Widgets

Σαν σήμερα περνά στο Πάνθεον των Ηρώων ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής. ΑΘΑΝΑΤΟΣ!


Εν αντιθέσει προς τους μαρξιστές μυθοπλάστες και απατεώνες οι οποίοι επιδίδονται στη χάλκευση των ιστορικών γεγονότων προκειμένου να κατασκευάσουν ψεύτικους ήρωες, ο Ελληνικός Λαϊκός Εθνικισμός έχει το ιδεολογικό προνόμιο να καταμετρά μια σειρά σπουδαίων προσωπικοτήτων, των οποίων η ζωή, λόγω και έργω, αποτελεί το φωτεινό παράδειγμα για τις σημερινές και τις μελλούμενες γενιές Εθνικιστών. Μία εξ αυτών των μορφών, η οποία αναμφισβήτητα πρωταγωνίστησε τον περασμένο αιώνα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στο μεγάλωμα της Εθνικής Ιδέας είναι ο Γεώργιος Γρίβας, ο θρυλικός Διγενής.


Το τέταρτο από τα έξι τέκνα της οικογένειας του Θεόδωρου Ιωάννη Γρίβα και της Καλομοίρας Χατζημιχαήλ Γρίβα, ήρθε στον κόσμο τον Ιούλιο του 1897, στη Λευκωσία της Κύπρου. Ο Γεώργιος Γρίβας πέρασε την παιδική του ηλικία στο χωριό του πατέρα του, το Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου, όπου και πήγε σχολείο προτού μετακινηθεί στη Λευκωσία -όπου διέμενε η γιαγιά του- για να φοιτήσει στο Παγκύπριο Γυμνάσιο κατά τα έτη 1909-1914. 

Βαθύτατα συνεπαρμένος από τους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους για Ελευθερία και ανεξαρτησία, ο Γεώργιος Γρίβας δεν αργεί να λάβει την απόφαση να συνδράμει καθ' οιονδήποτε τρόπο στην προστασία του Λαού και της Πατρίδος του. Φυσιολογικά λοιπόν, επιλέγει συνειδητά να δώσει εξετάσεις για την εισαγωγή του στην Ελληνική Βασιλική Στρατιωτική Σχολή Αθηνών, παρά την αντίθετη άποψη των γονιών του.

Το 1916 εγκαταλείπει την αγαπημένη του Μεγαλόνησο, προκειμένου να έρθει στην Μητέρα Ελληνική Πατρίδα. Εισέρχεται στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοιτά με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του Πεζικού το 1919. Κι ο ενθουσιώδης νέος, ο φλογερός Εθνικιστής Αξιωματικός δεν χάνει καθόλου καιρό: συμμετέχει στην Μικρασιατική Εκστρατεία, όπου πολεμά γενναία ως μέλος του μεγαλειώδους εκείνου Στρατεύματος που έφτασε μέχρι τον Σαγγάριο ποταμό. Για την πολεμική του δράση, παρασημοφορείται και προάγεται σε Υπολοχαγό, ενώ το 1926 σε Λοχαγό και τις παραμονές του Βορειοηπειρωτικού Έπους του ελληνο-ιταλικού πολέμου(το 1938) προάγεται σε Ταγματάρχη.

Υπηρετεί στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού μέχρι το ξέσπασμα της ιταλικής επιθέσεως, τον Οκτώβριο του 1940. Κατόπιν δικής του επιθυμίας και μετά από πολλά αιτήματα, μετατίθεται στο βορειοηπειρωτικό μέτωπο, όπου υπηρετεί ως επιτελάρχης της II Μεραρχίας. 

Κατά την περίοδο της γερμανικής Κατοχής, ιδρύει στην Αθήνα την θρυλική, αντικομμουνιστική Οργάνωση Χ, η οποία αναγνωρίστηκε ως «Εθνική Οργάνωσης Εσωτερικής Αντιστάσεως», με βασιλικό διάταγμα της 10ης Μαρτίου 1950. Το 1946, ο Γεώργιος Γρίβας αποστρατεύεται με το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, μετά από μια λαμπρή και γεμάτη ηρωισμό στρατιωτική καριέρα.

Δεν έχει όμως ακόμα φτάσει στο απόγειο της δόξας του και δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει τόσο πρόωρα τον Εθνικό Αγώνα. Αφού συμβάλλει δια της Οργανώσεως Χ στη συντριβή της ξενοκίνητης κομμουνιστικής ανταρσίας, στρέφει το βλέμμα στην ιδιαιτέρα του Πατρίδα. Το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 και η κατηγορηματική  άρνηση των Βρετανών να παραχωρήσουν στους Κύπριους το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, είναι στοιχεία ικανά και αρκετά για να οδηγήσουν τον παρασημοφορημένο στα Πεδία των Μαχών αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού στην απόφαση της οργάνωσης ένοπλου Αγώνος κατά των Βρετανών αποικιοκρατών. 

Προς τούτο, σπεύδει στη κατεχόμενη Μεγαλόνησο και με το ψευδώνυμο του Ήρωος των παιδικών του χρόνων Διγενή (ο Γρίβας θαύμαζε την ιστορική μορφή του Διγενή Ακρίτα), ξεκινά από το 1951 την επιτόπια οργάνωση της αντίστασης στον Βρετανό κατακτητή, με στόχο διττό: αφενός την εκδίωξη των Βρετανών και αφετέρου την πολυπόθητη Ένωση της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα. Σε χρονικό διάστημα ενός μόλις έτους, ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής έχει θέσει τα θεμέλια του κατοπινού επικού εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνος, δημιουργώντας την Ε.Ο.Κ.Α., σάρκα και αίμα, αίμα και σάρκα από τα υγιέστερα κύτταρα της Ελληνικής Κυπριακής Νεολαίας.

Ο Διγενής και τα παιδιά του, οι αλησμόνητοι αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., ξεκίνησαν έναν ένοπλο αγώνα ενάντια σε μια αυτοκρατορία, γεγονός το οποίο φάνταζε ως παραλογισμός και καθαρή αυτοκτονία. «Δεν θα σε ακολουθήσουν παρά μερικές δεκάδες», έλεγαν στον Γρίβα Διγενή λίγο πριν στολίσει την Ελληνική Ιστορία με αιματοβαμμένες σελίδες δόξης. Απτόητος εκείνος, τους διέψευσε με το θάρρος, τη γενναιότητα και κυρίως, την ακλόνητη Πίστη του. Συνεπήρε το δημιούργημά του, η θρυλική Ε.Ο.Κ.Α, όχι μερικές δεκάδες τρελούς, αλλά έναν ολόκληρο Λαό, ένα ολάκερο Έθνος το οποίο και προπαντός την Ελληνική Νεολαία.

Ο Αγώνας της ΕΟΚΑ κατά τα έτη 1955-59, είναι στολισμένος με αδιανόητες για τον μέσο νου πράξεις αυτοθυσίας και γενναιότητας. Η Ιστορία είναι όμως αμείλικτη και τούτο είναι το Τίμημα της Ελευθερίας. Υπό την καθοδήγηση του Ηγέτη και Πατέρα των Αγωνιστών, Γεώργιου Γρίβα Διγενή, η ΕΟΚΑ έλαμψε δίνοντας νέα διάσταση στην αιώνια πολεμική αρετή των Ελλήνων. Εντούτοις, η πολυπόθητη Ένωση με την Ελλάδα δεν επετεύχθη, παρότι εκείνος έπραξε το Εθνικό του Καθήκον εις το ακέραιον, ακόμη και με την επαναδραστηριοποίηση της ΕΟΚΑ Β' το καλοκαίρι του 1971.

Την 27η Ιανουαρίου 1974, ο Τιτάνας των Πολεμικών Πεδίων, η ιδιοφυΐα του αντάρτικου και των ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, περνά στο Πάνθεον των Ηρώων της Ελληνικής Ιστορίας. 

Πίσω του άφησε τις θρυλικές μάχες κατά των εχθρών της Πατρίδος και του Λαού μας, με αποκορύφωμα την ταπείνωση της βρετανικής αυτοκρατορίας. Εμπρός του όμως, αφήνει τον σπόρο τον καλό της άσβεστης Πίστης στο Ιδανικό της Ενώσεως της Κύπρου με την Ελλάδα. Ο Γρίβας Διγενής δεν απέθανε, ο Γρίβας Διγενής Ζει, Ζει και μας καθοδηγεί!


http://averoph.files.wordpress.com/2014/01/ceb4ceb9ceb3ceb5cebdceb7cf83.jpg?w=496&h=252
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ «ΔΙΓΕΝΗΣ» (23 Μαΐ.1898 – 27 Ἰαν.1974)
Αθάνατος! Αιωνία η μνήμη του! 

Αν προσπαθούσαμε να ιχνηλατήσουμε τα στοιχεία που συνιστούν την ταυτότητα του Διγενή,του θρύλου της Κύπρου,θα εντοπίζαμε τα γνησιώτερα και πιο λαμπράστοιχεία,με πρώτο και βασικό την φιλοπατρία,τον άδολο πατριωτισμό,σε συνδυασμό με την βαθειά και ειλικρινή πίστη στα Χριστιανικά ιδεώδη και στις αρχές της Ελευθερίας, Ισότητος, Δικαιοσύνης και Δημοκρατίας.

Την αγάπη προς την πατρίδα και την Ορθόδοξη πίστη διδάχθηκε από τα παιδικά του χρόνια. Αγωνίστηκε για την ελευθερία στα πεδία των μαχών στην Μικρά Ασία,στα βουνά της Βορείας Ηπείρου· πολέμησε τον Φασισμό, τον Ναζισμό, τον Κουμμουνισμό και την Αποικιοκρατία. 


Όταν εζώνετο τα όπλα,επικαλείτο πρωτίστως την βοήθεια του Θεού.Έτσι,στην πρώτη προκήρυξη του αγώνα της ΕΟΚΑ,ξεκινά με την φράση: “Με την βοήθειαν του Θεού,με πίστη στον τίμιον αγώνα μας…”. 
Στις συναντήσεις του με τους συνεργάτες του, τελειώνει όσα έχει να τους πεί με την φράση: “Ο Θεός μαζί μας”. 
 
Για πνευματική ενίσχυση των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, δημιουργεί την Υπηρεσία Πνευματικού Ανεφοδιασμού.Κάθε αντάρτικη ομάδα εφοδιάζεται με την Καινή Διαθήκη, με Xριστιανικά βιβλία και φυλλάδια. 

Και μετά το πέρας του αγώνα,όπως περιγράφει ο λογοτέχνης-δημοσιογράφος Μελής Νικολαϊδης,την πρώτη Κυριακή μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα,σε εκδρομή με την σύζυγό του κ.α συγγενείς, όταν αντίκρυσε ψηλά στο βουνό κάποιο παρεκκλήσι, ζήτησε και το επισκέφθηκε, όπου απομονώθηκε και προσευχήθηκε επί ώρα.

Αργότερα,απευθυνόμενος στους συνοδούς του,είπε: ”Να προσεύχεσθε. Δεν υπάρχει καλύτερο και πολυτιμότερο πράγμα. Σας κάνει να νοιώθετε τον Θεό κοντά σας, μέσα σας. Και σας δίνει γαλήνη, θέληση και δύναμη. Να προσεύχεσθε.” (βλ. Περιοδικό ΑΚΤΙΝΕΣ “Η προσευχή του Διγενή”).

Άριστα καταρτισμένος στα στρατιωτικά θέματα,με βαθεία γνώση της Ελληνικής Ιστορίας, εμπειρότατος απο την μακροχρόνια πολεμική του θητεία στα πεδία των μαχών, επιδεξιότατος στην αντιμετώπιση πολυαρίθμων και άρτια εξοπλισμένων αντιπάλων, θαρραλέος, αποφασιστικός, ψύχραιμος και τολμηρός.
Με προσόντα Ηγέτη, που προκαλεί τον θαυμασμό και τον σεβασμό αυτών που τον ακολουθούσαν, στους δύσκολους αγώνες του.

Με σπινθηροβόλο βλέμμα που φανέρωνε την οξυδέρκεια του,πολυμήχανος και πείσμων προ των δυσκολιών. Πίστευε ότι καμμιά δυσκολία δεν είναι αξεπέραστη.
Μεθοδικός και Οργανωτικός, κατάφερνε να δημιουργεί εκ του μηδενός. Χαρακτηριστική είναι η οργάνωση του αντιαποικιακού-απελευθερωτικού αγώνα, με στελέχωση της ΕΟΚΑ, με απειροπόλεμα και αμούστακα παιδιά, χωρίς επαρκή οπλισμό.

Επίσης, η οργάνωση της άμυνας της Κύπρου, την περίοδο 1964-1967, που την καθιστούσε απρόσβλητη και πανέτοιμη να αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή.
Αυτός είναι ο Διγενής, ο θρύλος της Κύπρου. Ο εμπνευστής της νεολαίας.
Σύνθημά του: “Η Λευτεριά αποκτάται με το σπαθί του σκλάβου”.
 
ΠΗΓΗ: ο Διγενής /το είδαμε στο Αβέρωφ

27 Ιανουαρίου 1974.—Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή στο κρησφύγετό του στη Λεμεσό ο ήρωας Γεώργιος Γρίβας-Διγενής. Οι διάδοχοί του αποφασίζουν αναστολή της δράσης της ΕΟΚΑ Β΄. 

Γέννημα θρέμμα της Κυπριακής γής, ο Γρίβας θα μεγαλώσει γαλουχημένος με το όραμα μιας Μεγάλης Ελλάδας. Τις στρατιωτικές του σπουδές τις ξεκίνησε το 1916 από την Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα. Τα χρόνια του μεσοπολέμου συνέχισε με ενθουσιασμό τη στρατιωτική του κατάρτιση και σταδιοδρομία. 

Επιλέχθηκε  για φοίτηση στις στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας και της Γαλλίας. Συμμετείχε στη Μικρασιατική εκστρατεία, όπως και στον πόλεμο του ’40, ίδρυσε την οργάνωση Χ κατά τη διάρκεια της κατοχής του Άξονα, με αποκορύφωμα την ίδρυση της ΕΟΚΑ που σκοπό είχε την απελευθέρωση της Κύπρου και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Μέχρι τον θάνατό του, δεν εγκατέλειψε ποτέ το όραμά του. πηγή

Σαν σήμερα 27 Ιανουαρίου πέθανε ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής. Η Βουλή των Ελλήνων τον ανακήρυξε ως Άξιο Τέκνο της Πατρίδος!! 


Ο Γεώργιος Γρίβας, γνωστός και με το ψευδώνυμο Διγενής, ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού. Γεννήθηκε στη Χρυσαλινιώτισσα, χωριό της ...
επαρχίας Λευκωσίας της Κύπρου, στις 5 Ιουλίου 1897 και μεγάλωσε στο χωριό Τρίκωμο της επαρχίας Αμμοχώστου. 

Αφού τελείωσε το σχολείο του Τρικώμου, πήγε στη Λευκωσία όπου φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο (1909-1915). Το 1916 μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1919 με το βαθμό του ανθυπολοχαγού Πεζικού.

Οι ικανότητές του έγιναν σύντομα αντιληπτές και έτσι, κλήθηκε από την πατρίδα να πολεμήσει στη Μικρασιατική εκστρατεία (1922) και για τη δράση του παρασημοφορήθηκε και προάχθηκε σε υπολοχαγό, αφού ο λόχος του ήταν από τους τελευταίους που αποσύρθηκαν από τα εδάφη της. Αργότερα, επιλέχθηκε να φοιτήσει στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου όπου προάχθηκε σε λοχαγό και ταγματάρχη. 

Με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μετατέθηκε στη διεύθυνση επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Κατά την Ιταλική εισβολή εναντίον της Ελλάδας ο Γρίβας μετατέθηκε στο αλβανικό μέτωπο, ύστερα από διαρκή του αιτήματα, όπου και υπηρέτησε ως επιτελάρχης της ΙΙ Μεραρχίας. Μαζί με πολλά παλληκάρια, στα βουνά της Ηπείρου έγραψε μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα.

Ο Διγενής στο μεταξύ δεν ξεχνά την ιδιαίτερη του πατρίδα και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τα γεγονότα. Μετά το Ενωτικό Δημοψήφισμα τον Ιανουάριο του 1950 και την άρνηση των Άγγλων να παραχωρήσουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης στον Κυπριακό λαό ήταν φανερό ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή στους Κυπρίους παρά ο ένοπλος αγώνας.

Γίνεται πασιφανές, πλέον, πως ο πόθος των Κυπρίων για Ένωση εντείνεται. Έτσι με την απελευθέρωση της Ελλάδας και της αποτροπής από μέρους του να καταλυθεί το δημοκρατικό πολίτευμα της από τους συμμορίτες, μετέβη μυστικά στην Κύπρο και ίδρυσε την ΕΟΚΑ, της οποίας ήταν και ο στρατιωτικός αρχηγός, με στόχο την εκδίωξη των Βρετανών από το νησί και την Ένωση της Κύπρου με την Μητέρα Ελλάδα. Οι επισκέψεις του στην Κύπρο, στα 1951 και 1952 ήταν η αρχή για να τεθούν τα θεμέλια για την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Στις 7 Μαρτίου 1953, στην Αθήνα, μαζί με τα άλλα 11 μέλη της Δωδεκαμελούς Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄, δίνει τον όρκο για αγώνα απελευθέρωσης της Κύπρου, που είναι γνωστός ως ο Όρκος των Δώδεκα.

Στις 10 Νοεμβρίου 1954, το ιστιοφόρο «Σειρήν», ύστερα από ένα περιπετειώδες ταξίδι φτάνει στην Κύπρο μεταφέροντας τον Γρίβα. Από τούτη τη στιγμή ο Γεώργιος Γρίβας αναλαμβάνει Αρχηγός της μυστικής Οργάνωσης Ε.Ο.Κ.Α. Μια σπιθαμή γης, μια σταλιά τόπος έχοντας απέναντι του μια ολόκληρη αυτοκρατορία και μια χούφτα παιδιών έχοντας απέναντι τους έμπειρους στρατιωτικούς τέλεια εξοπλισμένους, κι όμως δεν δείλιασαν ούτε στιγμή. «Μπορεί αυτοί να είχαν όπλα αλλά εμείς είμαστε Έλληνες και έχουμε ψυχή, το πιο δυνατό και ανίκητο όπλο.» Με αυτή την σκέψη και με την αγάπη τους για την πατρίδα και τον πόθο για Ένωση ξεκίνησαν τα παιδία μαζί με τον αρχηγό τους τον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 55-59.

Ένα αγώνα ο οποίος αν και στρατιωτικά ήταν νικηφόρος από πλευράς μας, ατύχησε στη πολιτική του πτυχή, αφού οι πολιτικοί ηγέτες του Ελληνισμού εκείνης της περιόδου, όντας κατώτεροι των περιστάσεων έπεσαν στην παγίδα της Αγγλικής διπλωματίας. Κήρυξαν την ανεξαρτησία της Κύπρου και αποδέχτηκαν το δικοινοτικό σύνταγμα του 60 με τις καταστροφικές για την Κύπρο συνέπειες. Με το πέρας του αγώνα ο Στρατηγός Διγενής αποχωρεί για την Αθήνα. Στην Αθήνα τον υποδέχεται πλήθος κόσμου και τον τιμάει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Θεόκλητος, με το χρυσό στεφάνι. 

Η Βουλή των Ελλήνων, με το Νόμο 3944 που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Α 51 στις 20 Μαρτίου 1959, προήγαγε ομόφωνα τον Γεώργιο Γρίβα από αντισυνταγματάρχη σε αντιστράτηγο, του απένειμε ειδική σύνταξη, καθώς επίσης και τον τιμητικό τίτλο του «Αξίου Τέκνου της Πατρίδος». πηγή

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !!!ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ - ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ 4617511639765330716

Δημοσίευση σχολίου

Translate

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

SOCIAL

ΤΩΡΑ

ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Widget by:Blogger Tips
Pro Blogger Tricks
Instagram Επισκεφτείτε το προφίλ του EΛΛΗΝΩΝ στο Pinterest.

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΟ EMAIL ΣΟΥ. ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ EMAIL ΣΟΥ ΚΑΙ KANE CLICK ΣΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΕΓΓΡΑΦΗ".:

Delivered by FeedBurner

ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΚΤΥΟ VIDEO
Recommended Post Slide Out For Blogger

ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΜΑΣ...

Embed Calculator requires a newer version of Adobe Flash Player.

You must have the current version of the adobe flash player to use this online calculator.

item