατιώτες χτυπήθηκαν.

Οι Άγγλοι έριξαν χειροβομβίδες και βόμβες χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ένας από τους αγωνιστές βγήκε από τον αχυρώνα πυροβολώντας, αλλά φονεύθηκε από Άγγλο στρατιώτη. Οι άλλοι αγωνιστές συνέχισαν να πυροβολούν και τραυμάτισαν ένα στρατιώτη και ένα λοχαγό. Στην ανταλλαγή νέων πυροβολισμών φονεύθηκε δεύτερος αγωνιστής. Άλλοι στρατιώτες ανέβηκαν στην οροφή του αχυρώνα, όπου άνοιξαν τρύπα, έριξαν μέσα ρούχα και βενζίνη. Τα ρούχα πήραν φωτιά, αλλά σε λίγο έσβησαν. Ενώ η μάχη συνεχιζόταν με αυτόματα και χειροβομβίδες, αγγλικό ελικόπτερο έριξε εμπρηστικές βόμβες και ο αχυρώνας πήρε αμέσως φωτιά. Τότε οι δύο αγωνιστές όρμησαν έξω, αλλά πυροβολήθηκαν και φονεύθηκαν από τους στρατιώτες. 
Οι τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ με τον ηρωικό τους θάνατο συγκίνησαν όλο τον κυπριακό λαό και προκάλεσαν παγκόσμιο θαυμασμό. Ο τόπος της θυσίας τους, στον οποίο στήθηκαν οι ανδριάντες τους, έγινε αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου εθνικό προσκύνημα. Σήμερα ο αχυρώνας και η πέριξ αυλή διαμορφώθηκαν σ' ένα ενιαίο Μνημειακό Χώρο για να διαιωνίζει το μεγαλείο του ηρωισμού και της αυτοθυσίας τους. AΘΑΝΑΤΟΙ.


Πηγή Ιστορικού: ΛΗΚΥΘΟΣ Ψηφιακές συλλογές του Ιδρυματικού Αποθετηρίου της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Φωτογραφικό υλικό και ιστορικά έγγραφα σε pdf δείτε εδώ: lekythos.library.ucy.ac.cy 

Στον Αχυρώνα Λιοπετρίου οι ΕΛΑΜίτες - Δεν ξεχνούν και τιμούν


IMG 3134 6d584
2015 - Αντιπροσωπεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) παρευρέθηκε σήμερα στο ετήσιο μνημόσυνο στο Λιοπέτρι, επί της ευκαιρίας της επετείου της μάχης του Αχυρώνα ή όπως αλλιώς πολύ σωστά ονομάστηκε, το νέο Χάνι της Γραβιάς.
Οι ΕΛΑΜίτες όπως κάθε χρόνο δεν ξεχνούν την ηρωική μάχη που έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 1958, στον γνωστό πλέον Αχυρώνα στο χωριό Λιοπέτρι, όπου έπεσαν ηρωικά μαχώμενοι κατά των Άγγλων και πέρασαν στο Πάνθεον των Ηρώων τέσσερις γενναίοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, ο Ανδρέας Κάρυος, ο Φώτης Πίττας, ο Ηλίας Παπακυριακού και ο Χρίστος Σαμάρας.
Μία θυσία που για ακόμα μία φορά κατάφερε να αμαυρώσει την μνήμη της ο εντολοδόχος των διεθνών συμφερόντων και υποτακτικός των Ηνωμένων Εθνών αλλά και της Άγκυρας, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γνωστός κύριος που γράφει μέχρι και ανακοινώσεις στα τούρκικα για να συγχαρεί τον Ακιντζί. Βλέπετε τόσος πολύς είναι ο πατριωτισμός του.
Είχε τα μούτρα μετά τα όσα πράττει καθημερινά το κόμμα του, αλλά και ο Πρόεδρος τους, νυν Κοινοτάρχης της Κύπρου, να εκφωνήσει λόγο για την μεγάλη μάχη του Αχυρώνα.
Ο ταχυδακτυλουργός και παραμορφωτής της ιστορίας, κατάφερε να συνδέσει τον αγώνα εκείνων των λεβεντόπαιδων, με την μειοδοτική στάση της Κυβέρνησης αλλά και του κόμματος του, πράγμα που αποτελεί αισχρή πρόκληση.
Σε κάποια φάση δεν δίστασε να πει πως πρέπει σήμερα να ψάχνουμε το εφικτό, δηλαδή κατά τον κ. Νεοφύτου, να συναινέσουμε στο ξεπούλημα της πατρίδας μας, γιατί αυτό επιτάσσουν τα δικά τους συμφέροντα.
ΟΧΙ κ. Νεοφύτου, ντροπή σας και αίσχος. Αν οι τέσσερις ήρωες του Αχυρώνα, σκέφτονταν σαν εσάς, σήμερα δεν θα τους τιμούσαμε σαν ήρωες αλλά θα ήταν στην μνήμη μας σαν κάτι άλλο. Με την θυσία τους, την τόλμη τους και την αυταπάρνηση τους για κάτι πιο μεγάλο, το οποίο το δικό σας μυαλό και η στείρα σας ιδεολογία δεν το χωρεί, έγραψαν χρυσές σελίδες ιστορίας.
Αν οι ήρωες μας ήταν ραγιάδες και είχαν την δική σας λογική του ωχαδερφισμού, σήμερα δεν θα είχαμε έναν Αυξεντίου, Παλληκαρίδη, Μάτση, Λένα, Πίττα, Παπακυριακού, Σαμάρα, Κάρυο και πολλούς άλλους. Σήμερα δεν θα είχαμε ήρωες να τιμούμε, αλλά ίσως ούτε ελληνικά να μιλούσαμε.
Γι' αυτό καλύτερα όταν βρίσκεστε σε τέτοιους χώρους να μην μιλάτε, γιατί αμαυρώνεται την μνήμη των ηρώων. Καλύτερα να σκύβετε το κεφάλι από ντροπή και έστω και λίγο να μπαίνετε στην δική τους θέση για να παραδειγματιστείτε.
Μετά το πέρας του μνημοσύνου, ακολούθησε πορεία προς τον Αχυρώνα, με τα μέλη μας να πορεύονται πίσω από την φιλαρμονική και μπροστά από τους πολιτικάντηδες, που έμειναν στην ουρά της πορείας.
Στον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο, στεφάνι  εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστου Χρίστου, κατέθεσε ο Επαρχιακός Λευκωσίας, Γιώργος Χατζηιωάννου, ενώ στεφάνι εκ μέρους της Επαρχιακής Αμμοχώστου, η συναγωνίστρια Νεφέλη Κουρτή. 

IMG 3087 b74c6

IMG 3088 e9a0d

IMG 3110 e64f4

IMG 3124 38ba1


Παρουσία Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στο μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου

2014 - Κλιμάκιο συναγωνιστών βρέθηκε στο Λιοπέτρι, όπου τελέστηκε το καθιερωμένο μνημόσυνο των τεσσάρων ηρώων του Αχυρώνα. Ο Ηλίας Παπακυριακού, ο Φώτης Πίττας, ο Χρίστος Σαμάρας και ο Ανδρέας Κάρυος δημιούργησαν μέσα στο χωριό της επαρχίας Αμμοχώστου το "Νέο Χάνι της Γραβιάς" αποδεικνύοντας πως οι Έλληνες δεν παραδίδονται, παρά μονάχα αγωνίζονται και πέφτουν.

Βεβαίως και από αυτό το μνημόσυνο δεν έλειπε ένας ακόμη συρφετός πολιτικάντηδων, κυρίως της παράταξης του Νίκου Ανανστασιάδη. Ασφαλώς οι συγκεκριμένοι βουλευτές όπως και όλοι οι υπόλοιποι τιμούν καθημερινά τον αγώνα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ στα έδρανα της Βουλής ψηφίζοντας νόμους και τροπολογίες αντεθνικές και αντιλαϊκές.

Εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στεφάνι κατέθεσε ο Υπεύθυνος της Τ.Ο. Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης, εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων των παρευρισκομένων. Ο κόσμος πλέον έχει κατανοήσει ποιοί στην πραγματικότητα τιμούν τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ και ποιοί το κάνουν εντελώς επιφανειακά και μόνο για κάποιους ψήφους.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

E.ΛΑ.Μ. 9020166398048825752

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item