Widgets

ΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟΣ (Ι) ΣΙΑΛΜΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – 18/6/1992 ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΦΙΛΩ (ΒΙΝΤΕΟ)
Τι κάνατε σαν σήμερα το πρωί το 1992; Ποιος θυμάται; Εξάλλου κανείς μας δεν έκανε κάτι σημαντικότερο από αυτό που έκανε εκείνη την ώρα ο Νίκος Σιαλμάς! Ο Νίκος έχασε τη ζωή του, όταν το παλαιάς κατασκευής αεροπλάνο του δεν άντεξε την αερομαχία με το πλέον σύγχρονο τουρκικό αεροσκάφος, σαν σήμερα, κοντά στον Αϊ-Στράτη. 


Τι έχει καταθέσει ο πατέρας του ήρωα Σιαλμά 
«…Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μου έλεγε: “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” Όμως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε” Έτσι είναι οι ΗΡΩΕΣ! Κάτι τους το λέει μέσα τους… Γι'αυτό και είναι έτοιμοι…».

18/6/1992 – Ο Υποσμηναγός (Ι) Νικόλαος Σιαλμάς πετώντας με Mirage F-1 CG, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διατεταγμένης αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών F-16, που είχαν εισέλθει παράνομα στο FIR Αθηνών.

Ο Νίκος Σιαλμάς έδωσε τη ζωή του σε έναν άνισο αγώνα, για να μπορούμε όλοι εμείς να θεωρούμε σημαντικά πολύ πιο πεζά ή και ευτελή πράγματα. H ιδέα εκείνου για το σπουδαίο, ήταν η εκδίωξη με κάθε μέσο του τούρκου εισβολέα από τον εθνικό εναέριο χώρο. Έκοψε το νήμα της ζωής του στα γαλανά νερά του Αιγαίου που τάχθηκε να υπερασπίζει με κάθε τρόπο. O ακήρυκτος πόλεμος στο Αιγαίο συνεχίζεται χωρίς διακοπή…
Οι χειριστές της αεροπορίας μας τον αντιμετωπίζουν σαν καθημερινή ρουτίνα. Καβαλάρηδες σε σιδερένια άλογα σε ένα συνεχή αγώνα που προκαλεί τα όρια. Αεροδρόμια διασποράς, ρέντινες, σκραμπλ, εμπλοκή. Μέρες μοναξιάς μακριά από την οικογένεια και κακές συνθήκες διαβίωσης. Οι χειριστές μας ξέρουν το παιχνίδι καλά. O εισβολέας αυτήν τη φορά αποχώρησε νικητής, εκμεταλλευόμενος την τεχνολογική του υπεροχή.

H πίκρα των χειριστών της Αεροπορίας μας για το χαμένο συνάδελφό τους υπήρξε μεγάλη. O πόνος γίνεται μεγαλύτερος όμως καθώς εμείς οι υπόλοιποι, οι βολεμένοι στην ασφάλεια και στις δουλίτσες μας, τους ανακαλύπτουμε μετά από κάθε ατύχημα. Και τότε με το θράσος που εξασφαλίζει η άγνοια, προχωρούμε σε κρίσεις και επικρίσεις. Έτσι έγινε και μετά το θάνατο του Νίκου Σιαλμά. Οι πολιτικάντηδες πάντα εκεί για να εξαργυρώσουν και το τελευταίο ίχνος ντροπής σε ψήφους.

Έτσι, η πρώτη αντίδραση αφορά το ερώτημά τους γιατί στάλθηκαν αεροσκάφη δεύτερης γενιάς για αναχαίτιση. Το ερώτημα τέθηκε από εκείνους που είναι κύρια υπεύθυνοι για το ότι δεν διαθέτουμε αρκετά αεροσκάφη τρίτης γενιάς! Παράλληλα, πριν αλέκτωρ λαλήσει, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δηλώνει ότι 
«δεν υπάρχει κίνδυνος από Ανατολάς».

Είναι λοιπόν μάταιη η θυσία του Νίκου Σιαλμά; Όχι βέβαια. Οι κάτοικοι των ακριτικών μας νησιών, βιώνουν καθημερινά τις παραβιάσεις και γνωρίζουν την αυταπάρνηση των χειριστών της Π.Α. Και εκείνοι, πάντα σεμνοί και χωρίς περιαυτολογίες, εξακολουθούν να κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο.
Όχι, ο Νίκος Σιαλμάς δεν ήταν ήρωας. Ήταν ένας άνθρωπος του καθήκοντος.

Εμείς θεωρούμε ότι δεν θα αργήσει η ώρα που το υπόλοιπο σμήνος θα πάρει εκδίκηση για το θάνατό του.


    
Πηγή

Νικόλαος Σιαλμάς: Έπεσε υπερασπιζόμενος τα κυριαρχικά δικαιώματα που η κυβέρνηση απεμπολεί


Σαν σήμερα, πριν από 24 χρόνια, ο υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς έπεσε στο καθήκον της προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Πολλοί ακόμη αεροπόροι και πριν, αλλά και μετά, όπως ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης έπραξαν το ίδιο. Έδωσαν το αίμα τους για τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.


Εθνική κυριαρχία που παρέδωσε ο ΓΑΠ στην τρόικα με την υπογραφή της εγκληματικής συμφωνίας του μνημονίου το 2010, που συνέχισε να εκχωρεί και η τρικομματική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας αποφάσεις αφοπλισμού της χώρας και επιτρέποντας στην Τουρκία να αλωνίζει στο Αιγαίο, είτε από αέρος είτε από θαλάσσης.

Για όσους ξέχασαν, ο 27χρονος υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς σκοτώθηκε ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου, τις πρωινές ώρες (9:17) της 18ης Ιουνίου του 1992 σε αποστολή αναχαίτισης.

Σε άνιση εικονική αερομαχία με τα σύγχρονα τουρκικά F-16 εκείνος προσπάθησε να παλέψει με το Mirage F-1 CG. Έδωσε τη ζωή του για την Πατρίδα και οι πολιτικοί του αρνήθηκαν τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Τα Mirage F-1 CG των 342 και 334 ΜΠΚ υπηρετούσαν μέχρι και τον Ιούνιο του 2003 επειδή η Ελλάδα δεν διέθετε αρκετά κονδύλια σε σχέση με την τουρκική αεροπορική απειλή για να αντικαταστήσει στις προωθούμενες Μοίρες αναχαίτισης με μαχητικά «τρίτης» γενιάς τα παλαιότερα F-1 CG τα οποία έπρεπε να έχουν αποσυρθεί 15 χρόνια μετά την προμήθεια τους.

Τα πρώτα αεροσκάφη «τρίτης» γενιάς, F-16 και Mirage 2000, άρχισαν να παραλαμβάνονται από την Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η προμήθεια τους καθυστέρησε και αντί να γίνει το 1980 έγινε το 1987 και το 1988. Τότε που ήδη η αεροπορία της Τουρκίας πετούσε ήδη τρία χρόνια με F-16 στο Αιγαίο. Είχε συμπληρώσει την δύναμη των 120 F-16 και είχε αρχίσει να αποκαθιστά την ισορροπία στο Αιγαίο και σιγά-σιγά να παίρνει την πολύτιμη εμπειρία της αναχαίτισης.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά το θάνατο του ήρωα Νικόλαου Σιαλμά η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις διολισθαίνουν στην ίδια, αλλά πολύ χειρότερης μορφής κατάσταση. Οι τούρκοι έχουν πάρει σημαντικό… κεφάλι στην ποιοτική και ποσοτική αεροπορική δύναμη, ενώ ετοιμάζονται να ξεφύγουν εντελώς με την παραλαβή των νέων αεροσκαφών F-35. Κι εμείς στην Ελλάδα πανηγυρίζουμε γιατί καταφέραμε να περάσουμε από τη Βουλή κάποια κονδύλια για τη συντήρηση των υπαρχόντων μαχητικών αεροσκαφών και εξασφαλίσαμε μία ποσότητα καυσίμων για να μπορούν να πετάνε.

Επιτρέπουμε δε στην Τουρκία αυτά που έκανε τη δεκαετία του ’80 στον αέρα να τα κάνει σήμερα στη θάλασσα. Την αφήνουμε δηλαδή να κάνει ανενόχλητη «κρουαζιέρες» στο Αιγαίο μέχρι τις ακτές της ανατολικής Αττικής και απλά παρακολουθούμε το γύρω των Κυκλάδων με υψωμένη την ημισέληνο. Τους αφήνουμε να διαμορφώνουν «πεποίθηση νίκης» όπως είπαν και οι ναύαρχοι. Εκ των υστέρων βέβαια.

Οι Έλληνες πολιτικοί υπακούοντας στις εντολές της τρόικας οδηγούν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη αφοπλισμό και τα στελέχη σε εξαθλίωση. Ο Νικόλαος Σιαλμάς επιχείρησε να αντιμετωπίσει τα τουρκικά F-16 με Mirage F-1 CG. Οι αεροπόροι μας τα επόμενα χρόνια με τι;
Όσον αφορά στον ήρωα Νικόλαο Σιαλμά θυμίζουμε κάποια από τα λόγια του πατέρα του όταν αντίκρισε το μνημείο στον Αη Στράτη που «φωτίζει» τον υγρό τάφο του. «...Θυμάμαι που από πιτσιρικάς μού έλεγε: “Θα με γράψουν με μεγάλα γράμματα! Θα φτάσω ψηλά!” Όμως, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι εννοούσε. Πιστεύαμε ότι το έλεγε επειδή θα έμπαινε στη Σχολή Ικάρων. Πού να καταλάβουμε τι ήθελε να μας πει τότε, μιλώντας γι’ αυτά τα μεγάλα γράμματα...».

Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος. Αιωνία του η μνήμη!


Πηγή και Πηγή


ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 6965289839522135763

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item