Widgets

1η Απριλίου 1955: Έναρξη απελευθερωτικού αγώνα ΕΟΚΑ (BINTEO)

Ήταν Πρώτη Απριλίου...


Ήταν πρώτη Απριλίου της Ε.Ο.Κ.Α η αρχή, έτσι αρχίζει ένα ένδοξο άσμα του έπους των ανταρτών  του Γεωργίου Γρίβα  που με θάρρος και αυταπάρνηση έδωσαν  τη ζωή τους και μετατράπηκαν σε σύμβολα του αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού  για Ένωση με την μάνα Ελλάδα. 

Πώς φτάσαμε στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α,  τι προηγήθηκε; 


Η Κύπρος από την οθωμανική κατοχή στην Αγγλική αποικιοκρατία από τις ψεύτικες υποσχέσεις των αποικιοκρατών  στο έπος της 1ης Απριλίου. 


Μεταφερόμαστε λοιπόν  περισσότερο από έναν αιώνα πίσω στο παρελθόν και στην ιστορία, πάμε στο 1878 εκεί όπου η Κύπρος  δίνεται υπό το καθεστώς ενοικίασης από τους Οθωμανούς (που την είχαν κατακτήσει το 1571) στους Βρετανούς και έτσι αρχίζει η Αγγλοκρατία.
Πράγματι ο λαός ανακουφίστηκε που θα φεύγανε οι Τούρκοι, θεώρησαν τους Άγγλους φιλελεύθερους και θεωρούσαν πως τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και η νέα κατοχή που άρχιζε θα ήταν  πιο ελαφριάς μορφής. 

Επίσης είχαν την ψευδαίσθηση πως οι Άγγλοι ως φιλελεύθεροι  θα σέβονταν την επιθυμία των  Ελλήνων της Κύπρου για την Ένωση με την Ελλάδα. 


Στην πραγματικότητα όμως πλανιόνταν  πλάνη  οικτρά, αφού μετέπειτα αποδείχτηκε πως οι Άγγλοι  ήσαν στυγνοί δυνάστες, ανελέητα και αδίστακτα κτήνη που φυσικά δεν σεβάστηκαν και την επιθυμία του λαού της Κύπρου να εναγκαλιστεί από την στοργική αγκαλιά της μητρός Ελλάδος. 


Τα χρόνια κυλούσαν, ο Ελληνισμός της Κύπρου υπέφερε κάτω από τον  Βρετανό αποικιοκράτη, η φλόγα όμως για δικαίωση φούντωνε, ο πόθος της κόρης να συναντήσει την μάνα γινόταν ασυγκράτητος, η ιστορία τόσων αιώνων σιγοψιθύριζε στις ψυχές των νέων της Κύπρου και ζητούσε δικαίωση. 


Έτσι άρχισε η μαγιά να φουσκώνει,  φτάνουμε λοιπόν στα 1931, απόγευμα Τετάρτης, μήνας Οκτώβριος, 21η μέρα του μήνα, χιλιάδες οι νέοι που ξεχύνονται στους δρόμους απαιτώντας την ένωση με την μάνα Ελλάδα από την Εμπορική Λέσχη κοντά στην Φανερωμένη  μέχρι το Κυβερνείο του Άγγλου δυνάστη Ρόναλτ  Στόρς. 


Οι συμπλοκές άρχισαν, το κυβερνείο τυλίχτηκε στις φλόγες ο πόθος για ένωση έγινε μάχη για ένωση, το νερό μπήκε στο αυλάκι, εκείνο το βράδυ πέφτει νεκρός ο  17 χρόνος Ονούφριος Κληρίδης, αυτόν ακολουθούν ακόμη 16 που πέφτουν στον βωμό της ενώσεως και γίνονται οι σημαιοφόροι των επόμενων που θα συνεχίσουν τον ιερό αυτό αγώνα.Η εξέγερση καταπνίγεται, η δυναστεία συνεχίζεται με σκληρούς φόρους και περιοριστικά μέτρα. 


Σιγά, σιγά  φτάνουμε στον Β΄  παγκόσμιο πόλεμο όπου οι  Άγγλοι αποικιοκράτες για να βάλουν την Ελλάδα στον πόλεμο της τάζουν την Κύπρο, το αντίστοιχο πράττουν και στο νησί για να οδηγήσουν του Έλληνες  της Κύπρου στην μάχη, τους υπόσχονται αυτοδιάθεση και ένωση με την μάνα Ελλάδα.Λόγια και υποσχέσεις ψεύτικες. 


Συνεχίζοντας θα δούμε το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 το οποίο διοργανώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Κύπρου στις 15-22 /Ιανουαρίου, το αποτέλεσμα ήταν 98% υπέρ της Ένωσης, ακόμα μία άκαρπη προσπάθεια για επίτευξη του διακαούς πόθου του Ελληνισμού της Κύπρου. 


Έτσι λίγα χρόνια αργότερα και αφού η απόφαση ήταν Ένωση ή Θάνατος, οι νέοι της Κύπρου οργανώθηκαν γύρω από τον γίγαντα στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή και τον πνευματικό Παπα- Σταύρο  Παπαγαθαγγέλου και δημιουργήθηκε η  Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών  Ε.Ο.Κ.Α. Ας δούμε λίγο την προετοιμασία του Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. 

Στην Αθήνα σχηματίστηκε μία δωδεκαμελής Επιτροπή από πρόσωπα της Κύπρου και της Ελλάδας, η οποία αποφάσισε να διεκδικήσει δυναμικά την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Τα μέλη της Επιτροπής επισφράγισαν την πίστη τους στο σκοπό του Αγώνα με όρκο στην Καινή Διαθήκη στις 7 Μαρτίου 1953. 


Ο Γεώργιος Γρίβας ήξερε ότι αναλάμβανε ένα πολύ δύσκολο έργο, αλλά είχε ισχυρή θέληση, αποφασιστικότητα και προπαντός απόλυτη πίστη στο σκοπό του Αγώνα. Αφού μελέτησε τις δυνατότητες διεξαγωγής ένοπλου Αγώνα με δύο επισκέψεις του στην Κύπρο, το 1951 και το 1952, κατάρτισε στην Αθήνα γενικό σχέδιο δράσης, το οποίο έθεσε σ' εφαρμογή αμέσως μετά τη μυστική άφιξή του στις ακτές της Πάφου το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου 1954. Στη συνέχεια θα δούμε τους τρόπους που η Ε.Ο.Κ.Α εξασφάλιζε οπλισμό. 

Για την εισαγωγή οπλισμού στην Κύπρο από την Ελλάδα ο Διγενής χρησιμοποίησε φίλους και συνεργάτες του. Το πρώτο φορτίο όπλων έφτασε στην Κύπρο τον Μάρτιο του 1954. Μ' αυτά τα λίγα όπλα ξεκίνησε ο Αγώνας της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955. Ένα δεύτερο φορτίο, που μεταφερόταν με το πλοιάριο «Άγιος Γεώργιος» τον Ιανουάριο του 1955, κατασχέθηκε από τις Αγγλικές Αρχές, κατόπιν προδοσίας, κοντά στο χωριό Χλώρακα της Πάφου. 


Κατά τη διάρκεια του Αγώνα λειτούργησε μυστικό σχέδιο αποστολής όπλων στην Κύπρο με επιβατικά πλοία της γραμμής Πειραιά-Λεμεσού. Άλλα όπλα έφταναν με το ταχυδρομείο της Πάφου και με άλλους τρόπους. Στις 29 Ιανουαρίου του 1956 ο οπλισμός της ΕΟΚΑ εμπλουτίστηκε με 800 περίπου κυνηγετικά όπλα Ελληνοκυπρίων, που είχαν πάρει απ' αυτούς μέλη της ΕΟΚΑ. 


Ένας άλλος τρόπος, με τον οποίο η ΕΟΚΑ εξασφάλιζε όπλα ήταν οι επιθέσεις σε αστυνομικούς σταθμούς και από νεκρούς Άγγλους στρατιώτες. Μερικά όπλα ήταν επιτόπιας κατασκευής σε ειδικά εργαστήρια, στα οποία κατασκευάζονταν επίσης ωρολογιακές βόμβες, νάρκες και άλλο πολεμικό υλικό. 


Έτσι λοιπόν οργανώθηκε και εξοπλίστηκε η Ε.Ο.Κ.Α. Στη συνέχεια, ας δούμε την βραδιά έναρξης του αγώνα, την προκήρυξη και τους τρόπους δράσης. 


Στα τέλη Μαρτίου του 1955 η ΕΟΚΑ ήταν έτοιμη για το ξεκίνημα του Αγώνα. Τη νύκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου, 30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα, οι ομάδες της ΕΟΚΑ έδρασαν με επιτυχία. Εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λευκωσία, τη Λάρνακα, τη Λεμεσό και στρατιωτικές επισταθμίες. Η ΕΟΚΑ είχε τότε τον πρώτο της νεκρό. Ήταν ο Μόδεστος Παντελή από το Λιοπέτρι, που πέθανε από ηλεκτροπληξία στην προσπάθειά του ν' αποκόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, για να δράσουν οι ομάδες της ΕΟΚΑ. 


Την 1η Απριλίου 1955 κυκλοφόρησε η πρώτη προκήρυξη του Διγενή που άρχιζε με τούτα τα λόγια: «Με την βοήθειαν του Θεού, με πίστιν εις τον τίμιον αγώνα μας, με την συμπαράστασιν ολοκλήρου του Ελληνισμού και με την βοήθειαν των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα διά την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού». 


Οι δολιοφθορές σε κυβερνητικά κτίρια, αστυνομικούς σταθμούς και στρατιωτικές εγκαταστάσεις συνεχίστηκαν σ' όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Η ΕΟΚΑ με τη δράση της προξενούσε υλικές ζημιές και θύματα μεταξύ των Άγγλων. Μερικές από τις τολμηρές επιχειρήσεις των πρώτων μηνών του Αγώνα της ΕΟΚΑ είναι:
α) Η τοποθέτηση ωρολογιακής βόμβας στις 25 Μαΐου κάτω από το κάθισμα του Κυβερνήτη Άρμιτεϊτζ στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας. Η βόμβα εξερράγη λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση του Κυβερνήτη.
β) Η επίθεση στον αστυνομικό σταθμό του Αμιάντου στις 22 Ιουνίου 1955 από ανταρτική ομάδα.
γ) Η επίθεση στο μεταλλείο Μιτσερού στις 22 Σεπτεμβρίου 1955 από ανταρτική ομάδα. 

Βλέπουμε λοιπόν πώς άρχισε ο ένδοξος αυτός αγώνας για λευτεριά και ένωση. Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου όμως δεν βρίσκει σύμφωνους τους Τούρκους έποικους από την εισβολή του 1571, οι οποίοι μετονομάστηκαν με τα χρόνια τουρκο"κύπριοι" και βρίσκουν υποστήριξη στο πρόσωπο του Άγγλου Κυβερνήτη και στους  Κομμουνιστές του νησιού οι οποίοι με την πρώτη ευκαιρία προδίδουν αγωνιστές και συνεργάζονται με Άγγλους και Τούρκους. 


Τα νιάτα της Κύπρου σαν γνήσια βλαστάρια του Λεωνίδα, του Καραϊσκάκη του Κολοκοτρώνη, και όλων των  τεράστιων στρατηγών του Έθνους, αποφάσισαν να  ορθώσουν το ανάστημα τους στον Άγγλο κατακτητή, δεν λογάριασαν όπλα δύναμη και αριθμούς, την 1η Απριλίου του 1955 τα παλικάρια του Γεωργίου Γρίβα Διγενή  στις 00:30  αρχίζουν να ανατινάζουν την ησυχία των κατακτητών, το όραμα πλησίαζε και ο αγώνας για την Ένωση έπαιρνε σάρκα και οστά. 


Την 1η Απριλίου άρχιζε ο ιδανικότερος ο ομορφότερος, ο πιο επικός και ρομαντικός αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου. 


Αμούστακα παιδιά πέθαναν στην αγχόνη, νέοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ, κάηκαν ζωντανοί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν μα δεν υπέκυψαν. Ορκίστηκαν ένωση και ήταν πρόθυμοι να πεθάνουν για αυτήν, αυτοί που έλεγαν πως οι Ήρωες πολεμάνε σαν  Έλληνες  τώρα τους εκτελούν γιατί επιδιώκουν την λευτεριά τους. 


Μια χούφτα νέων, Καραολής, Παλληκαρίδης, Αυξεντίου, Πατάτσος, Δράκος, Γιωργάλλας, Μάτσης, Κάρυος, και πολλά άλλα παλληκάρια τα έβαλαν και διέλυσαν μία ολόκληρη αυτοκρατορία, έναν τεράστιο στρατό. Αυτοί που πανηγύριζαν για την νίκη τους στον Β' παγκόσμιο πόλεμο ταπεινώθηκαν από τον γέρο της  λευτεριάς τον μυθικό στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή. 


Οι άθλιοι χειρισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες της τότε πολιτικής ηγεσίας του νησιού και της Ελλάδος έφεραν τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου την ταφόπλακα του ονείρου για Ένωση  και τον Δούρειο Ίππο για τις Τουρκικές βλέψεις στο νησί.


Αγώνας της ΕΟΚΑ: Το Έπος του Ελληνισμού της Κύπρου


Αγώνας της ΕΟΚΑ: Το Έπος του Ελληνισμού της Κύπρου

Άρθρο από την εφημερίδα "Εμπρός" που κυκλοφορεί.

Συμπληρώθηκαν ήδη 60 έτη από την ιστορική ημερομηνία 1-4-1955 κατά την οποίαν ο Κυπριακός Ελληνισμός ξεσηκώθηκε για την αποτίναξη της Αγγλικής αποικιοκρατίας, υπό την οποίαν στέναζε τότε υπόδουλος ο Ελληνισμός της Κύπρου. Ο άνισος αυτός Αγώνας διήρκεσε από το 1955 μέχρι το 1959.

Η μαρτυρική Κύπρος από την μυθική εποχή υπήρξε Ελληνική, παρά τους αγώνες και τις θυσίες των τέκνων της, δεν έχει γευθεί ακόμη την χαρά της ελευθερίας και την πολυπόθητη ΕΝΩΣΗ της με την μητέρα Πατρίδα. Παρά το ότι επεχείρησε δεκάδες φορές ν’ αποτινάξει τους κατακτητικούς ζυγούς και να σπάσει τα δεσμά της δουλείας, έχοντας ποτίσει με το αίμα των παιδιών της το δένδρο της Ελευθερίας.

Για να μαθαίνουν οι νέοι μας, ας δούμε πώς και γιατί ξεκίνησε αυτός ο άνισος και τιτάνιος αγώνας των αδελφών μας Κυπρίων. Όπως έχει προαναφερθεί, τότε η Κύπρος στέναζε υπόδουλη υπό τον Άγγλο αποικιοκράτη και κατακτητή. Το 1952 είχε προηγηθεί η διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος των Ελληνοκυπρίων, για την αυτονομία τους και την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την μητέρα Πατρίδα. Στο Δημοψήφισμα αυτό το 96% των Ελλήνων είχε ψηφίσει υπέρ της αυτονομίας και ΕΝΩΣΗ της Κύπρου.

Αντιπροσωπεία Ελληνοκυπρίων μετέβη στην Αγγλία για να επιδώσει στον τότε υπουργό Αποικιών Χόπκινς το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Ο Άγγλος υπουργός Αποικιών απάντησε επί λέξει με την προσβλητική φράση λέγοντας «Τι θέλουν τέλος πάντων αυτοί οι Ελληνοκύπριοι, αυτοί δεν είναι Έλληνες είναι μπάσταρδοι απόγονοι πειρατών»Αυτή η προσβλητική φράση για την Κύπρο και την Ελλάδα απετέλεσε την σταγόνα η οποία ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής των αδελφών μας Κυπρίων, οι οποίοι πλέον αποφάσισαν να πάρουν την τύχη στα χέρια τους με τον ένοπλο αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α..

Ας μην επηρεαζόμαστε σήμερα από το πώς εξελίχτηκε και πού κατέληξε, αυτός ο τιτάνιος και ιερός αγώνας και πού τον οδήγησαν τα σφάλματα, η ιδιοτέλεια, ο καιροσκοπισμός και η ανικανότητα προδοτών μικροπολιτικάντηδων, οι οποίοι κατά καιρούς χειρίστηκαν αυτό το μεγάλο Εθνικό θέμα, τόσο εδώ στην μητροπολιτική Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Όλες οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες της Ελλάδος και Κύπρου, χρησιμοποίησαν αυτό το τόσο σοβαρό Εθνικό θέμα, ως εφαλτήριο για την επίτευξη μικροπολιτικών επιδιώξεων.
Για το ατυχές τελικό αποτέλεσμα του Αγώνα, δεν φταίνε οι Κύπριοι αδελφοί μας και οι ήρωες της Ε.Ο.Κ.Α. οι οποίοι δεν ηττήθηκαν από τον δυνάστη Άγγλο κατακτητή. Οι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. αγωνίστηκαν για την επιτυχία του ιερού σκοπού που ήταν η ΕΝΩΣΗ με την Ελλάδα.

Στρατιωτικός αρχηγός του αγώνα ήτο ο απόστρατος Κύπριος Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, ο θρυλικός Γεώργιος Γρίβας - Διγενής. Την πολιτική διεύθυνση του αγώνα είχε η Εθναρχούσα Ορθόδοξη Εκκλησία της Κύπρου. Πριν εκραγεί αυτός ο ιερός αγώνας, η Εκκλησία, επί σειρά ετών, αθόρυβα και μεθοδικά είχε προπαρασκευάσει την Κυπριακή νεολαία, γι’ αυτόν τον αγώνα. Οι Χριστιανικές Κυπριακές Ορθόδοξες Οργανώσεις Ο.Χ.Ε.Ν. (Οργάνωση Χριστιανικής Ένωσης Νέων - Νεανίδων), η Χριστιανική Οργάνωση Π.Ο.Θ.Ο.Ι. (Παγκύπρια Οργάνωση Χριστιανικών Ορθοδόξων Ιδρυμάτων), καθώς και τα Κατηχητικά Σχολεία (όλων των βαθμίδων Εκπαιδεύσεως) είχαν πυρώσει τις καρδιές και τις ψυχές των νέων της Κύπρου και τους είχαν προπαρασκευάσει πνευματικά, Εθνικά και ηθικά για ό,τι θα επακολουθούσε.

Όταν έφθασε η ευλογημένη ημέρα (1-4-1955) να ηχήσουν οι σάλπιγγες του ξεσηκωμού, όλοι οι Έλληνες της Κύπρου μας, έδωσαν το παρών και ό,τι μπορούσαν για τον ιερό αγώνα. Η μητροπολιτική Ελλάδα δεν παρέμεινε απαθής και αμέτοχη σ’ αυτόν τον ιερό αγώνα. Οι δρόμοι των Αθηνών και όλων των Ελληνικών πόλεων της επαρχίας, συγκλονίζοντο καθημερινά από τις μαθητικές και φοιτητικές διαδηλώσεις, με το ρυθμικό σύνθημα «Ε... Ε... ΕΝΩΣΗ». Η Εκκλησία, η ομογένεια και ο πνευματικός κόσμος, πλην ελαχίστων, βρέθηκαν συμπαραστάτες και αρωγοί στον ιερό αγώνα, για την Ελευθερία των αδελφών μας Κυπρίων και την ΕΝΩΣΗ.

Το νησί των Αγίων, η αιματοβαμμένη Κύπρος μας, μετατρέπεται σ’ ένα απέραντο ενεργό ηφαίστειο, το φυτίλι του ξεσηκωμού μεταδίδει την επανάσταση του Κυπριακού λαού, εναντίον των Άγγλων δυναστών, από το ένα άκρο της νήσου στο άλλο.
Η Εθναρχούσα Ορθόδοξη Εκκλησία ευλογεί, στηρίζει και εμπνέει τους μαχητές τονώνοντάς τους ηθικά και πνευματικά. Μεγάλες σύγχρονες σεπτές μορφές της Εκκλησίας της Κύπρου, ήταν ο Μακαριστός Επίσκοπος Κυρηνείας Κυπριανός, ο Μητροπολίτης Σαλαμίνος και αργότερα Μητροπολίτης Πάφου Γεννάδιος και ο οικονόμος πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Σταύρος Παπαγαθαγγέλου, ο επονομαζόμενος «Παπαφλέσσας» του αγώνα.

Θα επιτραπεί στον γράφοντα να κάνει ειδική μνεία για τον πατέρα Σταύρο Παπαγαθαγγέλου, του οποίου ο γράφων υπήρξε πνευματικό τέκνο επί 4 1/2 έτη, που υπηρέτησε ως Αξ/κός στην Κυπριακή Εθνοφρουρά. Ο πατήρ Σταύρος είναι ο σεπτός και σεμνός ιερέας, ο οποίος μέσα από τις Χριστιανικές Οργανώσεις στρατολογούσε, μυούσε και όρκιζε στο Ιερό Ευαγγέλιο τους αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. και τους έθετε στην διάθεση του αρχηγού Διγενή για την πλαισίωση των ανταρτικών ομάδων της Ε.Ο.Κ.Α.. Για την Εθνική δράση του αυτή συνελήφθη από τους Άγγλους και εξορίστηκε.

Ελλαδίτες κληρικοί και Θεολόγοι κήρυκες της Χριστιανικής Οργανώσεως «ΖΩΗ», όπως ο μακαριστός πατήρ Ανάργυρος Σταματελόπουλος, γόνος της οικογένειας των Εθνικών αγωνιστών του 1821, βρέθηκαν στο μαρτυρικό νησί, την Κύπρο και στην πρώτη γραμμή του αγώνα, μαζί με τους ήρωες αγωνιστές, και με τα φλογερά Ορθόδοξα κηρύγματά τους πυρπολούν και συγκλονίζουν ψυχικά το μαρτυρικό νησί.

Ο θρυλικός αρχηγός του αγώνα Γεώργιος Γρίβας - Διγενής, είναι ο μπαρουτοκαπνισμένος Αξ/κός από την συμμετοχή του στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Μικρασιατική Εκστρατεία, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον επάρατο Συμμοριτοπόλεμο. Κατευθύνει και συντονίζει τον ιερό αγώνα και την δράση των ανταρτών της Ε.Ο.Κ.Α. στα βουνά, στις πόλεις και τα χωριά, με μοναδική δεξιοτεχνία, η οποία αποτελεί μοναδικό και σπάνιο παράδειγμα παγκόσμιο, διεξαγωγής ανταρτοπολέμου σε περίκλειστο εδαφικό χώρο (νήσος Κύπρος). Επί 4 συνεχή έτη δράσεως ανορθόδοξα κατεδιώκετο από μία από τις πλέον ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της εποχής και του κόσμου (Αγγλική Αυτοκρατορία) και παρέμενε ασύλληπτος, χωρίς να μπορέσουν να εντοπίσουν ούτε το κρησφύγετό του οι κατακτητές, προξενώντας τους τεράστιες υλικές φθορές με την ανορθόδοξη δράση των αγωνιστών ανταρτών της Ε.Ο.Κ.Α..

Όλοι αυτοί οι σύγχρονοι Εθνομάρτυρες του Κυπριακού Ελληνισμού, είτε άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών, στα σαμποτάζ, στις αγχόνες των Κυπριακών φυλακών που είχαν στήσει και χρησιμοποιούσαν οι αποικιοκράτες κατακτηταί Άγγλοι μεσούντος του 20ού αιώνος, είτε φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν ανελέητα με μεσαιωνικές μεθόδους.

Σήμερα, ο εχθρός (Τουρκία) ευρίσκεται εντός των τειχών και με την γνωστή Οθωμανική δολιότητα επιχειρεί να εκτουρκίσει, το παράνομα κατεχόμενο από το 1974 Β. τμήμα της Κύπρου. Ό,τι Όσιο και Ιερό υπάρχει στο μαρτυρικό νησί, από τους μυθικούς χρόνους και αποδεικνύει την Ελληνικότητα του νησιού, βεβηλώνεται, καταστρέφεται ή αφανίζεται από προσώπου γης. Σύγχρονοι Μέττερνιχ, Φαλμεράιερ και διεθνείς τυχοδιώκτες μας προτρέπουν (Έλληνες - Κυπρίους) και μας εκβιάζουν να συμβιβαστούμε και να εκποιήσουμε τα ΟΣΙΑ και ΙΕΡΑ μας σε «τιμές ευκαιρίας», ξεπουλώντας Πατρίδα, Ορθοδοξία, ήρωες, ανθρώπινα δικαιώματα, Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και την Δημοκρατία.

ΗΛΙΑΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ταξίαρχος ε.α.
Επίτιμος Πρ/δρος. Λ.Ε.Κ Θεσσαλίας

www.xryshaygh.com


ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΞΙΦΟΣ ΤΗΝ ΟΡΙΖΕΙΣ Ή ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΞΙΖΕΙΣΑΘΗΝΑ 1-4-2015.


Στο παζάρι της οικουμένης σαν βγεις με το χέρι τής επαιτείας σηκωμένο, το ρολόι τής Φυλής το βιολογικό είναι τελειωμένο. Είσαι ένα παράσιτο που δεν αξίζεις να ζεις, δεν δικαιούσαι το μέλλον σε άλλες γενιές να δεσμεύσεις. Την λευτεριά σου με το ξίφος την ορίζεις, ειδάλλως δεν την αξίζεις. Ότι ο Έλλην ο αληθινός φτιάχνει την φύση του την τωρινή ισάξια και καλύτερη ακόμη από τα περασμένα και δεν κάθεται ποτέ βουβός πάνω στα ερειπωμένα μεγαλεία.

Τα σκαλοπάτια τής λευτεριάς οδηγούν μέσα από θυσίες και από πόθο μέγα στον θρόνο τής κραταιώσεως τού Ελληνικού Έθνους. Ο σπόρος τού Ελληνισμού πέφτει επάνω σε τραχιά γη που την ποτίζει το αίμα των πολεμιστών του, ώστε να θεριέψει το δέντρο τής Φυλής και οι νέοι ανθοί του. Τα δε Ιδανικά τής Ελληνικής Φυλής δεν είναι υλικά, δεν είναι πρόσκαιρα, δεν είναι μονάχα μιας εποχής.

Μέσα μας ξαναγεννιούνται οι Έλληνες όλων των περασμένων χρόνων και συναντούν το μέλλον. Δεν είναι μέλημά μας το χρήμα. Να ορίζουμε τις ζωές μας και τις επιλογές που ξανοίγονται εμπρός μας, να αναπνέουμε και να δημιουργούμε σε χώμα ελληνικό. Αυτό θέλουμε.

Μοιρολάτρες και τρόφιμοι τής νεοταξικής αρένας, έτοιμοι να μάς κατασπαράξουν τα κτήνη τής παγκοσμιοποίησης. Δεν είστε αυτοί ωρέ Έλληνες, εκτός κι αν δεν είστε καν Έλληνες. Με ταγούς που σέρνονται στα τέσσερα στις αυλές των μεγάλων, άλλος σε ανατολή κι άλλος σε δύση. Μπροστά στις κάμερες, αφού πίσω από τις κάμερες υποκλίνονται στους εμπόρους των εθνών πρόθυμα.

Πάρτε εσείς πετρέλαιο, πάρτε εσείς φυσικό αέριο και λιμάνια. Με τον ραγιά να ξεφυσά, γιατί δεν μπορεί να θρέψει την φαμίλια του. Αρκεί να μένει βουβός, πεισιθάνατος ανάμεσα σε κομματικά μαντριά και προβατόσχημους λύκους για προστάτες.Οι αρένες είναι για τούς αδύναμους, τα δε στάδια των νικηφόρων αγώνων για τούς δυνατούς. Η ίδια η ζωή είναι για τούς δυνατούς, για κείνους που με την πίστη τους υπερβαίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Αν ο εθνάρχης Κολοκοτρώνης θεωρούσε τα χαράτσια ως σωστικά προγράμματα, τότε η Επανάσταση τού Εικοσιένα δεν θα είχε γίνει ποτέ και εμείς δεν θα βλέπαμε ποτέ το φως τής ημέρας ως Έλληνες και Χριστιανοί.

Αν τα αδέρφια μας τής ΕΟΚΑ, τα παιδιά τού Γρίβα – Διγενή, λογαριάζανε την ήρεμη αστική ζωή και την κηδεμονία τού Άγγλου πάνω από την Πατρίδα τους, αν θεωρούσανε τούς Τούρκους αδέρφια τους, τότε δεν θα δίνανε ό,τι πολυτιμότερο διέθεταν για το Ελληνικό Έθνος. Διότι για Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα και όχι για ανεξάρτητο προτεκτοράτο πολέμησε ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Έφτασε ο καιρός να ρίξουμε στον λάκκο των λεόντων εκείνους που σκάβουν τον δικό μας λάκκο. Να ξεσχίσουμε τα χαρτιά τής κηδεμονίας με την εθνική αντεπίθεση για την Τιμή τής Πατρίδος.

Ξύπνα καημένε μου ραγιά. Βγες από τα μαντριά των ψευτορωμιών σκλάβων και τις φοβέρες των μισελλήνων. Τα όρη και οι θάλασσες και κάθε σπιθαμή ελληνικής γης, λεύτερης και προσωρινά σκλαβωμένης, είναι μετερίζια πάνω στα οποία δεσπόζει το αιώνιο παράγγελμα Νίκη ή Θάνατος. Με το ίδιο παράγγελμα ο Αυξεντίου, ο Καραολής, ο Δημητρίου και όλα τα αμούστακα παιδιά τής θρυλικής ΕΟΚΑ άναψαν την φλόγα κατά τής αγγλικής αποικιοκρατίας εκείνη την πρώτη τού Απρίλη.

Να πάρουμε λοιπόν μιαν ανηφοριά και να ανέβουμε στις βουνοπλαγιές και τα προσκυνήματα τής νέας δόξης. Να δώσουμε μάθημα ζωής στα παιδιά μας πως το κεφάλι ο Έλλην δεν το σκύβει ποτέ. Πως η Πατρίδα είναι απάτητος ναός ελληνικότητας.Κάθε λιθάρι έχει την δική του ματωμένη ιστορία και την ιστορία μας δεν την παραδίδουμε στα σκυλιά τού νεοταξισμού. Πολιτισμός και πόλεμος, πίστη και κατάκτηση μαζί. Τα μονοπάτια που οδηγούν στην Αθανασία της Φυλής άνοιξαν πάλι οι Ήρωες τής ΕΟΚΑ.

Να σπουδάσεις πρώτα την Ελλάδα στο καμίνι τού Αγώνα. Τα πύρινα γράμματα τού αίματος και τής καρδιάς. Να ποια είναι η ευχή της μάνας στο παιδί, να ποιος είναι ο Έλλην.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
http://ethnikistikosagwn.blogspot.com


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΑΘΛΙΕΣ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ

Άτιμοι και ψεύτες οι Άγγλοι (και) στο θέμα της ΚύπρουΆτιμοι και ψεύτες οι Άγγλοι (και) στο θέμα της Κύπρου

Πολλά ειπώθηκαν και πολλά θα ειπωθούν ακόμη για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, ο οποίος εφέτος συμπληρώνει 60 χρόνια από την έναρξή του στις 1 Απριλίου 1955. Ένας Αγώνας, ο οποίος εδοξάσθη στα βουνά και τις πόλεις της Κύπρου, αλλά προδόθηκε από τις ενέργειες της θλιβερής τριάδας Καραμανλή – Αβέρωφ – Μακαρίου, οι οποίοι με τις κατάπτυστες συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου παραμέρισαν την πολυπόθητη Ένωση, βάζοντας στην θέση της ένα κακέκτυπο «ανεξάρτητου» κράτους. Ας δούμε το ζήτημα της Κύπρου από μια άλλη οπτική ιστορική γωνία.

Στο παρελθόν, πριν την έναρξη του ενόπλου αγώνα της ΕΟΚΑ, κάθε φορά που ετίθετο το θέμα της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα, οι εκάστοτε κυβερνήσεις της Αγγλίας αντιδρούσαν έντονα αρνητικά. Μάλιστα, το 1939 η Αγγλία, έχοντας την ανάγκη της Ελλάδας ενόψει του επερχόμενου πολέμου με την Γερμανία, εξαπατά (για πολλοστή φορά από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους) τους Έλληνες, υποσχόμενη ότι μετά την ήττα των Γερμανών η Κύπρος θα γίνει Ελληνική… Αυτή η ψευδής υπόσχεση έκανε χιλιάδες Κυπρίους να πάρουν μέρος στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας, με πολλούς απ΄αυτούς να χάνουν μάλιστα και την ζωή τους.


Η μεγάλη απάτη θα αποκαλυφθεί όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν στην Ελλάδα και στην συνεδρίαση του Πολεμικού Συμβουλίου ο Άγγλος πρέσβης Πάλαιρετ, κατ΄εντολήν του υπουργού εξωτερικών Ήντεν, δεν επέτρεψε στον Βασιλιά και την Ελληνική Κυβέρνηση να πάνε στην Κύπρο, όπως είχε προτείνει ο αρχιστράτηγος Παπάγος, αλλά στο Κάιρο, για να μην δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Κύπρος θεωρείται από την Ελλάδα ως δικό της έδαφος, οπότε μεταπολεμικά θα υπήρχαν αξιώσεις για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα!Λίγα χρόνια αργότερα οι Άγγλοι κρεμούσαν τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ για την πεποίθησή τους ότι η Κύπρος πρέπει να ενωθεί με την Μητέρα Ελλάδα…Γιώργος Μάστορας

www.xryshaygh.com


Ύβρεις του ΚΚΕ για την ΕΟΚΑ, ανήμερα της 60ης επετείου από την έναρξη του αγώνα τηςΎβρεις του ΚΚΕ για την ΕΟΚΑ, ανήμερα της 60ης επετείου από την έναρξη του αγώνα της

Αμετανόητα ανθέλληνες και μόνιμα απόντες από τους Εθνικούς Αγώνες, οι μπολσεβίκοι του ΚΚΕ «τίμησαν» με τον δικό τους τρόπο τα 60 χρόνια από την έναρξη του ένοπλου εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, την 1η Απριλίου 1955.

Στη φυλλάδα τους, τον «(β)ριζοσπάστη», στη στήλη «Σαν σήμερα» λένε τα εξής: «1955: Έναρξη του ένοπλου αγώνα της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), που στόχο είχε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Είχε έντονο αντικομμουνιστικό και εθνικιστικό χαρακτήρα. Επικεφαλής ήταν ο Γ. Γρίβας (που στην Κατοχή έδρασε ως αρχηγός της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Χ), ενώ τη συγκατάθεσή του είχε δώσει και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Στο στόχαστρό της βρέθηκαν Τουρκοκύπριοι, αλλά και συνδικαλιστές, μέλη και στελέχη του ΑΚΕΛ. Η δράση της συντέλεσε στην έξαψη του εθνικιστικού μίσους».

Στα «βλήματα» του ΚΚΕ έχουμε να πούμε, εν ολίγοις, τα εξής:

α) Ο Αγώνας ενός σκλαβωμένου τμήματος του Ελληνισμού, για την ενσωμάτωσή του στον εθνικό κορμό έχει ως δεδομένο τον Εθνικιστικό του χαρακτήρα.

β) Τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΑΚΕΛ όχι μόνο στάθηκαν ενάντιοι στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά φρόντισαν από τη μία πλευρά να χαρακτηρίσουν «βαρελότους» και «τρακατρούκες» τους σκληροτράχηλους Μαχητές της, ενώ από την άλλη ως κοινοί ρουφιάνοι από τον ραδιοφωνικό σταθμό «η φωνή της αλήθειας», που έδρευε στη Μόσχα, φρόντισαν να πληροφορήσουν τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές, ότι πίσω από το ψευδώνυμο του Διγενή κρυβόταν ο Γεώργιος Γρίβας.

γ) Οι Τουρκοκύπριοι «που βρέθηκαν στο στόχαστρο» της ΕΟΚΑ ήταν οι αστυνομικοί βασανιστές που είχαν επιστρατεύσει οι άγγλοι αποικιοκράτες για να ξυλοφορτώσουν βάναυσα τον Κυπριακό Λαό, ο οποίος διαδήλωνε υπέρ της Ένωσης και συμπαρατασσόταν στο πλευρό της ΕΟΚΑ.

δ) Ακόμα και ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είχε υποκλιθεί μπροστά στο μεγαλείο των Αγωνιστών της ΕΟΚΑ και εμπνεύστηκε από τις τακτικές της για το δικό του αντάρτικο.

ε) Οι υμνητές, του Στάλιν του μεγαλύτερου εγκληματία της ανθρωπότητας, καθώς και του αχυράνθρωπου και γλείφτη του, του Ζαχαριάδη (ένα από τα μεγαλύτερα καθάρματα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, ο οποίος στο τέλος γνώρισε τη μοίρα που επί χρόνια επεφύλασσε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους), είναι ολοφάνερο ότι δεν μπορούν να έχουν καμία σχέση με τις αγωνιστικές παραδόσεις του Λαού μας.

Μια ζωή ξενόδουλοι και εντολοδόχοι μιας ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης (ΕΣΣΔ) προσπαθούν εδώ και 25 χρόνια να διαχειριστούν την ορφάνια τους, μιας και το κεντρικό κατάστημα στη Μόσχα έχει κλείσει ρολά. Την ΕΟΚΑ και τους Μαχητές της, δεν είναι άξιοι να τους αντικρύσουν όχι μόνο στα μάτια αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός τους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ  ΕΟΚΑ: Η τελευταία Εθνική Οργάνωση ξεκινάει τον ιερό αγώνα της στην Κύπρο σαν σήμερα πριν 60 χρόνια


Η Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) ήταν η οργάνωση των Ελληνοκυπρίων στην οποία χρωστάει την ελευθερία της η Κύπρος από την βρετανική κατοχή και ιδρύθηκε σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, την 1η Απριλίου 1955...


Έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 και κυρίαρχο αίτημα ήταν η ένωσή της με την μητέρα Ελλάδα. Ένα αίτημα που προδόθηκε από το εσωτερικό μέτωπο με τον Μακάριο να επιλέγει την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους, παρά την ένωση. Κάτι που εν συνεχεία η Κύπρος το πλήρωσε με τον ακρωτηριασμό της.Ο Γεώργιος Γρίβας, πρώην αρχηγός της αντικομμουνιστικής Οργάνωσης Χ στη δεκαετία του 1940, είχε συλλάβει από νωρίς την ιδέα της ένοπλης δράσης στην Κύπρο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, παρουσίασε τις απόψεις του στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο Γ΄, ο οποίος αρχικά ήταν αρνητικός.Το 1952 πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων, στις οποίες συμμετείχαν εκτός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακάριου Γ΄ και του ίδιου του Γρίβα, ο κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος Αχιλλέας Κύρου και οι δικηγόροι Σάββας και Σωκράτης Λοϊζίδης, καθώς και Ελλαδίτες και Ελληνοκύπριοι πνευματικοί άνθρωποι και στρατιωτικοί. Σύνδεσμος με την Κύπρο ήταν ο Ανδρέας Αζίνας.Ο Μακάριος Γ΄ είχε και πάλι δισταγμούς. Τελικά συναίνεσε το 1954, με τον όρο ότι οι επιθέσεις θα γίνονταν κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων χωρίς ... ανθρώπινα θύματα!Ο Γρίβας, έχοντας προετοιμάσει το έδαφος με παλιότερες επισκέψεις του στο νησί, αφού μετακινήθηκε αρχικά στη Ρόδο, έφτασε και στην Κύπρο. Η σύλληψη του ελλαδικού καϊκιού "Άγιος Γεώργιος", που μετέφερε πολεμοφόδια στο νησί, από τους Βρετανούς τον Ιανουάριο του 1955 δεν εμπόδισε τελικά τη σύσταση της οργάνωσης.Η στάση της Κυβέρνησης Παπάγου απέναντι στην ΕΟΚΑ θεωρούνταν από τους Άγγλους και τους Τούρκους φιλική και υποστηρικτική. Όμως αρχικά ο Αλέξανδρος Παπάγος, ενήμερος για τις προθέσεις του Γρίβα, προσπάθησε να τον αποθαρρύνει. Μάλιστα φαίνεται να είχε διατάξει τη σύλληψή του όσο ήταν στη Ρόδο όμως η διαταγή είχε φτάσει καθυστερημένα αφού ο Γρίβας είχε φύγει για την Κύπρο. Μετά την απόρριψη της ελληνικής προσφυγής στον ΟΗΕ αποδέχθηκε ο Παπάγος το ενδεχόμενο της ένοπλης δράσης.Αυτό που είναι σίγουρο όμως είναι ότι Ελλαδίτες ιθύνοντες, ακόμα και άνθρωποι γύρω από τον Παπάγο, βοηθούσαν στο πρώτο αυτό στάδιο την ΕΟΚΑ.Σε κάθε περίπτωση ο Γρίβας δεν λάμβανε εντολές από την ελληνική κυβέρνηση: η ΕΟΚΑ οργανώθηκε και στελεχώθηκε με την προσωπική φροντίδα του ίδιου του αρχηγού της.


Οι μαχητές της ΕΟΚΑ στρατολογούνταν κατ΄ εξοχήν από οργανώσεις της Εθναρχίας και κυρίως οργανώσεις της νεολαίας. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα μέλης της ΕΟΚΑ προέρχονταν από οργανώσεις όπως η ΟΧΕΝ, η ΠΕΟΝ, η ΣΕΚ και η ΠΕΚ ενώ δεν ήταν λίγοι και οι μαθητές σχολείων.

Οι αγωνιστές, πριν γίνουν μέλη της ΕΟΚΑ, έδιναν όρκο με τον οποίο δεσμεύονταν ότι θ' αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την απελευθέρωση της Κύπρου. Έλεγαν ορκιζόμενοι:

"Ορκίζομαι εις το όνομα της Αγίας Τριάδος ότι:

1. Θα αγωνισθώ με όλας μου τας δυνάμεις δια την απελευθέρωσιν της Κύπρου από τον Αγγλικόν ζυγόν, θυσιάζων και αυτήν την ζωήν μου.

2. Δεν θα εγκαταλείψω τον αγώνα υπό οιονδήποτε πρόσχημα παρά μόνον όταν διαταχθώ υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως και αφού εκπληρωθή ο σκοπός του αγώνος.3· Θα πειθαρχήσω απολύτως εις τας διαταγάς του Αρχηγού της Οργανώσεως και μόνον τούτου.
4. Συλλαμβανόμενος θα τηρήσω απόλυτον εχεμύθειαν τόσον επί των μυστικών της Οργανώσεως όσον και επί των ονομάτων των συμμαχητών μου, έστω και εάν βασανισθώ δια να ομολογήσω.

5. Δεν θα ανακοινώ εις ουδένα διαταγήν της Οργανώσεως ή μυστικόν το οποίον περιήλθεν εις γνώσιν μου παρά μόνον εις εκείνους δι' ους έχω εξουσιοδότησιν υπό του Αρχηγού της Οργανώσεως.

6. Τας πράξεις μου θα κατευθύνη μόνον το συμφέρον του αγώνος και θα είναι απηλλαγμέναι πάσης ιδιοτέλειας ή κομματικού συμφέροντος.

7. Εάν παραβώ τον όρκον μου θα είμαι ΑΤΙΜΟΣ και άξιος πάσης ηρωρίας»Με τον πιο πάνω όρκο δεσμευμένοι οι αγωνιστές είχαν ακμαίο και σταθερό φρόνημα σ' όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Δεν λύγιζαν στις απειλές του δυνάστη, στις Βαριές ποινές των δικαστηρίων, στα απάνθρωπα Βασανιστήρια.

Ούτε και η καταδίκη τους στον δι' απαγχονισμού θάνατο μπόρεσε να κάμψει το φρόνημα τους, γιατί πίστευαν στον Θεό και στην Ελλάδα.

Οι Βρετανοί χαρακτήρισαν την ΕΟΚΑ ως "οργάνωση τρομοκρατική" και κινητοποιήθηκαν άμεσα για να την καταστρέψουν.

Επίσης ισχυρίζονταν ότι ο Μακάριος ήταν ο πραγματικός ηγέτης της οργάνωσης, κάτι που δεν ήταν ακριβές. Ο Μακάριος σύρθηκε στον αγώνα.Έτσι άρχισαν να συνεργάζονται με τους Τούρκους στο ίδιο το νησί. Ανησυχίες εξέφρασε και η τουρκική κυβέρνηση.

Ο ένοπλος αγώνας του Κυπριακού λαού εναντίον των Άγγλων άρχισε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955, σύμφωνα με τις οδηγίες του Διγενή.

Εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό, καθώς και στρατιωτικές επισταθμίες.

Στη Λευκωσία οι εκρήξεις έγιναν: α) Στον κυβερνητικό ραδιοσταθμό, που ήταν όργανο της βρετανικής προπαγάνδας. Οι ζημιές που προξενήθηκαν ήταν γύρω στις 20 χιλιάδες λίρες, β) Στην Αρχιγραμματεία, όπου οι ζημιές ήταν σημαντικές, γ) Στο Γραφείο Παιδείας, όπου προκλήθηκε πυρκαγιά και κατακάηκαν έγγραφα, δ) Σε εγκαταστάσεις πίσω από τους στρατώνες Γούλσλεϋ.

Στη Λάρνακα προκλήθηκαν εκρήξεις: α) Στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό, β) Στο διοικητήριο, γ) Στο δικαστικό μέγαρο, δ) Στο σπίτι του αστυνόμου Μίλιγκ, ε) Στο σπίτι του διοικητή Μουφτιζαντέ. Σ' όλες τις περιπτώσεις προξενήθηκαν ζημιές. Οι πιο πολλές ήταν στο δικαστικό μέγαρο.Στη Λεμεσό η επίθεση έγινε εναντίον του κεντρικού αστυνομικού σταθμού και του αστυνομικού σταθμού της συνοικίας Αγίου Ιωάννη. Υπήρξαν σοβαρές ζημιές και στις δύο περιπτώσεις. Σημαντικές ζημιές έγιναν και από τις εκρήξεις της επισταθμίας Επισκοπής της επαρχίας Λεμεσού.

Στην επαρχία της Αμμοχώστου προσβλήθηκε η αποθήκη στρατιωτικού καταυλισμού, που βρισκόταν πλησίον του δρόμου Αμμοχώστου - Λάρνακας, όπου έγιναν εκρήξεις. Μια άλλη ομάδα της ίδιας επαρχίας αποπειράθηκε να πυρπολήσει τη βενζιναποθήκη του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της επισταθμίας Δεκέλειας.

Οι κυπριακές εφημερίδες στην έκδοση της 1ης Απριλίου πρόλαβαν και δημοσίευσαν τις πρώτες συγκλονιστικές ειδήσεις από την έναρξη του Αγώνα της ΕΟΚΑ.Για τις εκρήξεις στη Λευκωσία η εφημερίδα «Έθνος» έγραψε:

«Κατά την 12.40 μ. μεσονύκτιον ώραν ολόκληρος η Λευκωσία ανεστατώθη εκ συνεχών και σφοδρών εκρήξεων και έντρομοι οι κάτοικοι ηγέρθησαν από τας κλίνας των και εξήλθον εις τας οδούς, ζητούντες πληροφορίας δια την αιτίαν των εκρήξεων τούτων. Αμέσως, δύο πυροσβεστικοί της Αστυνομίας ξεκίνησαν εκ του παρά την Πύλην Πάφου Αστυνομικού Αρχηγείου, κατευθυνθείσαι η μεν μία προς δυσμάς, η δε άλλη προς ανατολάς, εξελθούσαι των τειχών της πόλεως. Ταυτοχρόνως ηκούοντο επανειλημμένα σφυρίγματα αστυνομικών».

Ο Παναγιώτης Παπαναστασίου, μέλος της ομάδας Μάρκου Δράκου, που έκανε την επίθεση στον κυβερνητικό ραδιοσταθμό της Λευκωσίας, αφηγείται τα εξής:

«Την νύκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1 Απριλίου 1955 τέσσερεις άνδρες υπό την αρχηγίαν του Μάρκου Δράκου συνεκεντρώθημεν εις οικίαν εν Λευκωσία. Το μεσονύκτιον μας ανεκοινώθη ότι την 00.30 π.μ. έπρεπε να επιτεθώμεν εναντίον του κυβερνητικού ραδιοσταθμού. Εκινήθημεν αμέσως προς ραδιοσταθμόν, όστις εφρουρείτο υπό ενός Έλληνος και ενός Τούρκου, η όλη δε περιοχή ήτο αποκλεισμένη δια συρματοπλεγμάτων. Προσηγγίσαμεν το συρματόπλεγμα και ο Δράκος απέκοψε δια ψαλίδος μέρος τούτων, αμέσως δε όλοι ωρμήσαμεν εντός του κτιρίου. Οι φρουροί εξουδετερώθησαν, το δε τηλεφωνικόν σύρμα απεκόπη. Ετοποθετήσαμεν δυναμίτιδα εις διάφορα μέρη του σταθμού, περιεχύσαμεν βενζίνην εις τα μηχανήματα και ακολούθως εθέσαμεν πυρ. Αι προκληθείσαι ζημίαι ήσαν σημαντικές».

Ο Διγενής σημείωσε για τη δράση της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου: «Η ενέργεια μας αυτή αιφνιδίασε τους πάντας: Τας αρχάς της Κύπρου, τους Κυπρίους, τους εν Ελλάδι. Δεν έλειψαν εν τούτοις και αι αντιδράσεις... Η πρώτη εντύπωσις μεταξύ του Ελληνικού πληθυσμού της νήσου υπήρξεν αρίστη. Ο λαός βλέπει πλέον τον Εθνικόν αγώνα του να λαμβάνη έμπρακτον εκδήλωσιν, αντί της ακολουθούμενης μέχρι της ημέρας εκείνης τακτικής του χαρτοπόλεμου»Σε απόρρητη έκθεση της Αγγλικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία δρούσε στην Κύπρο, γράφτηκε: «Η έκρηξις της τρομοκρατίας εις τόσον μεγάλην κλίμακα υπήρξε δι' ημάς ο μεγαλύτερος αιφνιδιασμός».

Για την έκπληξη, που η ΕΟΚΑ προκάλεσε στη Βρετανική Κυβέρνηση, ο Χάρολντ Μακμίλλαν, Υπουργός των Εξωτερικών της Βρετανίας, γράφει στα Απομνημονεύματα του:
«Το Υπουργείον Αποικιών εφαίνετο κάπως έκπληκτον και κάπως στενοχωρημένον δι' αυτήν την εξέλιξιν. Αλλ' ήτο φανερόν ότι το σύστημα πληροφοριών και ασφαλείας εις την νήσον ήτο ελαττωματικον».

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έγραψε στον Διγενή μετά τα γεγονότα της 1ης Απριλίου:

«Σας στέλλω τις θερμότερες ευχές μου και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια. Χίλιες φορές εύγε! Οι κατακτηταί αντιλαμβάνονται ότι μπήκαμε σε σοβαρόν στάδιον αγώνος».Από την πρώτη ημέρα του αγώνα είχε την πρώτη της απώλεια τον Μόδεστο Παντελή, από το Λιοπέτρι. Πέθανε από ηλεκτροπληξία στην προσπάθεια του ν' αποκόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, για να επέλθει συσκότιση και να δράσουν πιο αποτελεσματικά οι ομάδες της ΕΟΚΑ στην Αμμόχωστο.

Την ίδια μέρα καταζητήθηκε από την Αστυνομία ο τομεάρχης Αμμοχώστου Γρηγόρης Αυξεντίου, που ήταν επικεφαλής της ομάδας η οποία έδρασε στην επισταθμια της Δεκέλειας.

Επικηρύχθηκε με το ποσό των £250, που θα έπαιρνε όποιος έδινε τέτοιες πληροφορίες, οι οποίες θα οδηγούσαν στη σύλληψη του. Αργότερα το ποσό αυξήθηκε στις £5.000, ενώ στην περίπτωση του Διγενή το ποσό της επικήρυξης του ήταν £10.000.

Όλοι οι μετέπειτα καταζητούμενοι επικηρύσσονται με το ποσό των £5.000.Στη Λάρνακα η Αστυνομία συνέλαβε πέντε μέλη της ΕΟΚΑ, που έδρασαν την 1η Απριλίου. Συνελήφθη ο τομεάρχης Σταύρος Ποσκώτης, δυο ομαδάρχες και δυο μέλη των ομάδων.

Από τα μέλη της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου, συνελήφθη ο Χριστοφής Παντελή, αδελφός του Μόδεστου Παντελή, ο οποίος επέστρεφε από την επιχείρηση της ΕΟΚΑ στην επισταθμια της Δεκέλειας.

Όλοι οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν έπειτα σε πολυετείς φυλακίσεις. Η προσαγωγή τους στο δικαστήριο και η καταδίκη τους δεν έκαμψαν το ηθικό τους ούτε κλόνισαν την πίστη τους στην ελευθερία της Κύπρου.Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Χριστοφή Παντελή ενώπιον του δικαστηρίου, προτού ακούσει την καταδικαστική γι' αυτόν απόφαση σε επταετή φυλάκιση:

«Απλώς έκαμα το καθήκον μου ως Έλλην πατριώτης δια την ελευθερίαν, δια την οποίαν Άγγλοι και Κύπριοι επολέμησαν μαζί»Η αποικιακή διοίκηση συγκρότησε νέα σώματα επικουρικής αστυνομίας από Τουρκοκύπριους, οι οποίοι «αποδείχθηκαν ιδιαίτερα πρόθυμοι στις κατασταλτικές επιχειρήσεις σε βάρος της ΕΟΚΑ και του ελληνοκυπριακού πληθυσμού».

Ο αριθμός των βρεταννικών δυνάμεων που αντιμετώπιζαν την ΕΟΚΑ κυμαινόταν από 12.000 άνδρες το φθινόπωρο του 1955 έως πάνω από 34.000 ένα χρόνο αργότερα.

Αργότερα, το 1957, και όταν η ΕΟΚΑ είχε κηρύξει ανακωχή, ο αριθμός μειώθηκε αισθητά. Στα τέλη του 1958 εποχή νέας κορύφωσης της σύγκρουσης, υπήρχαν περί τους 30.000 στρατιώτες. Οι αριθμοί δείχνουν ότι πάρα και την ύπαρξη της επικουρικής αστυνομίας και άλλων μέσων , οι Βρεταννοί αδυνατούσαν να εξαρθρώσουν την ΕΟΚΑ.Από τις πρώτες αντιδράσεις των Άγγλων ήταν η θέσπιση του νόμου της 15ης Ιουλίου 1955 για προσωποκράτηση χωρίς δίκη και η δημιουργία κρατητηρίων. Σύμφωνα με τον έκτακτο αυτό νόμο, η αστυνομία μπορούσε να συλλάβει οποιονδήποτε και να τον κρατήσει χωρίς δίκη με διάταγμα που εκδιδόταν με εντολή του Κυβερνήτη και υπογραφή του Διοικητικού Γραμματέα.

Πρώτο κρατητήριο ήταν οι Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας και στη συνέχεια το μεσαιωνικό κάστρο της Κερύνειας. Μετά από απόδραση 16 αγωνιστών της ΕΟΚΑ από το κάστρο (3 Σεπτεμβρίου του 1955 ιδρύθηκαν στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κοκκινοτριμιθιά, κι αργότερα στην Πύλα, στο Πολέμι, την Αγύρτα, το Μάμμαρι, το Πυρόι.

Από την αρχή του Αγώνα οι Αγγλοι επιδίωξαν ν' ανακαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο Διγενής, που δήλωνε ότι είναι ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ.Την απορία τους έλυσε στις 24 Απριλίου 1955 ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος σε ομιλία του από το ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ελλάδα» "κάρφωσε" ότι αρχηγός της ΕΟΚΑ είναι ο Κύπριος συνταγματάρχης Γεώργιος Γρίβας!

Το ΚΚΕ χαρακτήριζε την ΕΟΚΑ από τα αρχικά της "Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αλητών". Ελάχιστοι γνωρίζουν την προδοτική στάση του ΚΚΕ στον Κυπριακό Αγώνα και νομίζουν ότι περιορίζεταια μόνο στο Μακεδονικό ή στις λοιπές πράξεις του.

Ο ραδιοσταθμός «Ελεύθερη Ελλάδα» συνέχισε με τις εκπομπές του να εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον του απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ, του Διγενή και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η συγκρότηση εκ μέρους αποικιακής διοίκησης αστυνομικού σώματος από Τουρκοκυπρίους έδινε άλλη διάσταση στην σύγκρουσή της με την ΕΟΚΑ: θα προκαλούσε συγκρούσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

Συγκροτήθηκε πολύ σύντομα αντίστοιχη τουρκοκυπριακή οργάνωση με την ονομασία Βολκάν, η οποία το 1957 θα μετονομαστεί σε Τ.Μ.Τ (Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης-Türk Müdafaa Teskilâti).

Αξιωματικοί του Τουρκικού στρατού θα την οργανώσουν και θα την καθοδηγήσουν. Η σχέση της με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν άμεση σε αντίθεση με την ΕΟΚΑ, η οποία οργανώθηκε από απόστρατο αξιωματικό του ελληνικού στρατού και δεν αποτέλεσε ποτέ όργανο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις εξασφάλισης πολεμικού υλικού από Τουρκοκυπρίους, όπως από τον Σταύρο Στυλιανίδη από τη Γυαλούσα.

Η αρχική προπαρασκευή σύμφωνα με τον Γρίβα διήλθε από δύο φάσεις, εκ της πρώτης περιελάμβανε δύο προσωπικές του αναγνωρίσεις στην Κύπρο ώστε να καταρτιστεί και να εξεταστεί το Γενικό σχέδιο, οργάνωθηκαν οι πρώτοι πυρήνες αντίστασης και έγινε η παραλαβή πολεμικού εξοπλισμού εξ Ελλάδος. Η πρώτη φάση διήρκεσε από τον Ιούνιο 1951 και τελείωσε τον Νοέμβριο 1954.

Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκπαίδευση των πυρήνων και την επιλογή και κατάρτιση των επιχειρησιακών σχεδίων για την προσβολή των πρώτων στόχων. Αυτή η φάση διήρκεσε από τον Νοέμβριο 1954 εώς και την 1η Απριλίου 1955 με την έναρξη του αγώνος. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι δεν γνώριζαν τίποτε περί της δράσης της ΕΟΚΑ.

Η προσπάθεια της ΕΟΚΑ αποτελεί τον τελευταίο χρονικά εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων.Η Κύπρος του 1955-1959 αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες οι Βρετανοί απέτυχαν να νικήσουν σε έναν αποικιακό πόλεμο. Η δράση της οργάνωσης κατέδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η Κύπρος ήταν πλέον μια περιοχή επαναστατημένη.

Η Ε.Ο.Κ.Α. Β' ( Εθνική Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών Β΄) ήταν μια ένοπλη οργάνωση που δημιουργήθηκε στην Κύπρο το 1971.

Ιδρύθηκε πάλι από τον Γεώργιο Γρίβα -Διγενή, με σκοπό την ένοπλη δράση για την δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγούσαν στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.Μετά τον θάνατο του Γρίβα τον Ιανουάριο του 1974 έπαψε να λειτουργεί σε πολιτικό επίπεδο.

Αντιτάχθηκε κατά της πολιτικής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπου της Κυπριακής Εκκλησίας Μακαρίου, που απέρριπτε την Ενωση με την Ελλάδα. 

Ο θάνατος του Γρίβα βρήκε την ΕΟΚΑ Β' να αγωνίζεται στην τουρική εισβολή χωρίς τον φυσικό της ηγέτη, ο οποίος μπορούσε να αλλάξει πολλά αν ζούσε έναν ακόμα χρόνο.

Στις 20 Ιουλίου μέλη της ΕΟΚΑ Β' αποτέλεσαν τον πυρήνα του Τάγματος Μιχαήλ Καλογερόπουλου-Διάκου,το οποίο επωμίστηκε το κύριο βάρος των επιχειρήσεων κατά των τουρκοκυπριακων θυλάκων της Λεμεσού ενώ άνδρες της ΕΟΚΑ Β' κατέλαβαν το τουρκοκυπριακο χωριό Αυδήμου,το οποίο ήταν κέντρο στρατιωτικής εκπαίδευσης των Τουρκοκυπρίων της Λεμεσού.

Μετά την εισβολή και την παγιοποίηση της κατοχής του βορείου κομματιού της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα,η ΕΟΚΑ Β' έπαυσε ουσιαστικά να υφίσταται. Η οριστική διάλυσή της κηρύσσεται στις 11 Φεβρουαρίου του 1978. Αυτή η προκήρυξη ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ως γνήσια...

Πάντα στις ψυχές των Ελλήνων η ΕΟΚΑ θα έχει μία θέση δίπλα στην Φιλική Εταιρεία και τους Μακεδονομάχους.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΥΠΡΟΣ 2067336659399148824

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item