Widgets

Μετά τον ''Τάφο της Αμφίπολης'' οι Σκοπιανοί πρέπει να μετακομίσουν…;


H Αμφίπολη και ο Σαμαράς


Μακεδονικό-Μνημόνια-Μακεδονικό. Ένας κύκλος προδοσίας των Εθνικών μας θεμάτων και υπονόμευσης του λαϊκού φρονήματος κλείνει. Με μια δημόσια προβεβλημένη επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ο  Αντώνης Σαμαράς ετοιμάζεται να παίξει και πάλι τον μοιραίο ρόλο του στην Ελληνική Ιστορία.

Θα επιχειρήσει να  υποτιμήσει την ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης όπως έκαναν προκάτοχοί του στην περίπτωση Σουβαλτζή, ακόμα και αυτού του Μανώλη Ανδρόνικου; Θα ενημερώσει τους ξένους προϊσταμένους του για την ταυτότητα του οικοδομήματος, το οποίο είναι βέβαιον ότι θα έχει αντίκτυπο στην γεωπολιτική της περιοχής, αλλά και ιδιαίτερα βαρύ συμβολισμό που ποτέ δεν περιφρονούν οι δεισιδαίμονες ανατολίτες;

Η μήπως θα επιχειρήσει να δημιουργήσει προσδοκίες ώστε να εκμεταλλευτεί πολιτικά μιαν ανακάλυψη την οποία επανειλημμένα η κυβέρνησή του είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει; Θυμίζουμε ιδιαίτερα το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ στο Φ.9, ένα χρόνο πριν, στις  25 Αυγούστου 2013, με τίτλο «τι κρύβει η συγκλονιστική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Αμφίπολη». Καθώς επίσης και την ερώτηση του πολιτικού κρατούμενου Βουλευτή Επικρατείας της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά στις 7 Φεβρουαρίου 2014, την οποία μπορεί ο αναγνώστης να δει παρακάτω.

Την δεκαετία του 90 ο Σαμαράς επεχείρησε να καπηλευθεί προς ίδιον πολιτικό όφελος ένα εθνικό ζήτημα. Πάνω στην Μακεδονία μας έφτιαξε ένα πολιτικό προφίλ, αλλά η έλλειψη ειλικρινών προθέσεων και αποφασιστικότητας  από ένα κόμμα που είχε και τα άτομα και τα μέσα να το πράξει, όχι μόνον δεν ωφέλησε τα εθνικά μας δίκαια, αλλά αντίθετα.  Η πολιτική την οποία εφήρμοσε είχε ως αποτέλεσμα την δημιουργία κλίματος απογοήτευσης και αδυναμίας στον ελληνικό λαό. Μετά τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για την Μακεδονία οι οποίες δεν είχαν πολιτικό αντίκρυσμα, καθώς ούτε ο Σαμαράς ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήσαν διατεθειμένοι να οδηγήσουν την Ελλάδα στον εθνικό δρόμο της επίτευξης των εθνικών στόχων και της εκπλήρωσης των πεπρωμένων της, ο Ελληνικός λαός οδηγήθηκε σε αδράνεια  και εν τέλει στην καταρράκωση του εθνικού φρονήματος.

Αλλά και στο ζήτημα του Μνημονίου, ο Σαμαράς επεχείρησε να φανεί «Μνημονιοφάγος» όπως είχε φανεί «Μακεδονομάχος» προκειμένου να ανατρέψει τον πολιτικό του μέντορα Μητσοτάκη. Ο ελληνικός λαός τον πίστεψε ως «άφθαρτο» και τον ψήφισε. Τα αποτελέσματα είναι σε όλους γνωστά, αλλά ας τα υπενθυμίσουμε εν τάχει. Η ΝΔ του Σαμαρά συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο απ’ όπου θα έβγαζε την χώρα ο… Μακεδονομάχος και Μνημονιοφάγος Σαμαράς και επί δυό χρόνια συγκυβερνούν οδηγώντας την χώρα και τον λαό στην εξαθλίωση και την υποταγή.

Κανένα λοιπόν λόγο δεν έχει ο λαός να εμπιστεύεται τον Αντώνη Σαμαρά. Ο,τι και αν ανακοινώσει σχετικά με τις ανασκαφές της Αμφιπόλεως έχουμε κάθε λόγο να αμφισβητούμε τις προθέσεις του και τα κίνητρά του. Ο Σαμαράς και οι σύμβουλοί του εντός και εκτός Ελλάδος, αυτοί που έβαλαν στη φυλακή τους μοναδικούς πολιτικούς αντιπάλους του κλεπτοκρατικού τόξου, ετοιμάζουν ένα νέο κόλπο γκρόσο ενόψει εκλογών.

Εμείς οι Έλληνες Εθνικιστές έχουμε εμπιστοσύνη στην μήτρα του Λαού μας, την Ελληνική Γη. Τιμούμε και θα τιμούμε τους προγόνους μας με τον τρόπο που τους αρμόζει: όχι καπηλευόμενοι την Ιστορία όπως οι «πατριώτες» σαν τον Σαμαρά, αλλά με τους γνήσιους, εθνικούς αγώνες μας για Εθνική Αξιοπρέπεια και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Αυτά που αρμόζουν στον Λαό και την Ελληνική Πατρίδα.

ΕΙΡΗΝΗ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΑΠΠΑ

Ερώτηση για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη Σερρών

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΘΕΜΑ: «Πέπλο σιωπής για τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη Σερρών»

Τον Αύγουστο του 2013 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη μεγαλειώδους ταφικού συγκροτήματος στην Αμφίπολη του νομού Σερρών. Η ανακάλυψη του τύμβου είχε οδηγήσει τότε πολλούς, μεταξύ αυτών και διεθνή Μέσα Ενημερώσεως, να ισχυρισθούν ότι εκεί βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μάλιστα  η αρμόδια αρχαιολόγος Προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αικατερίνη Περιστέρη, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι: «Όπως όλα δείχνουν, πρόκειται για τον τάφο της Ρωξάνης και του Αλέξανδρου (γιου του Μεγάλου Αλεξάνδρου)». Η ίδια υπογράμμισε επίσης ότι «δεν έχει βρεθεί πουθενά ανάλογος περίβολος, ούτε στη Βεργίνα, ούτε στις Αιγές. Περικλείει σίγουρα σημαντικά ταφικά μνημεία, στα οποία σκοπεύουμε να φτάσουμε. Χρονολογείται στην περίοδο της δολοφονίας της Ρωξάνης το 311 π.Χ. Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά σημαντικό». 

Το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε συνεχεία της ανακαλύψεως ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «οποιαδήποτε ερμηνεία και πολύ περισσότερο οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα στερείται επιστημονικής τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη». Η ανακοίνωση αυτή η οποία ουσιαστικά αμφισβητούσε την επιστημονική άποψη της επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών, κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί την επιστημονική έρευνα και αλήθεια. Πολύ δε περισσότερο υπονομεύει την ελληνική πολιτιστική εξωτερική πολιτική αφού διαπιστώνοντας την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να υπερασπιστεί το ελάχιστο δικαίωμα του Ελληνικού Έθνους, οι Σκοπιανοί, από την κυβέρνηση μέχρι εκπροσώπους της εκκλησίας τους, έχουν βρει ευρύτατο πεδίο επιθετικής πολιτικής.

Σε μια περίοδο κατά την οποία μια εθνική ελληνική κυβέρνηση θα φρόντιζε να αξιοποιήσει ένα επιστημονικά διαπιστωμένο ισχυρότατο εύρημα, ώστε να προσελκύσει θετικά τα φώτα του διεθνούς Τύπου ο οποίος είχε ήδη αντιληφθεί και παρουσιάσει με δημοσιεύματά του την πιθανή σημασία του ευρήματος, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να αποθαρρύνει την ανάδειξή του, απαξιώνοντας την υπεύθυνη των ερευνών. Μάλιστα η κα Περιστέρη έκτοτε σταμάτησε να κάνει δηλώσεις, περιοριζόμενη στο να παραπέμπει στην ανακοίνωση του υπουργείου. Σε ανακοίνωσή της του περασμένου Νοεμβρίου έπλεξε το εγκώμιο του υπουργείου για την υποστήριξή του, η οποία όμως όπως αποδεικνύεται ηθικά ανύπαρκτη. Παρά το γεγονός ότι παρήλθε ο μήνας Δεκέμβριος, όταν αναμένονταν να ανακοινωθούν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των ευρημάτων, απόλυτη σιωπή επικρατεί γύρω από το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αμφίπολης.

Ο Δήμαρχος της Αμφίπολης κος Βογιατζής στις 3 Σεπτεμβρίου 2013 ανέφερε ότι «Το ταφικό μνημείο είναι το μεγαλύτερο αρχαιολογικό εύρημα στην ιστορία των ανασκαφών στην Ευρώπη. Χρειάζονται επιπλέον 90 μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν τα 500 μέτρα του περιστυλίου και να φτάσουμε στην είσοδο. Αυτό σημαίνει ότι μετά από ένα περίπου μήνα θα είμαστε σε θέση να εξάγουμε περισσότερα συμπεράσματα. Πάντως, αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως το ταφικό μνημείο είναι εξαιρετικά σημαντικό και με τον ένα ή άλλο τρόπο οι αρχαιολογικές έρευνες θα φέρουν στο φώς νέα πολύτιμα ευρήματα». Όμως σε πρόσφατη συνέντευξή του ο δήμαρχος Αμφίπολης επιχείρησε να απαξιώσει την ανασκαφή λέγοντας ότι το μεγαλύτερο ταφικό μνημείο σε όλη την Ευρώπη είναι χωρίς αξιόλογα ευρήματα.

Επειδή η ανακάλυψη αυτή αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες της σύγχρονης ιστορίας, η οποία μπορεί να προβάλλει  παγκοσμίως και με θετικό τρόπο τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.

Επειδή σε μια περίοδο δυσμενών διεθνών συνθηκών για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τόσο σε επίπεδο πρακτικό αλλά και σε επίπεδο εντυπώσεων, όπως διαπιστώνεται από απαξιωτικά δημοσιεύματα εφημερίδων και περιοδικών, το  ενδιαφέρον της διεθνούς επιστημονικής κοινότητος, των διεθνών μέσων ενημερώσεως αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης γενικότερα, θα μπορούσε να στραφεί με θετικό τρόπο στην σημασία της Ελλάδος, στον πολιτισμό της, και ιδιαίτερα στο ιστορικό πρόσωπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίον ανιστόρητα διεκδικούν οι Σκοπιανοί.

Επειδή μια τέτοια επιστημονική ανακάλυψη αποτελεί διπλωματικό εργαλείο που καταλύει με τον πιο απόλυτο τρόπο τα σχέδια κέντρων ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού για ονομασία των Σκοπίων ως «Άνω Μακεδονία» ή παρόμοια, αλλά και την επακόλουθη αναγνώριση «μακεδονικής γλώσσας».

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο ώστε με σεβασμό στην δεδομένη επιστημονικότητα της ανακάλυψης όπως διατυπώθηκε από τα πλέον αρμόδια χείλη της Εφόρου Αρχαιοτήτων να προωθηθούν τα εθνικά μας συμφέροντα και να τονωθεί η πολιτιστική μας διπλωματία;

Εάν η πολιτική του Υπουργείου εξακολουθήσει να είναι η αυτή, έχει επίγνωση ότι η πολιτική αυτή δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα;


Εάν όχι ποια συμφέροντα και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί;

Αθήνα, 08/01/2014

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Μετά τον ''Τάφο της Αμφίπολης'' οι Σκοπιανοί πρέπει να μετακομίσουν…;


Γεωπολιτική χρονική συγκυρία - ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Την στιγμή που οι νεοποχίτες και τα όργανα τους βλ. τρομοκράτες –ισλαμοφασίστες της ISIL κατακρεουργούν την Μεσοποταμία , μια τεραστίου μεγέθους αρχαιολογική ανακάλυψη από τα σπάχνα της Μακεδονίτισσας Γης φέρνει στο μυαλό μας τον Έλληνα - Μακεδόνα Βασιλιά Μέγα Αλέξανδρο, τον παγκόσμιο αναμορφωτή που γιόμισε με πολιτισμικό φώς την ίδια γή της Μεσοποταμίας που εδώ και χρόνια την μακελεύουν οι¨ Έμποροι των Εθνών¨.

Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΝΙΗΛ ΓΙΑ ΤΟΝ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ*
(Ἔζησε περίπου 300 χρόνια πρὶν τὸν Μ. Ἀλέξανδρο) 
1.4. Ἑρμηνεία τοῦ δεύτερου ὁράματος ἀπὸ τὸν Ἀρχάγγελο Γαβριήλ (Δανιήλ η΄ 16-17, 19, 21-22)
16. Καὶ ἄκουσα τὴ φωνή κάποιου ἄνδρα ἀνάμεσα στὶς ὄχθες τοῦ ποταμοῦ Οὐβάλ, ὁ ὁποῖος φώναξε καὶ εἶπε· «Γαβριήλ, ἐξήγησε σ’ ἐκεῖνο τὸν ἄνθρωπο τὸ νόημα τοῦ ὁράματος».
17. Καὶ ἦλθε ὁ Γαβριήλ καὶ στάθηκε κοντά μου. …
19. Καὶ εἶπε· …
21. «Ὁ τράγος τῶν αἰγῶν εἶναι ὁ βασιλιὰς τῶν Ἑλλήνων (ὁ Μέγας Ἀλέξανδρος)· καὶ τὸ μεγάλο κέρατο, τὸ ὁποῖο βρισκόταν ἀνάμεσα στὰ μάτια του, αὐτὸς εἶναι ὁ πρῶτος καὶ πιὸ σπουδαῖος βασιλιὰς τῶν Ἑλλήνων
22. Καὶ τὰ τέσσερα κέρατα τὰ ὁποῖα φύτρωσαν στὴ θέση ἐκείνου τὸ ὁποῖο συνετρίβη, σημαίνουν πὼς ἀπὸ τὸ ἔθνος τοῦ βασιλιᾶ αὐτοῦ θὰ ἀναδειχτοῦν τέσσερις βασιλεῖς, οἱ ὁποῖοι ὅμως δὲν θὰ διαθέτουν τὴ δική του δύναμη».
8.5. Ἡ ἑρμηνεία τῆς προφητείας ἀπὸ τὸν ἅγιο Ἰωάννη τὸν Χρυσόστομο 
Ὁ προφήτης, κριό ἀποκάλεσε τὸν Δαρεῖο, τὸν βασιλιὰ τῶν Περσῶν, καὶ τράγο τὸν βασιλιὰ τῶν Ἑλλήνων, ἐννοῶ τὸν Ἀλέξανδρο τὸ Μακεδόνα. Λέγοντας τέσσερα κέρατα ἐννοεῖ τοὺς βασιλεῖς, οἱ ὁποῖοι τὸν διαδέχτηκαν… 
Ὅταν πιὸ κάτω μιλάει ὁ προφήτης γιὰ τὸν Μακεδόνα Ἀλέξανδρο, λέει· «Καὶ ἰδού τράγος αἰγῶν ἤρχετο ἀπὸ λιβός…». Κι ὅταν πιὸ κάτω κάνει λόγο γιὰ τὴν πολεμικὴ ἐπιχείρηση τοῦ Ἀλέξανδρου ἐναντίον τοῦ Δαρείου καὶ τὴν κατὰ κράτος νίκη του, λέει· «Ἦλθεν ὁ τράγος ἕως τοῦ κριοῦ…» (P.G. 48, 893-894). 

Τὸ ἔθνος τῶν Μακεδόνων ἦταν ξακουστὸ πρὶν ἀκόμη ἀπὸ τὴν ἔλευση τοῦ Χριστοῦ καὶ παντοῦ ὅλοι τὸ ἐγκωμίαζαν περισσότερο ἀπὸ τοὺς Ρωμαίους. Οἱ Ρωμαῖοι, ἄλλωστε, γι’ αὐτόν τὸν λόγο θεωροῦνται ἀξιοθαύμαστοι, ἐπειδὴ ὑπέταξαν τοὺς Μακεδόνες. Διότι τὰ κατορθώματα τοῦ βασιλιᾶ τῶν Μακεδόνων ξεπερνοῦσαν κάθε λογική, καθώς, ἐνῷ ξεκίνησε ἀπὸ μιὰ μικρή πόλη, κυρίευσε ὁλόκληρη τὴν οἰκουμένη. Γι’ αὐτὸ καὶ ὁ προφήτης εἶδε στὸ ὅραμά του τὸν Ἀλέξανδρο σὰν λεοπάρδαλη μὲ φτερά· ἤθελε ἔτσι νὰ δηλώσει τὴν ταχύτητα καὶ τὴ δύναμη καὶ τὴν ὁρμητικότητα καὶ τὸ αἰφνιδιαστικό του πέταγμα ἐπάνω ἀπὸ τὴν οἰκουμένη μέσα σὲ τρόπαια καὶ σὲ νίκες. 

''Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ'' ΕΚΔΟΣΗ 2013 http://www.enromiosini.gr/ 

Σε ποίον λοιπόν μπορεί να ανήκει ένας τέτοιος τάφος που ανακαλύφθηκε στην Αμφίπολη του Στρυμόνα και σε μέγεθος ταιριάζει με τα φαραωνικού τύπου ταφικά κτίσματα της Αιγύπτου; ¨Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου φαίνεται πως βρίσκονται οι ανασκαφές, που διεξάγονται στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη. 

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη, τον περασμένο Μάρτιο -στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, όπως υποστηρίζει η κ. Περιστέρη, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα πεντακόσια περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους τριών μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων. 

Όπως είχε επισημάνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’». 

Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.
Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.¨ (protothema.gr )


Μικρό παιδάκι πετούσα τον χαρταετό μου την Καθαρή Δευτέρα πάνω από τα μαλακά χώματα της ιστορικής γης της Αρχαίας Αμφίπολης έξω από τον τότε αρχαιολογικό χώρο. Πολλές φορές έφερνα τούμπες από τις ¨κοτρώνες- λιθοδομές¨ που ξεπρόβαλαν ξαφνικά μέσα από το μαλακό χώμα. Που να φαντασθώ τότε τι κλωτσούσα κατά λάθος; 

Αλλά και την απορία δεν μπορούσαν να μου την λύσουν πως βρέθηκε τέτοιο τεράστιο για τα παιδικά μάτια μαρμάρινο λιοντάρι στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα; Ο γνωστός Λέων της Αμφίπολης. 

Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν… 

¨Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, τόνισε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.¨
Όμως οι απορίες μου παραμένουν ακόμη και έχουν να κάνουν με το παρακάτω ερώτημα. 

Βλέποντας κανείς το ανάγλυφο της περιοχής διερωτάται με τι φερτά υλικά επιχωματώθηκε ένα κυκλικό μνημείο μήκους 500 μέτρων και ύψους τριών μέτρων; 

Ή ο Στρυμόνας επιχωμάτωσε- προστάτευσε αυτό το μοναδικό παγκόσμιο εύρημα ή οι πρόγονοι μας Έλληνες –Μακεδόνες παράχωσαν το μνημείο αυτό με τα μαλακά χώματα της Αμφίπολης για να το γλυτώσουν από τους διαχρονικούς Βανδάλους που περνούσαν κάθε τόσο και λιγάκι και κατέστρεφαν στο διάβα τους ότι έβρισκαν στο στενό αυτό ηπειρωτικό τμήμα της Ρωμαίικης Γης. 

Όμως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ¨η αγανακτισμένη από τις ιστορικές αδικίες γη της Μακεδονίας¨ να αποκαλύψει ΑΛΗΘΕΙΕΣ και να στείλει ένα μήνυμα ¨στα καρναβάλια των Βαλκανίων¨ και στους πάτρωνες τους… 

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
¨να πάτε να κάνετε τα φεστιβάλ σας αλλού¨
Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ είναι ΕΛΛΗΝΙΚΗ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ η χώρα. 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας 

Υ.Γ. Αφιερωμένο σε όλους αυτούς που αγωνίζονται κατά της πλαστογράφησης του ονόματος της Μακεδονίας.Εντυπωσιακός τάφος αποκαλύπτεται στην Αρχαία Αμφίπολη
Μπροστά στην αποκάλυψη ενός σημαντικού αρχαιολογικού τάφου βρίσκονται οι αρχαιολόγοι που συμμετέχουν στις ανασκαφές στον μοναδικό μνημειακό περίβολο του Τύμβου Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη. Στην περιοχή, η οποία φυλάσσεται τα τελευταία 24ωρα από μεγάλη αστυνομική δύναμη, καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού έχει ενημερωθεί για όλες εξελίξεις.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι πολλά. Πρόκειται για έναν μεγάλο βασιλικό τάφο; Από τη μεριά της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κατερίνα Περιστέρη, τηρεί σιγή ιχθύος για το όλο ζήτημα, ενώ ενημερώνει καθημερινά για όλες τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις το υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Κατερίνα Περιστέρη στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, που διεξήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα δύο τελευταία έτη, κατά τη διεξαγωγή των ανασκαφών στον λόφο Καστά, αποκαλύπτεται ένας μοναδικός ταφικός περίβολος στον κόσμο, λόγω του μεγέθους του που αγγίζει τα 500 περίπου μέτρα, με ακριβείς αναλογίες ύψους 3 μέτρων και συνολικού μήκους 497 μέτρων.

Το Ιούνιο, μετά τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού, οι ανασκαφές που είχαν σταματήσει λόγω χειμερινής περιόδου συνεχίστηκαν, με την κ. Περιστέρη να απομακρύνει αρχικά τους τόνους χώματος που σκέπαζαν τον λόφο Καστά, και στη συνέχεια να ολοκληρώνει την ανασκαφή του μεγαλοπρεπούς ταφικού περιβόλου που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ.

Όπως είχε επισημάνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 27η αρχαιολογική επιστημονική συνάντηση, η κ. Περιστέρη, «κατά την περίοδο που χρονολογείται ο ταφικός περίβολος, μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα, διαδραματίζονται σπουδαία ιστορικά γεγονότα στην περιοχή της Αμφίπολης. Σημαντικοί στρατηγοί και ναύαρχοι του Μ. Αλεξάνδρου σχετίζονται με την περιοχή. Εδώ ο Κάσσανδρος εξορίζει και θανατώνει το 311 π.Χ. τη νόμιμη σύζυγο του Μ. Αλεξάνδρου Ρωξάνη και το γιό του Αλέξανδρο Δ’».
Ο ταφικός περίβολος χρονολογείται γύρω στο 325 – 300 π.Χ. και φέρεται να έχει την υπογραφή του φημισμένου της εποχής εκείνης, αρχιτέκτονα, Δεινοκράτη, που σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία ήταν και στενός φίλος του Μ. Αλεξάνδρου.

Οικοδομήθηκε από θασίτικο μάρμαρο που μεταφέρθηκε στη περιοχή με ειδικά πλοιάρια, ενώ οι μαρμάρινοι δόμοι από την Αλική της Θάσου, τοποθετήθηκαν με ειδικούς γερανούς, κατασκευασμένους από ξύλο, σίδηρο και μολύβι, ίχνη των οποίων βρέθηκαν κατά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Σύμφωνα με τις αρχαιολογικές έρευνες, ένα μεγάλο μέρος του περιβόλου έχει αποξυλωθεί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη του να μη βρίσκονται στη θέση τους. Μια ευρύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Αμφίπολης στην προσπάθεια να εντοπιστούν τα χαμένα αρχιτεκτονικά μέλη, οδήγησε την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, στην περιοχή του χώρου του μνημείου του Λέοντα της Αμφίπολης όπου τα χαμένα μέλη του περιβόλου, βρέθηκαν είτε διάσπαρτα, είτε εντοιχισμένα στη βάση του Λέοντος. Η χρονολόγηση τόσο του ταφικού περιβόλου όσο και του Λέοντα συμπίπτει και ανήκει στο τελευταίο τέταρτο του 4π.Χ. αιώνα.

«Μετά την ανακάλυψη του ταφικού περιβόλου του τύμβου Καστά, όπως απέδειξε η έρευνά μας, το ταφικό μνημείο του Λεόντα συνδέεται με το ταφικό σήμα του τύμβου που στην πραγματικότητα είναι το θεμέλιό του και τοποθετείται στην κορυφή του τύμβου βάσει και της γεωμετρίας που μας δίνει ο ταφικός περίβολος» είπε κατά την παρουσίαση των ανασκαφών της η προϊσταμένη της ΚΗ’ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Παρουσιάζοντας τα νέα ανασκαφικά δεδομένα, με αρχιτεκτονική τεκμηρίωση, για τον τρόπο και τον τόπο κατασκευής του μνημείο του Λέοντα της Αμφίπολης, ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας Μιχάλης Λεφαντζής, τόνισε ότι τα χαμένα μέλη του ταφικού περιβόλου αποτελούν σήμερα τη βάση του Λέοντα της Αμφίπολης, ενώ η κλήση των μαρμάρινων δόμων αποδεικνύουν την κυκλική τους φορά και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του μεγάλου ταφικού περιβόλου.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή, ο περήφανος Λέοντας της Αμφίπολης, με ύψος 5,20 μέτρων αποδεικνύεται πως ήταν στην κορυφή του ταφικού μνημείου του Καστά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο που τα κομμάτια του μεταφέρθηκαν από τα λατομεία της Θάσου, με ειδικές σχεδίες και ξύλινα κάρα που τραβούσαν βόδια εργασίας. Ο Λέοντας της Αμφίπολης, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, φέρεται ότι φιλοτεχνήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να είναι γνωστό, ακόμη το όνομα του μεγάλου γλύπτη της εποχής.

Πηγή: news.in.gr


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2377539405548945421

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item